Sindromul "zombi". Boala rară care te face să crezi că ai murit: printre simptome se află depresia și gândurile sinucigașe

Publicat pe

Oricât de bizar ar suna există oameni care se cred morți și asta pentru că suferă de sindromul mortului viu. Această afecțiune este gravă și are un impact devastator asupra suferinzilor.

Cunoscut și ca „Sindromul Cotard”, printre simptomele mortului viu se numără depresie și gânduri sinucigașe. Pacienții trăiesc cu impresia că au pierdut totul: de la lucruri materiale până la o parte din corp sau consideră ca sunt morți: trupuri vii, însă neînsuflețite.

Citește și: Tulburarea de somn cu nume de poveste: Sindromul Frumoasa Adormită. Ai suferit de el?

În unele cazuri, bolnavul afectat de „sindromul zombi” percepe mirosul propriei cărni putrezite sau viermi care se mișcă pe sub piele. Sunt iluzii care indică severitatea bolii, iar acestea apar, în general, în cazul celor care se confruntă cu tulburări de somn grave. În mod paradoxal, aceasta senzație de mort le conferă unora impresia de imortalitate, într-atât încât nici nu mai simt nevoia să mănânce, scrie huff.ro.

Această boală este foarte rară, doar câteva sute de persoane fiind afectate.

Cazul tulburător al bărbatului care s-a crezut mort timp de 9 ani

Cazul unui bărbat din Marea Britanie a făcut înconjurul lumii. După ce s-a tratat, el a povestit peripețiile prin care a trecut vreme de 9 ani, timp în care s-a crezut mort. Graham Harrison a încercat să se sinucidă prin electrocutare. Nu a murit, însă a avut o cu totul altă percepție, motiv pentru care a hoinărit prin cimitire, convins fiind că acolo îi este locul. Era surprins de faptul că încă mai putea vorbi, având în vedere convingerea sa că nu mai are creier.

Citește și: Burnout – boala secolului. Mai multe vedete suferă de acest sindrom: 'Nu mai reuşeşti să faci faţă'

„M-am enervat. Nu-mi dădeam seama cum pot să vorbesc sau să fac orice altceva fără să am creier, deoarece, din punctul meu de vedere, nu mai aveam, era prăjit. Mintea mi-era goală. Nu reuşeam să înmagazinez nicio informaţie şi nu mai găseam plăcere în nimic. Nu mai simţeam mirosul şi nici gustul. Nu mai avea rost să mănânc pentru că eram mort. Nu mai avea sens să vorbesc deoarece nu mai aveam nimic de spus”, a povestit bărbatul pentru Daily Mail.

Ajuns în fața medicilor, cazul bizar le-a dat serioase bătăi de cap, având în vedere că „funcţiile creierului lui Graham se asemănau cu ale cuiva anesteziat total sau adormit complet”, notează adevărul.ro.

Specialiștii au încercat diverse tratamente, recuperarea fiind destul de lentă. Deși nu simte că s-a recuperat total, bărbatul a precizat că nu își mai simte „creierul mort”.

Citește și: Afecțiunea rară care i-a distrus viața actriței Nastassja Kinski. Cea mai sexy blondă a anilor 70 suferă de boala somnului

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter