Euro a trecut de 5 lei pentru prima dată în istorie. Îngrijorare pentru importatori și românii cu credite

.

Euro a trecut de 5 lei pentru prima dată. Este un moment istoric care aduce multe riscuri. Vești bune pentru exportatori, îngrijorare pentru importatori și românii cu credite. Potrivit analiștilor, evoluția reflectă tensiuni economice mai profunde. Iată ce au transmis specialiștii cu privire la această schimbare importantă!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Euro a depășit oficial pragul psihologic de 5 lei, un moment istoric care aduce multe riscuri, dar și oportunități pentru o mică parte a rpmânilor, ce e drept. Exportatorii au motive de satisfacție, în timp ce importatorii și românii cu credite în valută se confruntă cu noi provocări. Evoluția reflectă tensiuni economice mai profunde, conform analiștilor.

Citește și: Cum s-au cunoscut Nicușor Dan și George Simion și ce relație au avut: „Ne ştim de vreo 20 de ani, eram într-un cerc de amici'. Imagini nemaivăzute cu cei doi, împreună la aceeași masă

Euro a trecut de 5 lei pentru prima dată

Banca Națională a României a anunțat recent un curs de 5,03 lei pentru un euro. Pragul de 5 lei pentru un euro a fost depășit marți, pe data de 5 mai 2025, atunci când Banca Centrală a postat datele privind cursul de schimb.

Este cea mai mare valoare oficială comunicată vreodată de BNR pentru moneda europeană. Comparativ cu ziua precedentă, când cursul era de 4,97 lei/euro, diferența este de 6 bani, ceea ce înseamnă o depreciere de 1,2%.

Această evoluție are efecte directe asupra economiei și buzunarelor românilor. Un curs depreciat va scumpi importurile și, pe de altă parte, îi va ajuta pe exportatori să încaseze mai mulți lei pe valuta facturată.

În schimb, românii care au împrumuturi în euro vor simți o presiune suplimentară asupra bugetului personal. De exemplu, dacă până acum aveai o rată la credit de 300 de euro (1491 lei la cursul de 4,97 lei/euro), aceasta va crește cu 18 lei, dacă euro urcă la 5,03 lei.

Citește și: 15 ani de relație, 10 de căsnicie, două fete și un divorț fentat. Adrian Nartea recunoaște că mariajul este o luptă continuă: 'Nu există 'wow-uri'! Important este să alegi bine sau de cele mai multe ori răul mai mic' / EXCLUSIV

Florian Libocor, economistul șef al BRD, declarații despre această schimbare

Depășirea acestui prag de 5 lei este un lucru firesc, conform economiștilor. Economistul șef al BRD, Florian Libocor, a făcut declarații despre această schimbare. Anul trecut, specialistul a afirmat că plătim deja pentru un euro mai mult de 5 lei.

„Piața valutară este o piață în care intră și iese valută, iar cursul se stabilește între cerere și ofertă', a transmis el acum, conform hotnews.ro.

„În momentul de față, vrând-nevrând, plătiți un euro cu peste 5 lei. În toată zona de utilități, unde facturile sunt în echivalent euro, veți vedea că firmele vă încasează moneda unică la peste 5 lei', a spus Florian Libocor în luna noiembrie a anului 2024.

Tot el atrăgea atenția asupra dezechilibrelor economice care pun presiune pe curs.

„Când ai un deficit bugetar de 9% și aduni la el deficitul comerțului extern obții un deficit de peste 15%, pe care trebuie să-l finanțăm. Faptul că nivelul cursului va merge la 5 lei sau 5 lei virgulă ceva, nu trebuie să fie perceput ca fiind o „explozie' a cursului', a mai adăugat acesta anul trecut.

Citește și: Ce spune Tudor Giurgiu despre George Simion, după ce a călătorit cu el în același avion: „Ardelenii se uitǎ la el deopotrivǎ cu jenǎ și reținere, ca la un obiect zburǎtor neidentificat”

BNR intervine pe piață pentru stabilitatea leului

În ultimele două luni, Banca Națională a intervenit pentru a menține cursul leului sub nivelul de 5 lei pentru un euro, lucru reflectat în scăderea rezervei valutare a țării, aflată în administrarea instituției.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că, în eventualitatea unor ieșiri semnificative de capital, banca este pregătită să facă față situației.

„Bineînţeles că ne pregătim pentru un scenariu postalegeri prezidenţiale. Suntem pregătiţi pentru eventuale ieşiri de capital, de fapt diminuarea intrărilor de capital. O nereînnoire a liniilor de credit, aşa cum erau în prezent ajung la scadenţă, nu se mai reînnoiesc şi se duc în altă parte. Bineînţeles că are impact asupra echilibrului pe piaţa valutară. Noi îl acoperim. Suntem pregătiţi. Nu este momentul pentru a ne gândi la o reducere de rată de politică monetară pentru că acest lucru, în condiţiile actuale de fluctuaţii puternice, incertitudini, poate să sune ca o invitaţie la presiuni în sensul deprecierii leului, a explicat Mugur Isărescu în luna februarie a acestui an.

Sursa foto: Freepik

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton