"Marea conjuncție" de pe 21 decembrie 2020. Ce vom vedea pe cer acum se mai repetă peste 60 de ani!

Publicat pe

Specialiștii de la Observatorul Astronomic București anunță că pe 21 decembrie 2020 va avea loc pe cer un eveniment extrem de rar, care se va mai repeta doar peste 60 de ani, numit „Marea conjuncție'.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE OCTOMBRIE, GRATIS, AICI!

Pe 21 decembrie 2020, cele mai mari planete din sistemul solar se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu.

Jupiter și Saturn se văd deja în aceeași zonă de cer încă din luna iulie. Se vor afla în aceeași constelație și, pentru că se mișcă în sistemul solar, se vor mișca printre stele, apropiindu-se una de alta.

Apropierea minimă și rară (ultima oară s-a întâmplat în 1961 și se va mai întâmpla abia în 2080), se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18:00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer, citează Digi24.ro.

Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic. 

Această sincronizare a planetelor va avea loc între 16 și 25 decembrie 2020, dar la 21 decembrie, atunci când va fi și solstițiul de iarnă, Jupiter și Saturn vor fi cel mai aproape. 

Citește și:

Ce este Psiho-Dieta, metoda revoluționară de slăbit, fără sport sau numărat calorii

Postul Crăciunului. Cum ții corect postul vinerea și ce rugăciune poți spune pentru spor în casă

Alimentele cu calorii negative. Care sunt și cum ne ajută să slăbim

Ce vom vedea pe cer pe 21 decembrie 2020

Dincolo de un spectacol captivant pentru cei pasionați de astre, este și un fenomen mai puțin întâlnit. Astfel de alinieri de planete se produc la circa 20 de ani o dată, dar cea de anul acesta este în mod excepțional rară din cauza proximității celor două planete una în raport cu celalaltă. Senzația va fi că cele două planete sunt pe punctul de a intra în coliziune, iar noi vom putea observa un singur punct pe cer, deosebit de luminos.

Această impresie de „planetă dublă' nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate. În unități astronomice (UA), măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare, Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA. 

Nu peste tot fenomenul se va vedea la fel, desigur. Cel mai bun punct de observare ar fi Ecuatorul. Dar fenomenul va fi vizibil, totuși, peste tot pe Pământ, evident, dacă o vor permite condițiile meteorologice. În emisfera nordică, durata de observare va fi mai mică.

Cei mai tineri dintre pământeni vor mai avea poate șansa să revadă acest fenomen, dar vor trebui să aștepte încă 60 de ani. Mai exact, până la 15 martie 2080. După care, o astfel de aliniere de planete nu se va mai produce prea curând: abia după anul 2400, estimează specialiștii. 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter