Guvernul a decis prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Se deschid bisericile, dar restaurantele și teatrele, nu. Explicațiile lui Raed Arafat

Publicat pe

Hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile începând din 17 iunie a fost adoptată în ședința de marți a Guvernului. Executivul a inclus în document și permiterea reluării slujbelor în biserici, însă cu anumite condiții. Pe de altă parte, Raed Arafat explică de ce nu se redeschid restaurantele și teatrele.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat, după ședința de Guvern, adoptarea hotărârii privind prelungirea stării de alertă.

Cele mai importante declarații ale șefului DSU, Raed Arafat:

 • Situația se poate deteriora oricând și pot apăra focare dacă nu respectăm regulile: purtarea măștilor, triajul epidemiologic
 • Există o creștere a numărului pacienților la ATI, există focare apărute în spitale, care necesită mișcare de personal acolo unde personalul este în izolare sau este bolnav. De-asta am decis prelungirea stării de alertă.
 • Nu comentez ce decizii vor fi luate mai departe de Parlament. Există o notă de fundamentare lucrată de mai mulți experți care poate să explice prelungirea stării de alertă.
 • Nu ne întoarcem încă la o stare de normalitate. Trebuie să putem lua decizii rapid în privința izolării și carantinării unor locații, unor zone, pe distribuire de materiale, echipamente, pe detașare de personal.
 • Nu putem relaxa totul deodată, este imposibil. Dacă se respectă măsurile de distanțare și de igienă, relaxarea va fi mai mare. Dacă nu se respectă și cădem plasă dezinformărilor cum că boala nu există, riscul este să apară probleme mai mari și să fim nevoiți să impunem din nou restricții.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat, după ședința de guvern, în care s-a decis prelungirea stării de alertă, de ce nu se redeschid restaurantele și teatrele.

„Noi am zis un lucru. Nu putem relaxa totul deodată. Toată lumea dorește totul să fie relaxat. este imposibil. Asta înseamnă că vii și spui că revenim la normalitate. nu se poate. Alte țări vin cu măsuri tot treptat. Înseamnă un număr mult mai mare expus unui risc. Risc zero nu există. Ce nu s-a relaxat acum se va relaxa în următoarea perioadă. Dacă se respectă măsurile, șansa să putem relaxa este mult mai mare. Dacă o să cădem victime dezinforămării cu privire la inexistența bolii, riscăm să avem probleme mult mai serioase”, a spus Raed Arafat.

Cele mai importante declarații ale premierului Orban:

 • În ceea ce privește ratele la bănci, există aproape 200.000 de beneficiari ai măsurii adoptate, de amânarea ratelor. Sunt doar cei care au beneficiat de ordonanța emisă de Guvern, în realitate, numărul beneficiarilor de amânare a plății ratelor la credit este mult mai mare. Suma totală este de 4,6 miliarde de lei.
 • Avem record absolut în ceea ce privește decontarea concediilor medicale: peste 600 de milioane de lei în luna mai. Decontarea medie pe 2019, înainte de venirea noastră în Guvern, decontarea medie a fost de sub 100 de milioane de lună.
 • Am adoptat în unanimitate în ședința CNSU hotărârea de prelungire a stării de alertă pentru încă 30 de zile, începând cu data de 17 iunie. Măsurile sunt prevăzute în anexa din hotărâre.
 • Am luat decizia de a face un nou pas în relaxare. Se știe că se va permite desfășurarea activităților în mall-uri, cu excepția restaurantelor, sălilor de jocuri, cinematografelor.
 • Se va relua activitatea în sălile de fitness și aerobic
 • Se va relua activitatea în grădinițe și afterschool-uri pe perioada verii. Am luat decizia de a permite oficierea slujbelor. Dar vreau să subliniez e că noi nu am închis bisericile. Ele au fost deschise, dar nu au fost permise slujbele. Va fi permis un număr redus de credincioși în interior, de aceea slujba va fi și în curtea bisercii. Fac apel la oameni să respecte distanțarea socială și să poarte măști.
substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter