Se măresc alocațiile pentru copii. Alocațiile ar putea să se mărească de la 1 martie, conform Legii 263/2010, care prevede indexarea anulă a Indicelui Social de Referință cu 100%. Iată de ce sume vor putea beneficia aceștia!
REVISTA VIVA! DE IANUARIE, GRATIS, AICI!
Se măresc alocațiile pentru copii. Alocațiile pentru copii cresc în cinci etape de valoare nominală egală, a anunțat, vineri, Ministerul Finanțelor, citat de Digi24. De la 1 ianuarie este aplicată a doua creștere de 20%, astfel încât cuantumul alocației a devenit 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.
Se măresc alocațiile pentru copii de la 1 martie
Alocațiile pentru copii se măresc de la 1 martie. Dată fiind rata inflației din acest an, toate veniturile care depind de indicele de referință vor fi indexate cu 5,1%, astfel încât și alocațiile pentru creșterea copilului vor avea parte de această mărire.
„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică. În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă', se arată în Legea 225/2021, postată în Monitorul Oficial din 27 iulie 2021.
„Vom putea plăti alocațiile majorate cu 20 la sută la începutul acestui an și intrate deja în plată începând cu luna februarie', a declarat vineri pentru Digi24 ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Citește și: Alex Bodi și Bianca Drăgușanu au petrecut în același club, în Dubai. Cum au fost surprinși
Citește și: Cum a cerut-o în căsătorie Toni Grecu pe soția lui: „I-am spus, după ani de prietenie, să…”
În ceea ce privește majorarea alocațiilor, Raluca Turcan a spus că ministerul și-a asumat creșterea cu 20 la sută a acestora de la începutul anului, dar a atras atenția că trebuie urmărit în Parlament și proiectul de lege care prevede două tranșe de majorare a alocațiilor, cu 40 la sută, dintre care una la mijlocul acestui an.
„Am învățat un lucru în politică: atunci când este un proiect în Parlament, niciodată să nu te antepronunți. Gestionăm ceea ce avem în momentul de față în plată, și anume majorarea alocațiilor cu 20 la sută. Mai mult de atât nu pot să mă pronunț, pentru că votul din Parlament întotdeauna a fost unul decisiv', a declarat ministrul muncii pentru Digi24.
Cu cât vor crește alocațiile pentru copii
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 123/2020 pentru modificarea art. 3 din Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, majorarea alocației pentru copii până la nivelul de 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap, respectiv până la 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, se realizează etapizat prin majorarea cu 20 de puncte procentuale, aplicate sumei rezultate din diferenţa dintre cuantumul de 600 lei, respectiv 300 lei, şi cuantumul acordat anterior, în luna iulie 2020, precizează vineri seara un comunicat al Ministerului Finanțelor, citat de Mediafax.
Drept urmare, OUG 123/2020 prevede creșterea alocațiilor în cinci etape de valoare nominală egală, respectiv 58 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap și 29 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani. Astfel, dacă raportăm cuantumul alocației de la 1 ianuarie 2021 la cel din decembrie 2020 reiese o majorare procentuală de 16%, arată un comunicat al Ministerului Finanțelor.
Se majorează și tichetele de masă
Nu se măresc doar alocațiile, ci, la începutul primăverii, va avea loc o nouă majorare – va crește valoarea tichetelor de masă. În cazul în care proiectul va di aprobat de Ministerul finanțelor Publice și de Ministerul Muncii și solidaritățșii sociale, tichetele de masă urmează să fie majorate de la 20,09 lei la 20,17 lei.
Instituțiile publice și private din România pot acorda, în baza legii 165 din 10 iulie 2018 tichete de masă sau bonuri de masă cum mai sunt cunoscute, cu care pot fi achiziționate doar produse alimentare sau mese calde.