Ce a discutat Volodimir Zelenski cu Donald Trump la întâlnirea de 15 minute pe care cei doi au avut-o la Vatican. Președintele Statelor Unite ale Americii a lăsat de înțeles că ar putea avea o influență decisivă asupra Moscovei. Deși scurtă, discuția dintre cei doi oficiali a lăsat impresia unei deschideri spre pace.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
- 1 Ce a discutat Volodimir Zelenski cu Donald Trump la întâlnirea de 15 minute pe care cei doi au avut-o la Vatican
- 2 Ce s-a întâmplat după întâlnirea dintre cei doi lideri
- 3 Reacții dure la propunerea de armistițiu a lui Vladimir Putin
- 4 Discuțiile neoficiale dau speranțe Ucrainei, în ciuda unor condiții din partea lui Donald Trump
Volodimir Zelenski și Donald Trump s-au întâlnit timp de 15 minute la Vatican, într-un moment tensionat al războiului ruso-ucrainean. Deși scurtă, discuția a lăsat impresia unei deschideri spre pace, cu Ucraina oferindu-se pentru un armistițiu necondiționat și cu Donald Trump sugerând, pentru prima dată, că ar putea avea o influență decisivă asupra Moscovei.
Ce a discutat Volodimir Zelenski cu Donald Trump la întâlnirea de 15 minute pe care cei doi au avut-o la Vatican
Într-un moment în care conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă să domine agenda internațională, președintele ucrainean Volodimir Zelenski și omologul său american, Donald Trump, au avut o întâlnire simbolică și neașteptată la Vatican. Timp de 15 minute, în Bazilica Sfântul Petru, cei doi lideri au discutat despre posibilitatea unei păci, un semnal surprinzător în mijlocul unei crize ce părea fără sfârșit.
Deși războiul rămâne la fel de tensionat ca întotdeauna, întâlnirea a fost percepută drept un pas semnificativ spre negociere. Surse ucrainene au declarat că Volodimir Zelenski a transmis un mesaj clar și concis, și anume acela că Ucraina este pregătită pentru un armistițiu necondiționat. Mesajul a fost menit să pună presiune nu doar pe Kremlin, ci și pe Donald Trump, aflat sub propriile presiuni interne, după ce nu a reușit să aducă pacea promisă în primele 100 de zile de mandat.
Momentul a fost intermediat de diplomația franceză, iar vizita lui Volodimir Zelenski la Roma a fost confirmată abia în ultimul moment, semn al fragilității echilibrului diplomatic actual. Imaginea celor doi lideri, stând față în față ca egali politici în inima Vaticanului, a făcut înconjurul lumii.
Ce s-a întâmplat după întâlnirea dintre cei doi lideri
După întâlnirea dintre cei doi lideri, o postare pe rețelele de socializare a președintelui Donald Trump a sugerat că mesajul lui Volodimir Zelenski a fost primit. Tonul ferm cu care acesta s-a referit ulterior la Vladimir Putin, afirmând că „l-ar fi convins' să accepte negocieri a fost interpretat de analiști ca fiind cea mai puternică declarație de până acum din partea liderului american.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a numit următoarele șapte zile ca fiind „critice' și a amenințat, din nou, cu demisia dacă nu se obține niciun progres.
Între timp, surse din apropierea negocierilor vorbesc despre o schimbare de ton la Kiev, unde oficialii sunt optimiști, deși conștienți că „toată lumea blufează, iar pericolul este că cineva exagerează'.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-372.jpg)
Reacții dure la propunerea de armistițiu a lui Vladimir Putin
Un oficial american a declarat că administrația de la Washington nu a fost impresionată de recenta propunere a lui Vladimir Putin privind un armistițiu de trei zile în apropierea Zilei Victoriei Rusiei, pe data de 9 mai. Secretarul de presă al lui Donald Trump, Karoline Leavitt, a evitat să comenteze ideea în declarațiile sale televizate.
Pe data de 24 aprilie 2025, un atac masiv cu rachete asupra Kievului, în urma căruia cel puțin 12 persoane au fost ucise de o rachetă nord-coreeană, a provocat o reacție vizibilă de furie din partea președintelui.
„La începutul procesului, Donald Trump era foarte frustrat din cauza lui Zelenski. Acum, situația s-a schimbat și e frustrat din cauza lui Putin', a spus o sursă americană.
Ucraina a respins ideea unui armistițiu temporar și pare să aprecieze fermitatea propriei poziții.
„Dacă Rusia își dorește cu adevărat pacea, trebuie să înceteze focul imediat. De ce să așteptăm până pe 8 mai?', a scris ministrul de externe Andriy Sibiha într-o postare pe rețelele de socializare.
Discuțiile recente de la Londra, deși nu li se atribuise un mare potențial, au reprezentat un pas semnificativ în avansarea negocierilor tehnice dintre Ucraina și statele occidentale.
Discuțiile neoficiale dau speranțe Ucrainei, în ciuda unor condiții din partea lui Donald Trump
Termenii preliminari ai unei eventuale propuneri de pace din partea lui Donald Trump, care au ajuns în presă, par inacceptabili pentru Ucraina. Aceștia presupun recunoașterea de către Statele Unite ale Americii a anexării Crimeii de către Rusia și eliminarea sancțiunilor fără garanții clare privind o pace de durată.
Totuși, Kievul a privit cu mai mult optimism discuțiile informale, în special cele legate de posibila prezență a unor forțe de securitate occidentale pe teritoriul ucrainean, care să asigure protecție pe mare, în aer și pe uscat. S-a conturat un consens privind amânarea discuțiilor teritoriale până după un posibil armistițiu și includerea unei clauze care să permită reactivarea sancțiunilor dacă Rusia nu respectă acordul.
Ucrainenii sunt conștienți că președintele SUA nu poate obține sprijinul Congresului pentru recunoașterea Crimeii fără acordul lor. Un reprezentant occidental a exprimat speranța că un armistițiu ar putea fi agreat chiar în zilele următoare.
Sursa foto: arhivă