Topul celor mai bune orașe pentru locuit din România. Bucureștiul e pe locul 7

 Oana Pantazi
.

Topul celor mai bune orașe pentru locuit din România. Un studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare (IOV) asupra a 41 de municipii reședință de județ, ce evaluează atractivitatea orașelor la intersecția a două dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția calității vieții în orașe, a dezvăluit topul celor mai bune orașe pentru locuit din România, iar Capitala este departe de un loc fruntaș.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE AUGUST GRATIS, AICI

Topul celor mai bune orașe pentru locuit din România. Deși Bucureștiul atrage anual peste 1 milion de turiști, atunci când vine vorba despre cele mai bune orașe de locuit, Capitala se află pe locul 7 din 10. Iată care este orașul fruntaș, care a obținut punctaj maxim atât în ceea ce privește intenția de mutare, cât și calitatea vieții!

Alba-Iulia-9Alba-Iulia-9

Topul celor mai bune orașe pentru locuit din România

IOV a dat publicității un studiu ce analizează percepțiile rezidenților și non-rezidenților asupra celor 41 de municipii reședință de județ din România. Studiul evaluează atractivitatea orașelor în ceea ce privește dimensiuni-cheie: intenția de mutare și percepția calității vieții în orașe, măsurate prin intermediul unei cercetări online realizate de AHA Moments în perioada aprilie-mai 2024, pe un eșantion reprezentativ de 1.200 de respondenți la nivel național.

Citește și: Cristina Stroe a vorbit despre diferența de vârstă de 23 de ani dintre ea și Damian Drăghici. Cum se înțeleg cei doi: „Avem limbaje diferite ale iubirii, dar învățăm asta unul despre celălalt și cred că e frumos să fie așa

Citește și: Ce face și cum arată Adrian Țuțu, primul câștigător Românii au talent. Avea doar 19 ani când a primit premiul de 120.000 de euro!

Pe primul loc în topul celor mai bune orașe pentru locuit se situează Brașovul, care a obținut note maxime la ambele dimensiuni. Pe locul 2 este Cluj-Napoca, urmat de Oradea (3), Sibiu (4) și Timișoara (5), Constanța (6), București (7), Iași (8), Alba Iulia (9) și Piatra Neamț (10).

Cei doi indicatori principali analizați sunt: orașul ca loc dezirabil pentru mutat, care reflectă percepțiile subiective și emoționale ale oamenilor și calitatea vieții orașului, care oferă o evaluare generală a reputației unui oraș. Studiul include atât opiniile rezidenților, cât și pe cele ale non-rezidenților. Iar scorul final de atractivitate al fiecărui oraș a fost calculat ca media dintre scorul de intenție de mutare și calitatea vieții.

Ce factori contribuie la atractivitatea orașului

Studiul IOV Analiza a inclus și evaluarea a 11 factori ce influențează atractivitatea unui oraș pentru mutare/locuire. Cea mai mare importanță în explicarea atractivității orașelor au avut-o oportunitățile, acestea depășind factori precum locurile de muncă bine plătite sau infrastructura de bază.

Acest rezultat este în acord cu concluziile Indexului de Performanță Urbană, bazat pe date obiective, lansat de noi în luna iunie, care a evidențiat că divertismentul are cea mai mare importanță relativă în performanța unui oraș. În noul Index de Atractivitate Urbană, bazat pe percepțiile publicului, s-a confirmat aceeași tendință: opțiunile de petrecere a timpului liber au cea mai mare importanță relativă în percepția atractivității unui oraș. De asemenea, analiza a arătat o corelație semnificativă între componenta de ‘Vibrație’/‘Divertisment din Indexul de Performanță și componentele atractivității, cum ar fi intenția de mutare și calitatea vieții, subliniind astfel legătura strânsă dintre percepția publicului și datele obiective despre orașe', a declarat Florian Filat, Director Executiv al Institutului pentru Orașe Vizionare, coordonator al Indexului de Atractivitate Urbană și al Indexului de performanță urbană, potrivit Adevărul.

Foto: Facebook

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton