Cum au murit primii 7 români uciși de coronavirus. Nu îndeplineau criteriile stabilite de autorități și au fost testați târziu!

Publicat pe

Până pe 24 martie, coronavirusul a făcut deja 8 victime în România, toți pacienții având afecțiuni preexistente. Din nefericire, aceștia au fost testați cu întârziere de către autorități deoarece nu întruneau criteriile de testare COVID-19!

În această dimineață, a fost înregistrat un al optulea deces al unei persoane infectate cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 70 ani,  care care se afla internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova, fiind confirmat pozitiv în data de 19.03.2020. Din păcate, aceștia nu îndeplineau vechile criterii de testare pentru COVID 19 stabilite de autorități, care au fost valabile până astăzi, când autoritățile au decis să le extindă. Din nefericire, toți pacienții au fost testați mult prea târziu…

Din datele furnizate pentru hotnews.ro Adrian Wiener, medic primar în Secția Medicină Internă a Spitalului Județean de Urgență din Arad și senator USR, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, reiese că primele 5 decese provocate de coronavirus în România nu se încadrau în „definiția de caz” stabilită de autorități și care a fost valabilă până astăzi, când a fost extinsă. Și, după cum se va vedea, nici următoarele…

Primul pacient decedat de coronavirus

Primul pacient decedat de coronavirus era din Filiași și se întorsese din Franța pe data de 6 martie (nu fusese într-o zonă roșie). Pe 15 martie, medicii de la Compartimentul de Primiri Urgențe din Filiași au solicitat testarea pentru COVID-19, dar au fost refuzați de DSP Dolj, deoarece pacientul nu corespundea definiției de caz. Acesta a fost testat, în urma insistențelor medicilor, pe data 17 martie, și a fost declarat pozitiv pe 18 martie. Decesul s-a produs duminică, 22 martie. Acum, 23 de cadre medicale din Filiași sunt în izolare.

Al doilea pacient decedat de coronavirus

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 74 de ani care făcea dializă la Spitalul Universitar. Lunea trecută, el s-a prezentat la spital cu febră și tuse. Medicii au cerut testarea lui pentru coronavirus, dar au fost refuzați – „nu prezintă context epidemiologic” și „nu corespunde definiției de caz”. A stat 4 zile internat în Spitalul Universitar Bucureștifiind testat pentru coronavirus abia vineri. A transferat apoi, în stare gravă, la Spitalul Victor Babeș, unde a murit două zile mai târziu.

Al treilea pacient decedat de coronavirus

Al treilea pacient decedat este un bărbat în vârstă de 70 de ani din Piatra Neamț care nu avea recent de călătorii și nici nu fusese identificat să fi intrat în contact cu vreo persoană COVID-19 pozitivă. Pe scurt, nu a corespuns definiției de caz dată de autorități pentru a fi testat.

Al patrulea pacient decedat de coronavirus

Al patrulea pacient a fost o femeie în vârstă de 72 de ani, din Suceava, și ea tot fără context epidemiologic (nu a călătorit în zonă roșie, nu a avut contact identificat cu pacient COVID-19 pozitiv). De asemenea, nu corespundea definiției de caz pentru a fi testată. Ulterior, 52 de cadre medicale de la Spitalul Județean din Suceava testate pozitiv.

Al cincilea pacient decedat de coronavirus

Al cincilea pacient identificat pozitiv cu coronavirus este un bărbat de 71 de ani din Suceava, care, de asemenea, nu se încadra pentru testare. Este posibil să fi intrat în contact cu o altă pacientă COVID-19 pozitivă, care a fost transferată anterior la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Al șaselea pacient decedat de coronavirus

A șasea victimă a COVID-19 este un bărbat în vârstă de 64 de ani, din Arad. El a fost internat pe 20 martie, în stare gravă, la Spitalul Județean Arad, fiind intubat în secția de terapie intensivă. Acesta a fost confirmat pozitiv cu coronavirus chiar în ziua decesului, dar autoritățile spun că a fost testat anterior.

Al șaptelea pacient decedat de coronavirus

Bărbatul în vârstă de 65 de ani a fost internat la Spitalul Universitar București în același salon cu bărbatul de 74 de ani care a murit duminică, după ce a fusese transferat de la Spitalul Universitar de Urgență București la Spitalul Victor Babeș după ce așteptase 4 zile internat în Spitalul Universitar până să fie testat. Pacientul a fost testat și confirmat pozitiv sâmbătă, la o zi după ce fusese testat și confirmat pozitiv colegul său de salon, de la care se presupune că s-a infectat cu coronavirus.

A decedat și al optulea pacient depistat cu coronavirus

Al optulea pacient depistat cu coronavirus a murit azi-dimineață. Bărbatul, în vârstă de 70 de ani, era internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Craiova și fusese confirmat pozitiv în data de 19 martie. Fiica acestuia, alături de care bărbatul venise din Italia, se află în prezent în autoizolare. Bărbatul fusese internat pe 19 martie, cu insuficiență respiratorie și suferea de boli preexistente (inclusiv obezitate de gradul II), urmând tratament cu insulină.

S-au schimbat criteriile de testare!

Institutul Național de Sănătate Publică a decis azi să suplimenteze categoriile de persoane testate, după numeroase apeluri ale medicilor în acest sens. Testarea pentru diagnosticarea coronavirus se poate face numai la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în sistemul privat de sănătate, conform Institutului Național de Sănătate Publică.

Categoriile care vor fi testate, conform autorităților

  • Pacient cu infecție respiratorie acută (debut brus al cel puțin unuia din următoarele: tuse, febră, scurtarea respirației – creșterea frecvenței respiratorii și fără o altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic și cu istoric de călătorie sau ședere într-o țară/regiune cu transmitere comunitară, în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • Pacient cu infecție respiratorie acută ȘI care s-a aflat în contact apropiat cu un caz confirmat cu COVID-19 care în perioada de 14 zile anterioare datei debutului
  • Pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră) și tuse, și scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii), și care necesită spitalizare peste noapte, și fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic.


Cine va fi testat, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică:

  • Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
  • Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
  • Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
  • Cazuri de SARI (infecții respiratorii acute) fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din toate categoriile de varstă și din toate spitalele;
  • Persoane instituționalizate simptomatice (în carantină/izolare).

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter