Răsturnare de situație în cazul medicamentului-minune pentru pacienții COVID. De ce Dexametazona nu este recomandat pentru toată lumea

Publicat pe

În urmă cu o săptămână, toate publicațiile din lume aveau Breaking News despre descoperirea cercetătorilor britanici cu privire la Dexametazonă, considerat medicament-minune, cu efecte foarte bune asupra bolnavilor COVID aflați în stare critică. Oamenii de știință revin cu clarificări.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE IUNIE, GRATIS, AICI!

Potrivit oamenilor de știință din Marea Britanie, Dexametazona reduce riscurile mortalităţii în cazul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus aflaţi în stare critică, însă generează probleme pentru persoanele care au simptome uşoare.

Oamenii de știință din Marea Britanie au făcut mare vâlvă săptămâna trecută când au declarat că au descoperit primul medicament care diminuează riscurile mortalităţii în rândul pacienţilor care suferă de COVID-19. Medicamentul este, însă, folosit cu succes și în România, de câteva luni, dar și în Italia.

Cercetătorii au revenit, însă, cu precizări importante.

Dexametazona, un medicament ieftin de tip corticosteroid, care în România se folosește frecvent, ajută într-adevăr pacienţii aflaţi în stare gravă, dar ar putea fi riscant pentru bolnavii care au simptome mai uşoare, iar momentul administrării tratamentului este esenţial, citează Mediafax.

Doctorul Samuel Brown, profesor asistent pentru Boli Pulmonare la Facultatea de Medicină a Universităţii Utah din Salt Lake City, care nu a participat la studiu, a declarat că medicamentul „le-ar putea fi dăunător unor pacienţi şi nu ştim sigur care sunt acei pacienţi”.

Citește și:

Mircea Badea, tratat de dr. Streinu Cercel cu dexametazonă, medicamentul-minune împotriva COVID-19: „Știu ce înseamnă să fii zombie, am fost vreo 5 zile!”

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut accelerarea producţiei, iar autorităţile britanice au limitat exporturile.

Doctorul Martin J. Landray, unul dintre autorii studiului şi profesor de Medicină şi Epidemiologie la Universitatea Oxford, a declarat că, ținând cont de biologia bolii, este normal ca medicamentul să genereze efecte disparate în diverse stagii ale bolii

„Aproape că este o boală în două etape. O etapă în care virusul este dominant şi etapa imunologică, în care sunt dominante daunele cauzate de sistemul imunitar. În prima etapă a bolii, sistemul imunitar este prieten, luptă împotriva virusului, iar limitarea acestuia nu este o idee bună. Într-o fază ulterioară, sistemul imunitar nu mai este prieten, afectează plămânii, iar limitarea acestuia prin steroizi este benefică, îmbunătăţind şansele de supravieţuire”, explică dr. Landray.

Alţi experţi sunt de acord, afirmând că studiul relevă că Dexametazona nu poate fi folosită pentru tratarea formelor uşoare sau în mod preventiv.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter