Medic român din Franța, despre coronavirus: "Subevaluăm în mod clar numărul de pacienți. Romania mai are 2-3 zile la dispoziție pentru a lua măsuri clare"

Publicat pe

Medicul român Radu Lupescu, care lucrează la o clinică din Strasbourg a vorbit într-un interviu acordat Libertatea atât despre starea din Franța, în contextual pandemiei de coronavirus, cât și despre măsurile ce ar trebui luate în România pentru a se combate răspândirea virusului.

Medicul a spus pentru Libertatea că, în primul rând se subevalueză numărul de pacienți, iar în Franța s-au luat măsurile de izolare socială destul de târziu. Medicul mai spune că tinerii sunt cei care împart virusul mai departe.

Citește și: Noi măsuri luate în lupta cu coronavirus. Se închid restaurantele și localurile publice

„Din păcate, modelele matematice arată că pacienții reali sunt în număr mult mai mare decât cei contabilizați. Din mai multe motive. Un motiv clar este că sunt mulți pacienți tineri și copii care sunt asimptomatici, care nu prezintă niciun simptom sau simptome foarte mici. Dacă vă doare un pic în gât și ați făcut 38 temperatură vreo câteva zile, nu o să vă duceți la medic. Cazurile acestea sunt frecvente. Dar tinerii împart virusul mai departe”, a declarat mediul specializat în anestezie și terapie intensivă.

Medic: „Cu fiecare zi de întârziere a izolării se mărește numărul de cazuri”

În egală măsură, el susține că motivul pentru care nu știm care este răspândirea virusului este pentru că nu se testează toată lumea.

Citește și: Adevăr sau mit: Dacă beau apă la fiecare 15 minute, mă feresc de coronavirus? Răspunsul oficial este ferm!

„Deci subevaluăm în mod clar numărul de pacienți. Se estimează că numărul real poate să fie de zece ori, de 20 de ori sau chiar de 30 de ori mai ridicat decât cel publicat. Unele modele matematice vorbesc chiar de mai mulți pacienți. Deci se considera că atunci când erau 2.500 de cazuri în Franța, realitatea era undeva între 25.000 și 140.000 de cazuri. Ce este problematic aici. Majoritatea celor infectați nu vor avea o problemă. Știm însă că 15% din cazuri vor fi serioase și 5% din cazuri vor fi grave, care necesită terapie intensivă. Și cu cât sunt mai mulți pacienți infectați, cu atât numărul celor care vor veni în terapie intensivă va fi mai mare. Cu fiecare zi de întârziere a izolării pentru a opri împrăștierea virusului se mărește numărul de cazuri, deci numărul potențial de pacienți care vor avea nevoie de terapie intensivă și vom putea fi depășiți de acest număr. Aceasta este marea noastră grijă”, a adăugat specialistul.

La acest moment în România s-au depășit 200 de cazuri, astfel că medicul a precizat că „mai avem încă 2-3 zile la dispoziție pentru a lua măsuri clare”.

Românul mai spune că nu știm cât ar mai putea dura această socială, cert este că ar trebi luate măsuri rapid, oferind drept exemplu Wuhan, unde s-a acționat pe când erau 400 de cazuri declarate.

Sursa foto: pexels.com

Citește și: Atenție! Aproape 70% din cazurile de coronavirus sunt transmise de pacienți fără niciun fel de simptome

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter