Cum se vor calcula facturile la energie electrică începând din 2023. Au loc schimbări majore

Publicat pe

Cum se vor calcula facturile la energie electrică începând din 2023. Majorarea prețurilor la toate produsele, îndiferent de domneiu, cât și creșterea majoră a facturilor la curent a luat pe toată lumea prin surprindere. Nimeni nu era pregătit să scoată dublu sau chiar triplu din buzunar față de anii trecuți, însă nu au avut de ales. Nici anul 2023 nu vine deloc cu vești bune privind energia electrică, ci chiar ci schimbări majore! Iată despre ce este vorba, de fapt!

CITEȘTE REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

De-a lungul acestui an, facturile la energie electrică au crescut exagerat de mult. Numeroase persoane au ajuns să scoată majoritatea electrocasnicelor din priză doar pentru a avea bani la finalul lunii ca să plătească toate facturile. Ei bine însă, când se așteptau la o veste bună, lucrurile iau cu totul și cu totul o altă întorsătură.

Cum se vor calcula facturile la energie electrică începând din 2023. Au loc schimbări majoreCum se vor calcula facturile la energie electrică începând din 2023. Au loc schimbări majore

Dacă începând cu anul 2021, românii au plătit facturi la energie electrică în funcţie de consumul mediu, din 2023 totul se schimbă. Noul an aduce schimbarea algoritmului de calcul al facturilor la energie, iar noutatea nu o să fie absolut deloc pe placul tuturor, ci din contră.

Citește și: Cum reduce Dani Oțil facturile la gaze și la energie electrică:”M-am săturat”

Citește și: Mitică Popescu, revoltat pe facturile uriașe la gaze și la curent:”Oamenii nu au șase vieți, ca să îndure una sau alta”

Citește și: Bebeluș de opt luni abandonat în scara unui bloc. Mama a lăsat un bilet lângă copil:”Îmi este greu să…”

Citește și: De ce nu a reușit Adrian Stroe să câștige Chefi la Cuțite:”Mi s-a spus…”

Cum se vor calcula facturile la energie electrică începând din 2023

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, facturile la energie electrică nu o să se mai calculeze ca până acum. Se schimbă algoritmul, astfel că se vor calcula în funcție de consumul lunar şi nu de cel aferent anului precedent, cum a fost până acum. În timp ce pentru cei care consumă puțin este o veste relativ bună, pentru alții nu este deloc așa.

De asemenea, începând din ianuarie 2023, regula nu mai este aceeași privind consumul și indexul. Din anul ce vine, contorul electric trebuie citit lunar și indexul transmis companiei furnizoare, asta pentru a nu fi taxat suplimentar. Potrivit noilor reglementări, cine nu trimite indexul lunar, o să achite o medie pe ultimele trei luni.

Cine o să beneficieze de plafonarea prețurilor la energie electrică

În noutatea agloritmului de calcul, s-a precizat și despre plafonarea prețurilor la energie electrică. Nu toată lumea poate beneficia de acest lucru, însă ordonanța de urgență a Guvernului prevede și patru plafoane de preț care se aplică în funcție de consumul de energie, dar și pentru consumatorii vulnerabili.

Mai mult decât atât, o altă noutate în sfera aceasta este și faptul că firmele din domeniu pot refuza să accepte plata în rate a facturilor la energie electrică. Acest lucru vine în favoarea companiilor mari.

Cum se calculează consumul de energie electrică după algoritmul cel nou

Cea mai importantă modificare privind facturile de energie electrică este bineînțeles algoritmul de calcul. Din anul 2023 totul se calculează în funcție de consumul lunar şi nu de cel aferent anului precedent, astfel că autoritățile au explicat pe larg acest lucru.

Mai concret, cei care consumă mai puțin de 100 de kwh, vor plăti 0,68 de lei pe kwh. În același timp,cei care au consum până în 255 de kwh, vor plăti 0,80 de bani, iar cei care au între 255 și 300 de kwh vor plăti primii 255 de kwh la preț plafonat, iar diferența, la prețul din contract. Cât despre cei care depășesc pragul de 300 de kwh, sunt nevoiți să plătească tot consumul la prețul din contract.

Cum arată plafonarea prețului la energie electrică după noul algoritm de calcul

  • consum până în 100 kWh lunar: 0,68 lei/kWh;
  • consum între 100-255 kWh lunar: 0,80 lei/kWh;
  • consum între 255-300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh pentru tot ce depășește 255 kWh
  • 1 leu/kWh: pentru IMM-uri;
  • consum peste 300 kWh lunar: 1,3 lei/kWh

Sursă foto: Facebook / Instagram

 
dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter