Alimente care nu ar trebui consumate împreună

Internetul e plin de nutriționiști și de informații legate de nutriție. Din păcate, fiecare oferă versiunea proprie în ceea ce privește alimentația sănătoasă. În vreme ce unii ridică în slăvi un anumit produs, alții îl desființează imediat. Pe cine să crezi? Cum să ne hrănim sănătos și corect deopotrivă? Ei bine, ne putem informa din surse de încredere, bazate pe știință. Și vom descoperi acele alimente care nu ar trebui consumate împreună.

De ce sunt importante combinațiile alimentare

Cu toții am crescut cu un anumit tip de alimente, în funcție de regiunea în care ne-am născut. Și așa s-au hrănit și părinții, și bunicii și străbunicii. Numai că, pe parcurs, obiceiurile bune s-au pierdut. Și le-am înlocuit cu cele preluate de la alte nații, cu sedentarismul și cu lipsa de respect față de hrană și de propria sănătate.

Apoi, ne mirăm că orice mâncăm ne pică greu. Și dăm vina pe orice altceva numai pe noi nu. Ba chiar ajungem să luăm de bune toate teoriile conspiraționiste din mediul online. Or, cumpătarea e cheia în oricare aspect al vieții. Iar când vine vorba despre alimente care nu ar trebui consumate împreună, acestea le pot cauza disconfort digestiv celor mai sensibili. Și nu înseamnă că ne-ar pune sănătatea în pericol. Poate doar silueta ar putea avea de suferit.

Că nu toate alimentele se potrivesc între ele se știe. De altfel, așa își dovedesc măiestria și marii bucătari ai lumii. Iar specialiștii în chimia alimentară confirmă acest fapt. Chiar dacă multe combinații sunt tradiționale sau par gustoase, ele pot îngreuna digestia și pot crea probleme de sănătate pe termen lung. Iar evitarea combinațiilor grele și adoptarea unor obiceiuri alimentare echilibrate contribuie la o digestie mai bună, energie crescută și o stare generală de bine.

Drept urmare, se recomandă să mâncăm inteligent, combinând alimentele astfel încât să ne sprijine sănătatea și nu să o afecteze. Micile schimbări de astăzi pot avea un impact uriaș asupra calității vieții de mâine. Și nu trebuie să confundăm alimentația sănătoasă cu regimurile de slăbit. Un aliment sănătos poate să contribuie la îngrășare. În curele de slăbire, nu este suficient să reduci caloriile, ci contează și cum combini alimentele. Unele asocieri încetinesc digestia, favorizează depozitarea grăsimilor și dau senzația de balonare sau foame rapidă.

Cauze ale neplăcerilor provocate de combinațiile greșite

Pentru ca mesele tale să-ți pice bine și să ca să îți hrănești cu adevărat organismul, trebuie să respecți câteva reguli simple. Combină întotdeauna proteinele cu legume. Nici carbohidrații nu se supără deloc dacă îi pui împreună cu legumele. Obișnuiește-te să consumi fructele mereu separat, ca gustare, și niciodată seara. Bea apă în loc de băuturi carbogazoase sau alcool, la mese.

Iată de ce unele combinații alimentare pot cauza probleme:

Timp de digestie diferit

Fructele, de exemplu, se digeră foarte repede, în maximum 60 de minute. Pe de altă parte, carnea sau lactatele au nevoie de 3–4 ore pentru a fi digerate. Dacă le consumi împreună, fructele „stau la coadă' în stomac și pot fermenta, provocând balonare și gaze.

Necesită enzime diferite

Făinoasele și produsele care conțin amidon, precum pâinea, pastele, cartofii, au nevoie de enzime cu mediu alcalin pentru digestie. Pe de altă parte, proteinele (carne, ouă, lactate) au nevoie de enzime cu mediu acid. Când sunt combinate, stomacul secretă enzime de ambele tipuri, care se „contrazic'. Iar digestia devine mai lentă și ineficientă.

Încetinirea metabolismului

O masă încărcată cu combinații nepotrivite obligă organismul să depună un efort suplimentar. Acest lucru duce la prelungirea digestiei. În plus, crește senzația de oboseală după masă și favorizează depunerea grăsimilor.

Reducerea absorbției nutrienților

Anumite alimente consumate împreună pot bloca absorbția vitaminelor și mineralelor. În același timp, anumite combinații sunt obligatorii pentru absorbția eficientă a elementelor nutritive. Spre exemplu, ceaiul sau cafeaua împiedică absorbția fierului din carne sau legume verzi. Iar lactatele pot reduce absorbția magneziului și a zincului din alte alimente.

Disconfort digestiv

Balonare, arsuri gastrice, indigestie, toate acestea apar mai des atunci când combini alimente incompatibile.

Alimente care nu ar trebui consumate împreună

Există câteva combinații de evitat în alimentația zilnică. Unele au legătură cu reacțiile chimice care se produc în organism, altele cu tradiția diferitelor culturi. Cert este că hrana de zi cu zi joacă un rol esențial în menținerea sănătății. De multe ori, alegem mâncăruri variate, crezând că diversitatea este cheia unei alimentații echilibrate. Totuși, nu toate combinațiile de alimente sunt benefice pentru organism. Unele pot îngreuna digestia, pot reduce absorbția nutrienților sau chiar pot provoca disconfort digestiv.

În tradițiile medicinei ayurvedice și în nutriția modernă există liste de alimente care nu ar trebui consumate împreună. Iată câteva combinații problematice:

Lactate și citrice

De ce să eviți combinația? Produsele lactate, în special laptele și iaurtul, conțin proteine și grăsimi care necesită un mediu digestiv diferit față de citrice, bogate în aciditate. Consumul lor împreună poate duce la coagularea laptelui în stomac, la digestie dificilă, balonare sau gaze. Shake-urile din lapte și portocale sau iaurtul cu ananas ori grepfrut pot deranja destul de tare tractul digestiv. Așadar, recomandat ar fi să bem laptele ca atare, simplu, cel mult combinat cu cereale integrale. Iar dacă tot ai poftă de un iaurt cu fructe, alege fructe dulci precum bananele sau mango.

Carne și lactate

Atât carnea, cât și lactatele sunt bogate în proteine complexe. Consumul lor împreună poate suprasolicita stomacul și încetini digestia. Printre exemplele de evitat se numără sosul din smântână lângă carne, sosul din brânzeturi împreună cu carnea de pasăre sau pastele cu carne și cu sos din brânzeturi.

Amidonoase, făinoase și proteine animale

Amidonul din cartofi, pâine, paste, orez și altele ca ele necesită un mediu digestiv alcalin, în timp ce proteinele animale (carne, pește, ouă) au nevoie de un mediu acid. Împreună, acestea pot încetini procesul digestiv. De aceea se recomandă evitarea combinațiilor precum cartofi prăjiți cu carne, pâine albă cu șnițel, paste cu carne grasă. O porție zdravănă de legume se asortează perfect lângă orice proteină sau produs care conține amidon.

Roșii și castraveți

Poate ți se va părea cel puțin ciudat să auzi asta, mai ales că toată regiunea balcanică face această combinație pe tot parcursul verii. Chiar dacă sunt adesea consumate împreună, unele studii sugerează că această combinație poate afecta digestia. Și asta pentru că ambele au timpi de digestie diferiți. Recomandarea ar fi să se alterneze salatele, fie numai cu roșii și alte legume, fie doar cu castraveți.

Pește și lapte

Este una dintre combinațiile controversate. Unele culturi consideră că peștele și laptele împreună pot provoca reacții cutanate sau alergice. Deși științific nu e complet demonstrat, digestia lor împreună este dificilă. Așadar, evită sosurile pe bază de smântână sau lapte la preparatele cu pește.

Băuturi carbogazoase și brânza sau mâncărurile grase

Aciditatea băuturilor carbogazoase afectează digestia lactatelor și poate cauza crampe, gaze și reflux gastric. Or, cam asta este formula oricărui meniu de tip fast-food, atât de îndrăgite în zilele noastre. Ce se întâmplă în corp? Combinația de zahăr, acid și grăsimi îngreunează digestia și suprasolicită ficatul. În plus, poate duce la reflux gastric și acumulare rapidă de kilograme. Dacă ții la sănătatea ta, înlocuiește sucurile acidulate cu apă minerală, ceai verde sau limonadă fără zahăr.

Alimente care nu ar trebui consumate împreună în curele de slăbire

Cum am precizat deja, alimentele sănătoase nu ne ajută neapărat să și slăbim. Dimpotrivă, unele combinații de alimente sănătoase ne pot aduce kilograme în plus. Așa că, dacă vrei să scapi de această grijă, ferește-te de următoarele alimente care nu ar trebui consumate împreună:

Carbohidrați și proteine animale grele

Amidonoasele au nevoie de enzime alcaline, proteinele de enzime acide. Drept urmare, vei avea parte de digestie îngreunată și de stocare rapidă a caloriilor sub formă de grăsime. Așadar, evită combinația de pâine sau paste, cartofi sau orez alb cu carne de orice fel.

Grăsimi și carbohidrați rafinați

Carbohidrații rapizi cresc glicemia, grăsimile încetinesc digestia. Drept urmare, organismul stochează excesul ca țesut adipos. Printre exemplele de evitat se numără pizza cu brânză și salam, covrigi cu unt sau cașcaval, prăjituri cu frișcă și cremă.

Carne, brânzeturi și sosuri grele

Gândește-te că „nevinovată' lasagna e plină de carne și cașcaval, scăldate în sosul bechamel. Până și banala ciulama e un amestec periculos. Căci prea multe proteine și grăsimi împreună cauzează digestie lentă, calorii în exces, oboseală după masă.

Fructe la desert

Da, știu că așa am fost obișnuiți. Și chiar poate fi un fruct o alternativă la deserturile pline de calorii. Însă numai dacă te ține digestia. Căci fructele se digeră repede. Iar dacă sunt blocate în stomac de proteine sau carbohidrați, fermentează, cresc glicemia și dau poftă de dulce.

Câteva combinații alimentare periculoase în tradiția chineză

Te-ai fi gândit vreodată că poți face pistrui sau chelie ori că poți surzi din cauza unor alimente care nu ar trebui consumate împreună? Ei bine, medicina tradițională chineză are câteva explicații cel puțin interesante.

Se pare că o combinație între carnea de porc și castane dă dureri crunte de stomac. Castanele în combinație cu carnea de vită provoacă vomă. Dacă obișnuiești să combini carnea de miel cu pepenele roșu la aceeași masă, îți pierzi vigoarea și cheful de viață. Combinația dintre carnea de câine și mazăre este toxică pentru organism. Și poate duce la pierderea podoabei capilare. Același efect nedorit îl are carnea de iepure cu țelină.

În vreme ce pe la noi se crede că țelina dă vigoare, chinezii cred că, în combinație cu carnea de pui, ne stoarce de vlagă și ne deprimă. Tot depresivi vom fi și dacă înfulecăm laolaltă carne de gâscă cu ouă de găină. Nici combinația de ceapă cu miere nu e deloc prietenoasă. Chinezii cred că poate duce la orbire. Iar mierea cu brânză din soia poate duce la pierderea auzului.

Ridichile și ciupercile nu au ce căuta împreună niciodată. Această combinație poate cauza dermatite. Bananele împreună cu cartofii fac să ne apară pistrui. Acum depinde de ce anume se teme fiecare. Important este să-ți cunoști organismul și să îl hrănești exact cu ceea ce are nevoie, cu moderație. Multă mișcare și o hidratare corectă vin să completeze rețeta unei vieți sănătoase.

Sursa foto: Shutterstock
Alte surse: betterme.world, farwestchina.com,

Citește și Care sunt beneficiile mâncatului în aer liber

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Buton