Femeile vor putea ieși la pensie cu 3 ani și jumătate mai devreme. Ce prevede noua lege a pensiilor

.

Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, ar putea aduce schimbări semnificative pentru femei. O parte dintre acestea ar urma să beneficieze de opțiuni flexibile de pensionare, în funcție de stagiul minim de cotizare și numărul copiilor pe care i-au născut.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Un articol din noua lege a pensiilor prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Aceste măsuri sunt parte a angajamentelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevăd ca vârsta de pensionare să ajungă la 65 de ani până în 2035. În ciuda acestei creșteri, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate.

Citește și: Cine sunt românii cărora pensiile le cresc cu 80%, după noua Lege a Pensiilor. Anunțul ministrului Muncii

Citește și: Ministerul Turismului schimbă legea după tragedia de la Ferma Dacilor. Cum vor fi certificate pensiunile

Citește și: Cum a ajuns Cornelia Rednic să se tundă singură: „Nu am găsit foarfecă, am luat forfecuța de la unghii. Dacă ai puțină îndemânare, te descurci”

Citește și: Grenadă la poarta familiei Tonciu. Lorena, sora Andreei, a găsit-o: „Eu nu am știut ce este și am aruncat-o. Cineva a anunțat Poliția și toată strada este blocată” / Ce a declarat tatăl fetelor

Femeile vor putea ieși la pensie cu 3 ani și jumătate mai devreme

În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. În 2035, odată pusă în vigoare noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare a femeilor va fi egală cu cea a bărbaților (65 de ani). Aceasta urmează să fie corelată cu speranța de viață.

Totuși, există și situații în care femeile se pot pensiona mai devreme. Mamele cu copii și care au realizat stagiul minim de cotizare intră în acestă categorie:

– Pentru un copil: reducere cu un an.

– Pentru doi copii: reducere cu un an și șase luni.

– Pentru trei copii: reducere cu doi ani.

– Pentru patru copii: reducere cu doi ani și șase luni.

– Pentru cinci copii: reducere cu trei ani.

– Pentru șase sau mai mulți copii: reducere cu trei ani și șase luni.

De altfel, sistemul de pensii ar urma să fie restructurat și vor rămâne următoarele tipuri: pensia pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate, pensia anticipată și pensia de urmaș.

De ce s-au implementat aceste măsuri

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a explicat că aceste măsuri au fost implementate pentru a recunoaște efortul femeilor în creșterea copiilor.

„Astăzi vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni. Din iulie va fi de 62 de ani și trei luni. Până în 2030, aceasta trebuie să crească la 63 de ani, și până în 2035 aceasta trebuie să crească eșalonat la 65 de ani.

Dar am venit cu două beneficii importante care să reechilibreze, să balanseze, astfel încât prin noua lege a pensiilor să nu pedepsim femeile, chiar dacă a fost un angajament pe care România l-a luat prin PNRR.

Cele două elemente din noua lege sunt faptul că vârsta de pensionare se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani, pentru proprii copii, și până la 14 ani pentru copiii adoptați, astfel încât să avem o reducere a vârstei de pensionare și să recunoști efortul femeilor.

Iar al doilea element, faptul că în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, aceasta este considerată perioadă contributivă', a spus Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la Antena 3.

Sursa foto: Freepik

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton