Dramele neștiute ale regretatei Tamara Buciuceanu Botez. A ajuns să respire cu un singur plămân și a pierdut în mod dramatic aproape toți oamenii pe care i-a iubit

Publicat pe
Dramele neștiute ale regretatei Tamara Buciuceanu Botez. A ajuns să respire cu un singur plămân și a pierdut în mod dramatic aproape toți oamenii pe care i-a iubitDramele neștiute ale regretatei Tamara Buciuceanu Botez. A ajuns să respire cu un singur plămân și a pierdut în mod dramatic aproape toți oamenii pe care i-a iubit

În spatele celor 65 de ani petrecuți pe scenă, ca actriță de comedie, Tamara Buciuceanu a trăit tragedii de nebănuit. În rarele dezvăluiri despre viața din spatele cortinei, actrița a vorbit despre dramele, deloc puține la număr, prin care a trecut. Începând de la probleme de sănătate grave până la pierderea oamenilor dragi.

Tamara Buciuceanu s-a stins din viață la 90 de ani, după 65 de ani de carieră, dar și după o viață plină de suferințe nebănuite. Pentru ca marea doamnă a comedie, care a făcut să râdă generații de-a rândul, a dus bătălii greu de imaginat în viața privată. Când se lăsa cortina, actrița, invidiată de mulți pentru talent și succesul uriaș, se întorcea la o viață deloc ușoară, marcată de nenumărate necazuri.

Tamara Buciuceanu, marcată de moartea soțului. Alexandru Botez a fost un medic celebru

Într-unul din extrem de rarele interviuri date în ultimii 20 de ani, prezentă în platou la 'Profesioniștii', Tamara Buciuceanu i-a vorbit Eugeniei Vodă despre dramele care i-au marcat existența. Începând cu pierderea oamenilor dragi și sfârșit cu grave probleme de sănătate.

Tamara Bucuciuneanu a ținut dintotdeauna ca, atunci când o prezintă, oamenii să îi spună numele complet, adăugând 'Botez', în memoria soțului ei.

Actrița care nu a avut niciodată copii a iubit un singur bărbat, pe medicul anestezist Alexandru Botez, cu care s-a căsătorit la începutul anilor 60. Din păcate, soțul ei a murit în urmă cu peste 20 de ani.

Asa m-a rugat Ducu: «când nu o să mai fiu, ca sa-ti aduci aminte de mine, te rog sa-mi pronunti si numele meu de familie»', a explicat Tamara în cadrul emisiunii 'Profesioniștii' de la TVR, în urmă cu zece ani.

Problema de sănătate neștiută a regretatei Tamara Buciuceanu Botez. A făcut emfizem pulmonar din cauza anilor petrecuți în frig, pe scenă

În ciuda talentului uriaș și al unei energii incredibile, actrița care a vizitat toate continentele, călătorind de-a lungul vieții în circa 45 de țări, s-a luptat cu o afecțiune gravă, de care foarte puțini au știut: emfizem pulmonar. Este vorba despre o stare patologică ireversibilă, o boală ce conduce la distrugerea treptată a pereților alveolelor de la nivelul plămânilor, îngreunând tot mai mult respirația.

'După atâta frig pe scenă, am făcut un emfizem pulmonar. Era mai greu la respirație, mai oboseam, dar până la urmă plămânul drept a preluat din aer și așa iată că pot să joc și astăzi. Nu mă doare nimic, decât sufletul câteodată', a mărturisit Tamara Buciuceanu Botez, care, în ciuda bolii, la 80 de ani încă juca, dansa și cânta pe scenă.

Tamara Buciuceanu a  suferit mult după moartea cumnatului său, George Constantin. Actorul a murit de tânăr, de inimă rea

'În viață nu poți să fii numai cu gura până la urechi, cum zice moldoveanul. Unii pot. Eu nu pot. Pentru că am trăit mai multe dureri, suferințe. Pierderea soțului, a fratelui, a cumnatului George Constantin și multe alte lucruri', a mai mărturisit regretata actriță, aducând în discuție drama surorii și cumnatului ei, cărora pierderea casei în care au locuit ani le-a distrus viața.

Tamara a avut o relație foarte bună cu sora sa cu doi ani mai mică, mezzo-soprana Iuliana Buciuceanu, și cu soțul acesteia, celebrul actor George Constantin, decedat prematur, la 61 de ani. Tamara Buciuceanu a fost convinsă până la finalul vieții că George Constantin a murit de inimă rea, după ce a fost dat afară împreună cu familia din caza naționalizată în care locuiau, după ce a fost revendicată de foștii proprietari.

'Nu numai sora mea a fost cea care a suferit, ci în primul rând cumnatul meu, George Constantin, care din această cauză a și dispărut definitiv. A fost prea mare concidența. Sunt cazuri și cazuri, mie mi se pare că și Magda Ianculescu tot din cauza asta a murit, mai sunt și alți artiști care au fost scoși din casă. Păcat! Ar fi fost bine ca cineva să se fi gândit că, totuși, unui actor care a adus atâtea bucurii omului, să îi fie asigurată bătrânețea, totuși, și să nu fie scos din casă. Se puteau găsi soluții.

Lui George Constantin i s-a spus: «te privește, vă găsiți voi casăa». Nu am avut bani ca să facem casă, și atunci unde să se ducă omul ăla…George era și bolnav de inimă. Acel funcționar a venit acasă să îi spună asta. Din acel moment, în 5 zile, omul a ajuns în spital, a fost operat, și nu s-a mai întors. După ce a dispărut el a urmat un proces care a durat 7 ani, care nu a făcut bine nimăniu, a uzat nervii tuturor, fără niciun fel de soluție găsită. Dar trebuie să uiți de lucrurile astea ca să treci mai departe. Trebuie să le trec, altfel nu aș mai putea trăi și nu aș mai putea juca', aceasta a fost mărturia cutremurătoare a actriței despre drama familiei sale.

Foto: Facebook, Libertatea

  

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter