Klaus Iohannis a făcut anunțul oficial: Școlile, grădinițele și universitățile rămân închise în acest an școlar. Cum se vor desfășura examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat

Publicat pe

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile, grădinițele și universitățile vor rămâne închise pentru acest an școlar. 

Șeful statului a ținut o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei de coronavirus. 

„Tocmai am finalizat o întâlnire, o discuție, în care am evaluat câteva teme foarte importante și doresc să prezint concluziile și deciziile la care am ajuns împreună.

Prima tema: școlile. Aici, o mică introducere. În momentul de față activitatea fizică este suspendată pe durata stării de urgență și am evaluat cum putem să continuăm având în vedere că pe 12 iunie anul școlar se termină. Trebuie să fim conștienți că epidemia nu s-a terminat. Aud că trebuie să ne relaxăm, dragii mei, din păcate nu este așa. Nu putem să vorbim despre o relaxare sau o încetinire.

Citește și: Iohannis a anunțat: starea de urgență se termină pe 15 mai, dacă vor fi mai puține decese și mai puține cazuri de coronavirus. Apoi, se vor lua alte măsuri: „Va trebui să trăim cu unele restricţii'

Trebuie să ținem cont de câteva lucruri simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica două riscuri mari. Riscul major ca elevii să ducă boala la școală și unul de a duce boala de la școală acasă. 

Am dorit să știm și ce fac alte țări. Sunt o serie de țări care nu mai doresc să redeschidă școlile, unele încă evaluează. Acolo unde s-au deschis școlile experimental. În Franța, după puține zile zeci de elevi au fost testați pozitivi. Deci lucrurile nu sunt simple. 

În conluzie s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor în acest an grădinițele și școlile sa nu se mai redeschidă. Elevul nu se va întoarce fizic. Până pe 12 iunie continuă formele de învâțământ la distanță. Elevii vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum, se mai poate face și o evaluarea suplimentară.

Sunt totuși câteva excepții. Elevii din clasele a 8-a a 12-a vor putea reveni la școala după 2 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. În această situație normele de distanțarea pot fi respecate. Vor fi maximumm 10 elevi într-o sală și se vor pregăti pentru examenele naționale. 

Citește ș: Președintele Iohannis, un nou apel către români după ce s-a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor de coronavirus: „Trebuie să respectăm cu sfințenie măsurile de igienă și distanțare socială”

Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost planificate însă cu respectarea unor reguli stricte de distanțare. Se va măsura temperatura, se va face intrarea pe o parte se va ieși pe altă parte și alte reguli de distanțare socială.

Vezi subiectele la română la Evaluarea Națională 2020.

Începând de astăzi prin odronanță militară se schimbă intervalul pentru persoanele de peste 65 de ani. Astfel, persoanele peste 65 vor putea ieși dimineața de la 7 la 11 și seara de la ora 19 la 22. Când vor putea ieși din casă fie pentru cumpărături, fie pentru mișcare în jurul blocului', a declarat președintele.

Când începe școala după vacanța de vară? Structura an scolar 2020-2021

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter