Peter O’Toole – O viaţă plină de excese

Publicat pe

Despre viaţa lui, OToole a spus că a fost o călătorie cu vaporul, fără busolă sau alte repere. O relaxare totală şi încrederea că, astfel detaşat, destinul lui n-ar fi putut fi decât aventuros. A preferat alcoolul în locul femeilor, a fost în centrul celor mai aprige scandaluri din anii 60 şi, după unii, şi-a irosit talentul şi sex-appealul din cauza viciilor.

 

Peter O'Toole

 

Când vine vorba de Peter OToole sunt trei aspecte invocate în mod repetat: faptul că e actorul cu cele mai multe nominalizări la Oscar fără să fi câştigat vreodată unul, felul magistral în care l-a interpretat pe Lawrence al Arabiei în filmul cu acelaşi nume sau consumul pătimaş şi auto-distructiv de alcool din anii 60. La vremea respectivă, cele mai scandaloase petreceri erau „patronate de OToole, Oliver Reed, Richard Burton şi Richard Harris, cei patru teribili care au speriat Vestul şi, în general, întreaga opinie publică. „Nu-mi pare rău pentru niciun strop de alcool pe care l-am băut, declara el ferm în 1989 pentru US Magazine, cu toate că la mijlocul anilor 70 a fost la un pas de moarte din cauza abuzurilor. A fost operat de urgenţă la stomac şi doar printr-o minune a scăpat cu viaţă, spre deosebire de bunul lui prieten, Richard Burton. Acesta a murit la 58 de ani după ce fusese diagnosticat cu numeroase afec-ţiuni cauzate, cel mai probabil, de excesul de alcool. „Eu şi Richard eram doi tineri care au copilărit în timpul războiului. Aşa că vă daţi seama cum a fost când ne-am trezit liberi în 1945 – nu mai eram bombardaţi, nu mai eram restricţionaţi şi nu mai existau raţii. Ne cuprinsese pe toţi un entuziasm nebun şi nu eram nişte plictisiţi care să bea votcă singuri într-o cameră. Nu, nu, nu: ieşeam în oraş, dragă, şi beam în public, îşi amintea OToole la un moment dat. În afară de orgiile bahice, cei doi au mai avut în comun şi numeroasele nominalizări la Oscar – Burton, de 6 ori pentru Cel mai bun actor în rol principal şi o dată pentru un rol secundar – şi nicio statuetă obţinută. I-a mai legat, se pare, şi pasiunea pentru Elizabeth Taylor – la Burton mult mai intensă, la OTool discretă, bănuită, vag exprimată. Alec Guiness, partenerul lui OToole din „Lawrence al Arabiei, îi scria în 1961 soţiei sale că „ îmi place Peter foarte mult. Si soţia lui. Îl joacă incredibil de bine pe Lawrence. E grozav să joci alături de el, are farmec personal şi o veselie aparte. Mai are derapaje din când în când şi cred că soţia lui – care îmi pare a fi o femeie puternică şi înţeleaptă – are destule probleme cu el, dar ştiu că Peter are o inimă bună.

 

CLAUDIA COJOCEA Foto HEPTA, NORTHFOTO

 

Continuarea în numărul de februarie al revistei VIVA!, la standurile de presă din 1 februarie.

 

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter