Curtea Constituțională a anunțat marți, 6 mai, că a fost depusă și înregistrată o contestație pentru anularea turului 1 al alegerilor prezidențiale din 4 mai, câștigat de George Simion. Se cere anularea alegerilor prezidențiale pe motiv de încălcare a principiilor democratice și influențare a alegătorilor.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
CCR nu precizează cine a depus contestația și nici motivele invocate pentru a anula scrutinul în urma căruia Nicușor Dan și George Simion s-au calificat pentru turul 2 din 18 mai.
Cuprins
Cine a făcut contestație la CCR pentru anularea turului 1
În primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat pe 4 mai, candidatul AUR, George Simion, a ieșit pe locul 1 cu peste 3,8 milioane de voturi, procentul său fiind 40,96%. Nicuşor Dan a obţinut 20,99% din voturi, iar Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR) 20,07%. Victor Ponta a ieșit pe locul 4, cu 13,04%.
Sebastian Constantin Popescu a confirmat în presă că el este candidatul a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care cere anularea alegerilor prezidențiale. Popescu a candidat duminică din partea partidului Noua Românie și a luat 25.994 de voturi (0,28%).
Printre altele, Sebastian Popescu a reclamat folosirea unei strategii identice cu cea din 2024, cu referire la cazul Călin Georgescu, afirmând că „George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor’.
În plus, el a acuzat televiziunile de „practici ilegale de promovare selectivă prin dezbateri electorale organizate discreționar doar cu cei 5 candidați „relevanți’ sau cu reprezentanții acestora, dar și prin difuzarea de știri zilnice dedicate exclusiv celor 5 candidați, ignorându-i pe ceilalți 6′.
Ce mai invocă Sebastian Popescu drept motive pentru anularea alegerilor
Potrivit documentului obținut de HotNews.ro, el invocă încălcări grave ale principiilor democratice și al egalității de șanse în alegeri.
„Prin mesaje repetitive de tipul:„Nu votați pe X, nu are șanse’, „Aplicați votul util’, s-a indus opercepție falsă asupra alegătorilor, determinându-i să renunțe la opțiunile lor reale, încălcându-se astfel Art. 62 din Constituție’, se menționează în sesizare.
„În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2025, mass-media a prezentat în mod selectiv și denaturat sondaje de opinie, încălcând principiile democraticeși legile electorale’, acuză Popescu.
„Prin eliminarea candidaților din sondaje, mass-media a transmis publicului că doar anumiți candidați au șanse, determinând alegătorii să renunțe’, mai menționează sesizarea.
„Bombardarea utilizatorilor TikTok din România cu comentarii repetitive'
Sebastian Popescu mai invocă manipularea românilor prin utilizarea masivă de comentarii artificiale pe platformaTikTok, un modusoperandi pe care îl compară cu cel folosit în 2024 pentru Călin Georgescu.
„În perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025, s-a observat o acțiune coordonată de influențare a alegătorilor prin bombardarea utilizatorilor TikTok din România cu comentarii repetitive și suspecte, promovând exclusiv candidaturile domnilor Nicușor Dan și George Simion. În acest mod, numai pe rețeaua TikTok au fost publicate pe toate transmisiile live dar și la videoclipurile din secțiunea ForYou, peste unmiliardde comentarii’, acuză Popescu.
„Deturnarea campaniei Elenei Lasconi în favoarea lui Nicușor Dan’, este un alt motiv invocat în sesizarea depusă la CCR. „USR, prin acțiunile sale, a transformat rolul de actor politic în rol de actor statal, exercitând o influență nepermisă asupra propriului candidat și asupra electoratului’, spune Popescu.