Cine este fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte, care i-a învățat pe susţinătorii lui Călin Georgescu să ia cu asalt tribunalele din ţară, pentru a cere reluarea turului II. Peste 130 de plângeri împotriva deciziei CCR de anulare a turului doi al alegerilor au fost depuse, dintre care în jur de 50 au fost deja respinse.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Fosta judecătoare care a pornit asaltul instanțelor cu plângeri pentru 'turul doi înapoi', Lăcrămioara Axinte, a declarat, vineri, la Realitatea Plus că 'asta a fost ideea', ca plângerea 'să ajungă pe masa cât mai multor judecători din România'.
Cine este fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte
Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte este persoana din spatele mișcării care a luat amploare pe rețelele de socializare, prin care se cere „turul doi înapoi”.
Fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte, fost vicepreședinte al Tribunalului Botoșani, este figura centrală a acestui demers. Ea le-a explicat oamenilor, prin videoclipuri pe TikTok, cum să plătească taxa de timbru și să completeze documentele necesare pentru proces.
Lăcrămioara Axinte este urmărită de peste 31.000 de oameni pe TikTok și și-a exprimat public susținerea pentru Călin Georgescu. Ea a fost judecătoare timp de peste 20 de ani și a ocupat funcții importante în sistemul judiciar.
'Mi-a venit ideea să punem pe masa mai multor judecători de curte de apel din România (plângerile prinvind suspendarea deciziei CCR prin care au fost anulate alegerile, n.red.). Până acum s-au pronunțat mai mulți judecători. Asta a fost ideea, care mi s-a părut excepțională să trimitem pe masa cât mai multor judecători din România (…) Fiecare român și-a formulat în nume propriu, singur, eu le-am pus la dispoziție numai modelul (Campania electorală trebuie întreruptă, n.red.)
Da, aceasta este consecința. Suspendarea este executorie (…) Sunt mândră că sunt contemporană cu acest judecător (Vasile Alexandru, de la Curtea de Apel Ploiești, singurul până în prezent care a aprobat o plângere din cele peste 100 depuse și a dispus anularea deciziei CCR, n.red.)', a declarat fosta judecătoare Lăcrămioara Axinte, vineri, la Realitatea Plus.
Au fost depuse peste 130 de plângeri împotriva hotărârii CCR de anulare a turului 2
Până vineri dimineață, 25 aprilie 2025, în instanțele din țară au fost depuse peste 130 de plângeri împotriva hotărârii Curții Constituționale care a anulat turul doi al alegerilor prezidențiale din 2024, însă doar Curtea de Apel Ploiești a admis aceste cereri.
Aproape 50 dintre ele au fost deja respinse, iar celelalte au primit termene de judecată cuprinse între 25 aprilie și 3 iunie. Dar ieri, un judecător de la Curtea de Apel din Ploieşti, Alexandru Vasile, a stabilit că decizia ar trebui anulată. Acesta a stabilit să şi suspende efectele acelei decizii pentru o pronunţare definitivă în acest caz.
Inițiativa de anulare a deciziei CCR a fost demarată de site-ul „Turul 2 înapoi', la data de 8 aprilie, și includea un link către o postare de pe TikTok a fostei judecătoare Lăcrămioara Axinte, în care îi învăța pe urmăritori cum se poate plăti o taxă judiciară pe platforma Ghiseul.ro.
„Iată care este strategia. Strategia noastră este să realizăm, să obţinem anularea hotărârii numărul 32 şi reluarea Turului 2 al alegerilor prezidenţiale. Aveţi încredere. Ne trebuie cel puţin 1.500 de persoane din toată ţara pentru a obtine ceea ce ne dorim cu toţii reluarea turului al doilea. Avem argumente juridice, trebuie să găsim judecătorul”, spune ea pe TikTok.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-320.jpg)
Un judecător de la Curtea de Apel Ploiești a suspendat decizia CCR de anulare a alegerilor
Cel care a admis plângerea formulată pentru anularea alegerilor este judecător la secția de Contencios Administrativ și Fiscal a Curţii de Apel Ploieşti. În trecut a fost judecător la Tribunalul Prahova, iar între 2013 și 2017 a fost detașat la Ministerul Justiției.
Decizia a împărţit în două tabere specialiştii în drept. În timp ce unii susţin că suspendarea alegerilor din luna mai este posibilă, alţii resping ideea. „În momentul acesta, alegerile din 4 mai nu se mai pot ţine. Şi mai mult de cât atât, nu doar că nu se mai pot ţine, turul doi, ăsta despre care se spunea că nu mai vine înapoi, păi uite că vine înapoi”, a declarat Adrian Cuculis, avocat.
„Decizia aceea nu mai poate fi răsturnată de nimeni, nici măcar Curtea Constituţională nu poate să o revoce”, spune Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR.
Actualul ministru al Justiţiei, Radu Marinescu, a numit decizia drept una „nemaiîntâlnită” şi fără efecte asupra scrutinului de luna viitoare.