"Nu am intrat din prima la Teatru, dar din vina mea. M-a învățat cineva, ca să fiu mai bun, să folosesc un pic de alcool. Am folosit și...". De ce a ales Dorel Vișan actoria și cum și-a petrecut anii studenției/ EXCLUSIV

 Cica Cristina
.

La aproape 87 de ani, Dorel Vișan debordează de energie și nu și-a pierdut deloc nici spiritul vajnic de ardelean și nici umorul spumos. A jucat în peste 70 de filme românești și internaționale, iar în teatru a avut, de asemenea, roluri magistrale, care l-au propulsat pe un loc fruntaș în topul celor mai iubiți actori români. Replicile sale din filme iconice precum „Moromeții și „Senatorul melcilor au intrat de mult în dicționarul urban, însă puțini îl cunosc cu adevărat pe reputatul actor, așa că l-am rugat să deschidă cufărul cu amintiri și să ne dezvăluie lucruri mai puțin știute despre el.

CITEȘTE TOATĂ REVISTA VIVA DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Ați intrat la facultate și viața vi s-a schimbat complet. Anii studenției cum au fost?

Au fost cei mai frumoși. Am urmat Facultatea de Teatru la București, nu era pe atunci institut la Cluj. La Cluj, era din 8 în 8 ani sau așa ceva. Și atunci se făceau artiști pentru tot Ardealul și pentru Teatrul Național din Cluj. Nu era așa ca acum, să absolve Institutul de Teatru și să nu aibă unde să meargă, să taie frunză la câini. Deci, era o societate organizată, nu comunistă. Așa ar trebui să spună lumea: „cum era în societatea organizată, nu „cum era în comunism. Noi am compromis și comunismul, așa cum am compromis și capitalismul, și democrația. Asta era!

dorel-visan-6dorel-visan-6

De ce a ales Dorel Vișan actoria

Dar poate nu erau nici atât de multe locuri la Teatru…

Erau numai atâtea cât era nevoie! Școlile de învățători în Ardeal erau mai multe. Era una la Arad, la Gherla și una la Cluj, care era cea mai mare. Școala Pedagogică s-a transformat. Înainte, era Școala normală de învățători. De aceea, un ziarist, odată, când mi-a luat un interviu, a zis: „Dorel Vișan a absolvit o școală normală.

De ce actorie și nu altceva?

Așa a fost destinul. Am urmat ceea ce spunea marele Goethe: „Caii destinului cunosc drumul. Deci noi doar ținem hățurile, iar ei se duc unde trebuie, nu îi mânăm noi.

Citește și: Dorel Vișan are un remediu natural împotriva răcelii, descoperit în călătoriile sale în Tibet și India: „Se face de 12 ori și desfundă nasul instantaneu”

Citește și: Dorel Vișan, după ce a fost compătimit pentru pensia umilitoare de 1400 de lei pe lună: „Sa nu mă plângă nimeni, că nu mor eu de foame”

Citește și: De ce are Andreea Esca șofer personal: „S-a hotărât că trebuie pentru că puneam în pericol business-ul. Mă deranja. Era groaznic ca cineva să fie non-stop după mine…„ / A avut și bodyguard o perioadă

Citește și: Vlad Gherman încă mai are pozele cu Cristina Ciobănașu pe rețelele de socializare, deși s-a însurat cu Oana Moșneagu: 'Pune-te în locul Oanei în primul rând. Nu are ce căuta…' / Nici fosta iubită nu le-a șters

Cum a reacționat tatăl lui Dorel Vișan când a auzit că vrea să se facă actor

Părinții ce au spus când i-ați anunțat că doriți să dați la Teatru?

Mama mea nu mai era… Taică-miu a zis: „Băi copile, dacă asta ți-ai ales, du-te unde crezi tu că e mai bine. Am venit în sat și, acolo, toți ne cunoșteam între noi. Țăranii nu aveau chiar așa o părere grozavă despre artiști, așa cum nu au nici astăzi. Niciodată lumea nu a avut o părere bună despre artiști. Ne-a considerat neserioși.

Oare de ce? Vorbim despre o profesie nobilă, la care mulți visează în ziua de azi!

Pentru că și artiștii erau mai ciudați, aveau anumite ieșiri așa care la oameni nu prindeau sau pentru că erau considerați lucrul diavolului. Adică ei nu știau că teatrul, filmul și arta în general sunt căi pentru educație, pentru culturalizare. Sunt căile ce ajută oamenii care se îndepărtează de sine prin viață și prin lucrurile rele învățate – arta, prin mesajele pe care le transmite, găsește cărările întoarcerii. Îi transmite omului drumul care în povești era presărat cu cenușă. Drum de întoarcere, ca să știi pe unde să te întorci. Nu mai sunt acele drumuri. Acum unde mai presărăm cenușă? Le presărăm cu prostii. E o altă lume. Lumea s-a dezumanizat. E într-o zonă de animalizare. A mai fost asta, dar acum e din nou. Lumea întotdeauna a fost în zone proaste. Dar au fost perioade când Dumnezeu sau cel care conduce această lume a trimis oameni importanți pentru propășirea acelui neam. Adică, pentru întoarcere la adevăr, la credință, la dreptate și așa mai departe. Ei, se pare că acum Dumnezeu e ceva mai supărat pe noi și nu ne mai trimite asemenea oameni. Ne lasă să ne descurcăm cu cei pe care îi avem. Și cei pe care îi avem nu sunt trimiși. Sunt cum zicea un candidat care voia să intre la Teatru: „Eu am avut tragere, dar nu am avut împingere.

Dorel Vișan nu a intrat din prima la Teatru

Ați intrat din prima la Teatru?

Nu. Nu am intrat din prima, dar din vina mea. E o poveste mai lungă. Ar fi un articol. M-a învățat cineva, ca să fiu mai bun și mai nu știu cum, să folosesc un pic de alcool. Am folosit și nu a fost în avantajul meu. Dar al doilea an am intrat cu note foarte mari, fără alcool.

CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN VIVA! DE APRILIE! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI!

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton