Facultățile din România care acceptă liceeni fără Bacalaureat, în 2024. Ce înseamnă învățământul terțiar nonuniversitar

 Dumba Gabriela
.

Elevii de clasa a XII-a care nu au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat 2024 mai au o șansă de a urma o formă de învățământ superior în România. Tinerii pot urma cursurile anumitor facultăţi care acceptă și liceeni fără diplomă de Bacalaureat.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE IUNIE GRATIS, AICI!

Elevii care doresc să urmeze o formă de învățământ superior, dar nu au promovat examenul de bacalaureat, au opțiunea de a se înscrie în învățământul terțiar nonuniversitar.

Facultăţi fără Bacalaureat în 2024

Tinerii care nu au reușit să obțină o medie de trecere la examenul maturității nu trebuie să-și piardă speranța. Aceștia mai au o șansă să urmeze un sistem de învățământ superior chiar și fără diploma de bac. 

Este vorba de învățământul terțiar nonuniversitar, care se organizează la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate pentru absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat. Învăţământul terţiar nonuniversitar organizat în cadrul colegiilor are o durată de 1 – 3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.

Învăţământul postliceal sau terţiar se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

Citește și: Cum și-a descoperit Gabriel Dorobanțu pasiunea pentru muzică, deși avea o altă meserie: „A cânta era un moft, nu era un mijloc de existență solid. Și, de aceea, părinții mei nu că s-au opus, dar credeau de cuviință…'. A avut debutul pe scenă abia la 30 de ani / EXCLUSIV

Citește și: Înmormântarea regretatei Ileana Stana Ionescu s-a amânat: „Nu știu când va avea loc. Îl aștept pe fiul nostru să vină din America…’ / Trupul neînsuflețit al actriței se află la capela cimitirului Bellu Catolic

Facultăți din România la care te poți înscrie fără Bac în 2024

  • Universitatea Tehnică de Construcții București – Colegiul de Studii Terțiare Nonuniversitare UTCB – detalii aici
  • Universitatea „Spiru Haret' București – Colegiul Universitar „Spiru Haret' 
  • Universtatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului – Colegiul de Învăţământ Terțiar Nonuniversitar USAMVBT 
  •  Universitatea din Piteși – Colegiul UPIT 
  • Universitatea „Eftimie Murgu' – Colegiul Terțiar Nonuniversitar „Eftimie Murgu' Reşiţa 
  • Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca – Colegiul Terțiar Nonuniversitar USAMVCN 
  • Universitatea „Ovidius' din Constanţa – Colegiul Universității Ovidius 
  • Universitatea Danubius Galaţi – Colegiul Danubius
  • Universitatea din Petroșani – Colegiul pentru Învățământul Terțiar Nonuniversitar UPET 

Mii de liceeni sunt admişi la facultăți, în România, fără a susţine Bacalaureatul

Mii de liceeni pot deveni studenţi înainte de a susţine Bacalaureatul. Exact ca în străinătate, aceştia îşi depun dosarele la facultăţile unde îşi doresc să studieze. Ca să fie declaraţi admişi au nevoie doar de recomandări din partea profesorilor şi de un portofoliu cu activităţi extraşcolare.

La 13 facultăţi din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti se intră doar pe bază de dosar, iar la alte două se susţine şi un examen, care are loc înainte de Bacalaureat.

Deşi mulţi ar crede că studenţii admişi fără examen nu vor avea şanse de reuşită, profesorii spun că tocmai aceştia ştiu ce vor, sunt pasionaţi şi au rezultate remarcabile.

Candidaţii preadmişi la facultate au obligaţia să aducă ulterior diploma de bacalaureat pentru a fi declaraţi admişi.

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton