Limba COVID – un nou simptom al bolii, cofirmat de experții britanici

Publicat pe

Lista tot mai lungă cu posibile simptome ciudate de COVID-19 s-ar putea „îmbogăți' cu încă unul: „limba COVID'. Dacă pierderea gustului este deja un simptom binecunoscut și răspândit, cercetătorul britanic Tim Spector, susține că în cazul unora dintre pacienți au apărut afte dureroase, abcese și ulcerații pe limbă care ar fi legate tot de coronavirus, relatează Euronews.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

„Limba COVID' ar putea face parte dintr-o gamă de simptome mai puțin întâlnite, și tocmai de aceea riscă să fie mai puțin luate în seamă, așa cum sunt și iritațiile pielii sau modificările la nivelul palmelor și tălpilor, cunoscute mai degrabă ca „degetele COVID'.

„Am adunat date de la 4,5 milioane de oameni din trei țări care ne-au descris simptomele și am depistat până acum peste 20 de simptome de COVID, între care unele rare, care nu au fost observate până acum', a declarat profesorul Tim Spector. El estimează că o treime dintre pacienții care au făcut COVID au dezvoltat astfel de simptome nespecifice.

Cum arată limba COVID

Deseori limba poate avea un aspect încărcat, cu asperități, și să fie acoperită de un strat de o altă culoare, alb-gălbuie, care nu iese la periaj. De multe ori, este vorba despre un simptom dureros, spune profesorul britanic.

„Limba COVID' este atunci când aspectul ei este ca și cum ar fi „răzuită', ca si cum ar lipsi mici bucățele din ea sau ca și cum ar face niște solzi. Adesea limba poate să aibă un aspect încărcat, cu asperități, și să fie acoperită de un strat de o altă culoare, alb-gălbuie, care nu iese la periaj. Este ceea ce se numește „limba geografică' (o afecțiune inflamatorie, limba are aspect de hartă, acoperită cu niște pete roșiatice)  De multe ori, este vorba despre un simptom dureros, spune profesorul britanic. 

Uneori, „limba COVID' se asociază cu iritații și mâncărimi pe piele, dar cel mai adesea „limba COVID' apare după ce pacientul dezvoltă deja câteva simptome clasice, a explicat expertul. El a constatat că mai puțin de 1 din 100 de pacienți au avut „limbă COVID', dar spune că proporția ar putea fi mai mare, dacă oamenii își dau seama că este, totuși, un simptom asociat cu COVID.

Experții au obsevat de mai multe luni modificări și patologii ale limbii în cazul unor dintre pacienții COVID, dar încă nu erau edificați dacă este vorba despre un simptom în sine sau este vorba despre o infecție cu alți patogeni, consecutivă bolii. International Journal of Infectious Diseaseas a publicat în august un studiu însoțit de fotografii care descrie leziuni apărute la mucoasa orală în cazul pacienților diagnosticați cu COVID.

Uneori, „limba COVID' se asociază cu iritații și mâncărimi pe piele, dar cel mai adesea apare după ce pacientul dezvoltă deja simptome clasice. Expertul a constatat că mai puțin de 1 din 100 de pacienți au avut „limbă COVID', dar spune că proporția ar putea fi mai mare, dacă oamenii își dau seama că este, totuși, un simptom asociat cu COVID.

Citește și: Pepe, totul despre divorțul de Raluca Pastramă. Cum se înțeleg acum și ce spune despre o nouă relație:„Am învățat să…/ EXCLUSIV

Citește și: Cum se simt Andra și Cătălin Măruță, după ce au fost infectați cu COVID-19:E foarte ciudată starea

Citește și: Dan Capatos a spus de ce s-a vaccinat anti-COVID-19 și ce probeme de sănătate are:„Intru la bolnavi cronici

Specialiștii au obsevat de mai multe luni modificări și patologii ale limbii în cazul unor pacienții COVID, dar încă nu erau edificați dacă au de a face cu un simptom în sine sau este vorba despre o infecție cu alți patogeni, consecutivă bolii.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter