Povestea lui Moș Crăciun. Cum a devenit costumul său roșu, deși era verde, inițial

Publicat pe

Imaginea lui Moș Crăciun, cu costumul său roșu, barbă lungă și obraji colorați de ger, este, probabil cea mai iconică din lume, dar puțină lume știe că, inițial, simpaticul personaj a fost, mai întâi, îmbrăcat în verde. Iată care este povestea lui Moș Crăciun… așa cum îl știm noi!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE NOIEMBRIE, GRATIS, AICI!

Povestea lui Moș Crăciun cu haină roșie a început prin anii 1860, când simpaticul bătrânel a primit haine noi… Moș Crăciun este cel mai popular, dar și cel mai așteptat personaj ficțional de pe planetă, ziua de 25 decembrie fiind cea în care milioane de oameni deschid cu nerăbdare cadourile aduse de cel cunoascut și ca Santa Klaus, Father Christmas, Pere Noel, Babbo Natale sau Vader Kerfees. Indiferent ce nume ar avea însă, carismaticul Moș Crăciun are însă un look inconfundabil – haină, pantaloni și cizme roșii.

Acestea nu au fost însă dintotdeauna de culoare roșie, ci, de-a lungul timpului, Moș Crăciun a purtat costume de culoare verde, verde, violet, albastru deschis, maro sau roșu sau bleumarin. În anumite ilustrații apare inclusiv în haine multicolore, cu pantaloni albaștri, vestă de culoare galbenă și haină de culoare roșie.

Povestea lui Moș Crăciun. Cum a devenit costumul său roșu, deși era verde, inițialPovestea lui Moș Crăciun. Cum a devenit costumul său roșu, deși era verde, inițial

Povestea lui Moș Crăciun

Povestea lui Moș Crăciun începe cu un călugăr numit St. Nicolas, care se spune că s-a născut prin anii 280 Anno Domini în Turcia. Era cunoscut pentru religiozitatea sa, dar și pentru devotament și generozitate, exist\nd multe poovești despre actele sale caritabile și despre darurile pe care li le făcea celor nevoiași.

Dacă Moș Crăciun a existat cu adevărat este o problemă care încă se mai dezbate, deoarece numele său nu există în documentele istorice. El apare însă în nenumărate scrieri și în special în povești, ceea ce dovedește că oameni cred în existența lui, iar acest lucru e cel mai important.

Imaginea modernă a lui Moș Crăciun a apărut însă odată cu Santa Claus, care a fost popularizat încă din epoca victoriană prin intermediul poemelor și a povestirilor scurte.

Citește și: Claudia Pătrășcanu continuă atacul la adresa familiei Bădălău:sacoșe de bani, cămătari, furt de mașini

Citește și: Relația dintre Viviana Sposub și George Burcea a trecut la următorul nivel. Au mers la Botoșani ca să își cunoscă reciproc părinții

Citește și: Cum a debutat Alexandra Dinu în televiziune, la doar 17 ani:”M-am dus singură la un casting”. Ulterior, a jucat cu actori de la Hollywood / EXCLUSIV

Citește și: Au trecut 3 ani de la moartea Denisei Manelista! Gestul emoționant făcut de familia cântăreței, care a murit la doar 27 de ani

Cum a devenit roșu costumul lui Moș Crăciun

Povestea lui Moș Crăciun a cunoscut prima schimbare, simpaticul personaj primind caracteristicile cunoscute azi, în 1863, când, în Harper’s Weekly, caricaturistul Thomas Nast, a făcut o ilustrație a simpaticului personaj. Pozele fiind alb-negru, era greu de spus atunci ce culoare avea costumul lui Moș Crăciun.

Un an mai târziu însă, în 1864, Santa a apărut îmbrăcat într-un costum galben ca ilustrație a poemului, acum devenit faimos, A Visit from St. Nicholas. În următorii ani, simpaticul bătrânel a avut, pe rând, costume de culoare galbenă, verde și chiar albastră… Abia în 1881, Thomas Nast i-a dat Moșului iconica lui culoare roșie, într-o ilustrație pentru Santa Claus Sugar Plums. Dar chiar și atunci doar haina sa era roșie.

Apoi, între anii 1860-1880, artistul american de origine poloneză Louis Prang a devenit primul care a realizat felicitări cu Moș Crăciun, datorită lui popularizându-se obiceiul, care s-a păstrat până în zilele noastre.

Cine l-a făcut cu adevărat celebru pe Moș Crăciun

Chiar dacă Moș Crăciun a purtat și roșu la începuturi, cu adevărat faimos în actualele culori a devenit doar datorită unei strategii de marketing incredibile. Deși Thomas Nast a fost primul care l-a îmbrăcat în roșu într-o ilustrație în 1881, Moș Crăciun a fost popularizat în lumea întreagă în această formă în 1930 de faimoasa companie Coca-Cola. Atunci, a fost angajat artistul Haddon Sunbloom, care l-a creat pe Moș Crăciun pentru a putea fi folosit în campaniile companiei. Ideea de la care s-a pornit era convingerea consumatorilor să bea răcoritoarea băutură, asociată de obicei cu vara și cu căldura, și în perioada de iarnă.

Evident, costumul Moșului, complet roșu, s-a potrivit perfect cu culorile companiei, de aici și asocierea perefectă și convingerea majorității că hainele roșii ale lui Moș Crăciun i se datorează companiei Coca-Cola. chiar dacă nu dețin „monopolul” asupra carismaticului personaj, și în ziua de azi reclamele lor sunt spectaculoase, iar combinația de culori te duce, automat, cu gândul la celebra băutură… Chiar dacă povestea lui Moș Crăciun nu a început cu ei, cu siguranță se numără printre cei mai buni ambasadori ai săi.

Foto: Hepta, Facebook

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter