Marcel Ciolacu susține că măsurile fiscale invocate de Nicușor Dan au fost deja asumate de România în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Politicianul a spus că aceste reforme sunt condiții esențiale pentru accesarea fondurilor europene, iar Guvernul a accelerat îndeplinirea jaloanelor pentru a asigura finanțarea necesară economiei. Iată ce a transmis acesta recent!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Marcel Ciolacu a reacționat la criticile formulate de Nicușor Dan privind politicile fiscale ale Guvernului, precizând că măsurile contestate nu sunt decizii recente, ci angajamente ferme asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Marcel Ciolacu susține că măsurile fiscale invocate de Nicușor Dan au fost deja asumate de România în PNRR
Marcel Ciolacu susține că măsurile fiscale invocate de Nicușor Dan au fost deja asumate de România în PNRR. El a subliniat faptul că aceste măsuri au fost incluse în cererea de plată numărul patru, document esențial pentru deblocarea fondurilor europene.
Politicianul a mai explicat că, împreună cu ministrul Marcel Boloș, a accelerat anumite jaloane și ținte din Planul Național de Redresare și Reziliență pentru ca cererea de plată nr. 4, estimată inițial la suma de 2,3 miliarde de euro, să poată fi depusă până la data de 4 iunie, vizând acum o sumă de 5,7 miliarde de euro.
„Noi vorbim după un an și șase luni în care am avut alegeri încontinuu, iar măsurile fiscale invocate în acest moment pe care Guvernul trebuie să le ia sunt cele trecute în PNRR, cele asumate de către România în PNRR, nu sunt alte măsuri speciale sau inventate. Aceste măsuri din PNRR sunt prinse în cererea de plată numărul patru, cerea de plată numărul patru ar fi însumat o sumă, dacă-mi aduc eu bine aminte, de 2,3 miliarde.
Eu când am plecat cu domnul ministru Boloș, am devansat anumite ținte și jaloane, astfel încât cererea de plată numărul patru să se depună în iunie, până în 4 iunie era programat acum să vedem că se învestește noul Guvern, dar cu o sumă de 5,7 miliarde. Eu înțeleg și apocalipsa, înțeleg și de ce se creează acest lucru astfel încât cineva să vină să le rezolve repede, pe urmă, în două luni, dar nu au fost niciodată investiții străine directe în istoria României, cum au fost în ultimii 2 ani.
Vreau să lămurim un lucru. Niciodată în istoria României nu au fost atâtea investiții, niciodată nu a fost o putere de cumpărare atât de mare după 2007 în România, cum a fost în ultima perioadă. Cum este corect, domnul președinte Sorin Grindeanu va ieși și va comunica în perioada următoare și eu o să încerc cu analiștii economici să ies în perioada următoare să detaliem toate măsurile, toate deciziile pe care le-am luat din funcția de prim-ministru. Este o analiză, o discuție care trebuie avută, așezată. Sunt ferm convins că o să o am și eu cu viitorul prim-ministru', a precizat politicianul, conform digi24.ro.
Ce a transmis Nicușor Dan în primul său discurs ca președinte al României
Nicușor Dan a făcut mai mult declarații importante în primul său discurs ca președinte al României. Șeful statului a ținut să menționeze faptul că „România are nevoie de o reformă temeinică'.
„În ce privește economia, avem nevoie să stopăm marea evaziune fiscală, să reducem și să eficientizăm cheltuielile statului, să asigurăm o guvernanță și un management profesionist la companiile de stat, să avem o strategie bine definită de dezvoltare economică, să stimulăm capacități agro-industriale și de procesare pentru a optimiza producția agricolă, să finanțăm un sistem coerent de irigații, să simplificăm accesul la fonduri europene și să asigurăm un cadru favorabil investitorilor', a transmis Nicușor Dan.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-166.jpg)
Ce spune Nicușor Dan despre problema deficitului
Mai mult decât atât, Nicușor Dan a mai vorbit și despre problema deficitului. Noul președinte al României a spus că statul nu își permite anumite cheltuieli mari, iar pentru a exista un echilibru în acest sens este nevoie de un guvern susținut de o majoritate parlamentară.
„Statul cheltuiește prea mult față de ce își poate permite. Și chestiunea asta poate pune în discuție stabilitatea financiară la care am muncit cu toții în acești ani. Este în interesul național ca România să aibă un guvern susținut de o majoritate parlamentară. E în interesul național ca această majoritate să-și asume reformele fiscale de care avem nevoie. E în interesul național ca România să transmită piețelor financiare mesaj de stabilitate. Este în interesul național ca România să transmită mediului investițional un semnal de deschidere, de predictibilitate.
Cer partidelor politice să acționeze în interesul național care urmează. Nu va fi despre trecut, este despre viitorul imediat al României și nu este despre calcule politice, ci despre interesul național și sunt sigur că românii vor evalua în consecință', a mai completat el.
Sursa foto: Facebook/ Instagram