Mirela Neag, jurnalist și protagonist al filmului "Colectiv", nominalizat la Oscar: "Toate poveștile de la Colectiv sunt adevărate tragedii"/ EXCLUSIV

Publicat pe

Sunt 5 ani și jumătate de când nu mai suntem aceiași. În sufletele fiecăruia dintre noi au rămas gravate cele 65 de nume ale victimelor din tragedia de la clubul Colectiv. O tragedie a cărei vină încă nu și-o asumă nimeni pe deplin… Dar care are toate șansele – cu două nominalizări la Oscar – să devină un simbol internațional al luptei împotriva corupției, a minciunii și a manipulării generalizate. Mirela Neag, jurnalist de investigație, ne-a vorbit în exclusivitate despre nominalizarea la Oscar și ce înseamnă aceasta pentru România.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Mirela, trebuie să încep prin a recunoaște că sunt copleșită de emoții. Cu toții trăim un moment istoric – mă refer, evident, la nominalizarea la Oscar a documentarului „Colectiv'. Tu cum ai primit vestea?

Din momentul în care filmul a fost selecționat pe lista scurtă la ambele categorii au început emoțiile. Și, deși mi-am propus să mă detașez de tot ce avea legătură cu momentul nominalizărilor, de a nu-mi crea singură așteptări, mi-a fost extrem de greu să mă comport așa. Recunosc, emoțiile au fost până la cer. Am urmărit nominalizările acasă, pe laptop, împreună cu Ana, fiica mea, și pe WhatsApp cu colegii mei de echipă, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac. A fost ceva special pentru că, după multe luni în care fiica mea adolescentă m-a ignorat total, ea a fost alături de mine. A fost un moment special din toate punctele de vedere. A fost IN-CRE-DI-BIL! Am urlat de fericire!

Mirela Neag, jurnalist și protagonist al filmului "Colectiv", nominalizat la Oscar: "Toate poveștile de la Colectiv sunt adevărate tragedii"/ EXCLUSIVMirela Neag, jurnalist și protagonist al filmului "Colectiv", nominalizat la Oscar: "Toate poveștile de la Colectiv sunt adevărate tragedii"/ EXCLUSIV

Mirela Neag: Filmul „Colectiv a fost primit foarte bine în Europa și peste Ocean

Este prima oară când România, după 35 de ani de încercări, este nominalizată la Premiile Oscar, și încă la două categorii – Film internațional și Documentar. Ce înseamnă asta pentru tine, din postura de jurnalist implicat direct în dramatica poveste „Colectiv?

Alexander Nanau a reușit o performanță extraordinară, o premieră pentru România. Iar Mirela Neag este de 30 de ani unul dintre mulții jurnaliști din această țară care investighează, care urmărește evenimente și care face știri. Acum, m-am trezit în partea cealaltă a scenei, protagonist în acest film și, sincer, nu știu cum să mă comport. Cu multă modestie.

Mai mult, producția lui Alexander Nanau a fost recent nominalizată și la Premiile BAFTA, la categoria Cel mai bun documentar și, nu în ultimul rând, „Colectiv a fost desemnat cel mai bun documentar al anului în cadrul Academiei Europene de Film… Și totul a pornit de la investigațiile jurnaliștilor de la un ziar românesc! Ți-ai imaginat vreo clipă ce amploare va lua demersul vostru?

Filmul „Colectiv a fost primit foarte bine în Europa și peste Ocean, a câștigat multe festivaluri internaționale, i-a impresionat pe criticii de film. Toate meritele îi aparțin lui Alexander Nanau. El a gândit, filmat și legat întreaga poveste. Este pentru prima dată când o redacție sportivă este elogiată. Este o onoare adusă însă jurnalismului din România. Nu știu cum și când s-au întâmplat toate aceaste lucruri minunate! Într-o zi de decembrie, Alexander Nanau a venit și ne-a cerut voie să ne filmeze câteva zile în redacția Gazetei Sporturilor.

Eu, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac tocmai publicaserăm o serie de dezvăluiri după tragedia de la Colectiv și îi atrăsesem interesul. Ne-am gândit că o să plece repede și că noi o să ne vedem de ale noastre în liniște, fără intruși. Lucram deja la investigația despre Hexipharma. Alexander nu a mai plecat. A rămas și ne-a filmat timp de un an și jumătate! Ajunsese să fie o prezență firească în echipa noastră. A durat apoi încă un an și jumătate până a legat povestea. Aproape că uitaserăm de el. Nu am realizat ce urma să vină!

Mirela Neag: „Toate poveștile de la Colectiv sunt adevărate tragedii'

Ai avut prieteni sau cunoscuți implicați direct în tragedia de la Colectiv? Care a fost povestea care te-a impresionat cel mai puternic?

Nu am avut prieteni sau cunoscuți printre victimele de la Colectiv, însă am relaționat profesional cu multe dintre familiile care au pierdut un fiu, o fiică, le-am cunoscut poveștile tuturor. Toate sunt adevărate tragedii.

Ce-ar însemna pentru tine și pentru toți cei implicați în documentarul „Colectiv să auziți, în seara Oscarurilor… And the Oscar goes to… „Colectiv?

Munca noastră rămâne aceeași.

CITEȘTE INTERVIUL INTEGRAL ÎN NUMĂRUL DE APRILIE AL REVISTEI VIVA! REVISTA SE GĂSEȘTE LA PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI. 

 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter