Calendarul culegerii plantelor medicinale

Plantele medicinale au fost folosite din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diverselor afecțiuni și menținerea sănătății. Totuși, pentru a beneficia de proprietățile lor, este esențial să fie culese în perioada optimă, când conținutul de substanțe active este la nivelul maxim. Drept urmare, află din cele ce urmează ce ai de făcut și care este care este calendarul culegerii plantelor medicinale.

Culegerea plantelor medicinale la momentul potrivit este cel mai important pas pentru a profita de beneficiile reale ale acestora. Căci fiecare plantă medicinală are un anumit moment din an în care este „la apogeu'. În această perioadă, planta conține cele mai multe uleiuri volatile, alcaloizi, flavonoide, taninuri și alte substanțe benefice.

Recoltarea în afara acestui interval poate duce la scăderea eficienței terapeutice. Totodată, este important să știi și ce parte a plantei se recoltează. Unele sunt benefice prin flori, altele prin frunze, rădăcini ori semințe. Și e important să știi și cum trebuie uscate și păstrate pentru a-și păstra proprietățile.

Cum se culeg corect plantele medicinale

Chiar dacă respecți cu strictețe calendarul culegerii plantelor medicinale, este foarte important să cunoști câteva reguli simple de recoltare a acestora. Și asta pentru a putea beneficia de proprietățile plantelor de leac. În primul rând, ai grijă să recunoști corect plantele și să le culegi din zone cât mai puțin poluate. Plantele care cresc pe marginea drumului, în apropierea fabricilor și a culturilor tratate cu pesticide ar trebui evitate.

Trebuie luat în considerare și momentul zilei în care culegi plantele. Este de preferat să recoltezi dimineața, după ce s-a uscat roua. Și neapărat în zile însorite, fără ploaie. Ține cont și de stadiul de vegetație al plantei și de organul care trebuie recoltat. Asta ca să beneficiezi de cel mai mare conținut de principii active ale plantei.

Dotează-te cu ustensile potrivite pentru cules, foarte curate. Alege coșuri din nuiele sau pungi din hârtie, care să permită aerisirea plantelor și transportul acestora fără a le deteriora. Plantele de leac trebuie puse la uscat imediat după recoltare, în locuri bine ventilate, ferite de soare.

Este foarte important să știi că există anumite plante protejate. Așa că ai grijă să te informezi înainte. În plus, și recoltarea responsabilă are rolul ei. Nu te lăcomi să „razi' locul în care te afli. Culege cât ai nevoie, dar lasă și suficient în urma ta cât să se poată înmulți pe viitor. Așadar, evită culegerea excesivă, protejează speciile rare și nu distruge habitatul. Dacă ai dubii în legătură cu anumite ierburi, e recomandat să te consulți cu un ghid botanic sau cu un specialist. Sunt destule specii care se pot confunda ușor cu plante otrăvitoare.

Părțile plantelor se recoltează diferit

În funcție de partea plantei de care ai nevoie, recoltarea ierburilor și florilor vindecătoare se face diferit. Așa că trebuie să iei în calcul și acest aspect. Iată cum se culeg corect plantele în funție de fiecare parte a lor.

Părțile din pământ

Rădăcinile, tuberculii, bulbii și rizomii nu se recoltează la întâmplare. Îi poți lua numai în perioada de repaus, înainte de intrarea în vegetație. Cu alte cuvinte, îi poți culege primavăra devreme sau toamna târziu, când părțile subterane ale plantei acumulează apogeul substanțelor active.

Scoarța

Se recoltează primăvara devreme, imediat după pornirea în vegetație. Recoltarea poate continua până în momentul formării primelor frunze. În general, scoarța se recoltează de pe tulpinile plantelor care au cel puțin 3 ani.

Mugurii foliari

Aceștia se recoltează primăvara, chiar înainte de desmugurire. Se pot culege și în momentul în care dau mugurii, când începe să circule seva. Mugurii trebuie să fie suficient de dezvoltați dar nedesfăcuți. Se culeg cu grijă, cu mâna, de pe părțile laterale ale ramurilor, pentru a asigura creșterea normală a arborelui sau a arbustului.

Frunzele

Partea aeriană a plantei se recoltează când deja două treimi din flori sunt înflorite. Sunt plante care se recoltează împreună cu rozeta de frunze. Frunzele se recoltează înaintea înfloririi sau în timpul înfloririi. Cea mai bună perioadă de cules este înainte de înflorire și în timpul înfloririi plantei. Se aleg frunzele ajunse la maturitate, întregi, sănătoase. Frunzele care conțin uleiuri volatile se recoltează pe timp noros, iar celelalte, pe vreme cu soare.

Florile

În funcție de specie, și florile se culeg diferit. Trandafirul, spre exemplu, se recoltează în faza de boboc. După desfacerea bobocilor, când floarea ajunge la maturitate, se recoltează majoritatea plantelor medicinale. Niciodată nu se va realiza recoltarea după ce floarea s-a uscat.

Fructele și semințele

Se recoltează la maturitate, dimineața sau seara târziu. Fructele cărnoase se vor recolta când acestea sunt pe deplin dezvoltate. Fructele uscate se vor recolta înainte de deschiderea lor sau când semințele sunt complet dezvoltate. Recoltarea fructelor și a semințelor se face de cele mai multe ori toamna.

Calendarul culegerii plantelor medicinale

Calendarul culegerii plantelor medicinale este un instrument esențial pentru oricine dorește să beneficieze de puterea vindecătoare a naturii. Fie că ești pasionat de fitoterapie, ai o grădină de plante aromatice sau doar vrei să înlocuiești produsele farmaceutice cu alternative naturale, acest calendar te va ajuta să faci alegerile potrivite.

Dacă vrei să te bucuri cu adevărat de efectele benefice ale plantelor, ține un jurnal de recoltare. Notează-ți data, locul, condițiile meteo, starea plantei din momentul recoltării. Și menționează și modul de uscare. Această practică te va ajuta să devii mai conștient și mai eficient în recoltarea plantelor medicinale.

Ianuarie

Deși ai crede că în miezul iernii pământul nu ne mai oferă nicio resursă, află că există plante medicinale pe care le poți recolta. Vâscul alb poate fi cules în această perioadă și este vedeta sezonului. Părțile pe care trebuie să le alegi sunt frunzele și ramurile tinere, urmând să îndepărtezi boabele deoarece acestea pot fi toxice. Planta de vâsc alb poate fi recoltată din tei, plop, nuc sau salcie.

Februarie

Încă este o perioadă vegetativă, însă bradul se poate recolta acum. Este cunoscut pentru beneficiile mugurilor, rășinii și frunzelor în remediile naturiste. Dacă vremea de afară este prietenoasă, culegerea mugurilor poate fi făcută de la sfârșitul lunii februarie, cât încă aceștia sunt verzi. Tot acum se pot recolta rădăcinile de brusture și de ciuboțica-cucului.

Martie

Luna lui Mărțișor deschide sezonul în care natura este cea mai darnică și ne oferă cele mai bune plante medicinale. După hibernare, ierburile terapeutice încep să apară și trebuie culese. Recoltarea valerianei sau odoleanului, vedeta sezonului, se poate face și în luna martie.

Este perioada propice pentru recoltarea scoarțelor și a rădăcinilor. Acum se culeg frunzele tinere și bogate în fier ale urzicilor. Se culege și rădăcina de tătăneasă. Tot acum se recoltează și seva de mesteacăn, cu proprietăți detoxifiante, dar și mugurii acestui copac. Este momentul pentru a culege rizomii de captalan, stânjenel și obligeană. Vedete de sezon sunt și frunzele și rădăcinile de păpădie. Se mai pot culege rădăcini de ciuboțica-cucului și de brusture.

Aprilie

Natura înverzește, așa că este momentul ideal pentru păpădie, podbal și frunze de mesteacăn. De la podbal se culeg frunzele și florile, iar de la păpădie, frunzele și rădăcina. Se culeg în continuare rădăcini de brusture și de tătăneasă, precum și rizomi de captalan și stânjenel. E și vremea mugurilor de mesteacăn, pin și plop negru. Tot acum se recoltează și scoarță de călin, darmoz, crușin și stejar. Timpul e potrivit și de cules flori de lăcrămioare, urzică moartă albă, precum și frunze de lăcrămioare și de merișor. Se recoltează în această perioadă și partea aeriană a volburei și a urzicii moarte albe.

Mai

Nu degeaba i se spune în popor acestei luni Florar. E vreme când natura oferă o explozie de culoare, iar plantele medicinale se dau în spectacol. Rostopasca este vedeta sezonului, una dintre cele mai populare plante medicinale de pe la noi. Florile de mușețel, de salcâm, de soc și de tei, parfumate și delicate, se culeg acum. Și se recoltează și flori de mălin și de păducel alburiu.

E momentul pentru a culege planta întreagă de păpădie, partea aeriană a volburei, precum și a urzicii moarte albe, de traista-ciobanului și de trei-frați-pătați, în timpul înfloririi. Se mai culeg rizomi și rădăcini de ciuboțica-cucului, scoarță de stejar, călin și crușin. E vreme bună de cules și frunze de coacăz de munte, de merișor, frasin, mesteacăn, pătlagină, podbal și urzică.

Iunie

În luna lui Cireșar, este timpul să culegem părțile aeriene de talpa-gâștei. De altfel, perioada de recoltare se întinde până în septembrie. Este una dintre cele mai bogate luni pentru recoltarea plantelor medicinale. Se culeg acum flori și părți aeriene de sunătoare, coada-șoricelului, levănțică, precum și flori și tulpini fragede de cimbrișor. Florile de albăstrele, arnică, lăcrămioare, mălin, mușețel, păducel roșu, soc, sulfină, tei completează popuriul inflorescențelor de leac.

Se mai culeg acum frunze de afin, de fragi, frasin, laur, mesteacăn râios, pătlagină, precum și planta întreagă de talpa-gâștei și rușcuța de primăvară. E vremea și pentru semințele de brândușe de toamnă și pentru rizomii de pir medicinal. Se culeg acum și conurile de pin și de mesteacăn râios. Acum se recoltează și partea aeriană, în timpul înfloririi, de la țintaură, traista-ciobanului, trei-frați-pătați și troscot.

Iulie

Printre cele mai îndrăgite plante medicinale din luna iulie se numără gălbenelele. Este o lună propice pentru plante aromatice și plante care ating maturitatea. Se culeg cu precădere frunze de busuioc, roiniță, mentă și splinuță. E vremea de recoltat fructe și frunze de afin, de fragi, de zmeur, inflorescențe de albăstrele, arnică, coada-șoricelului, lumânărică, flori și fructe de măceș și coacăz.

Se mai culeg acum părțile aeriene de cicoare, cimbru de câmp, mentă, pedicuță, pelin, sovârf, sulfină și sunătoare. E și momentul prielnic pentru fructe de coacăz, soc, păducel roșu, ienupăr și călin. Poți face provizii și de tulpini sterile de coada-calului, de lichen de piatră, precum și de frunze de mesteacăn pufos, de laur, frasin și mătrăgună. Se mai recoltează rădăcini de brusture, de mălin și semințe de brândușe de toamnă.

August

Vedeta lunii este hameiul. Pe lângă obținerea berii, hameiul este recunoscut pentru proprietățile lui tămăduitoare. Căldura verii intensifică aroma și compușii volatili din multe plante. Astfel, cele mai importante plante de sezon sunt florile și rădăcinile de cicoare, frunzele și florile de echinacea, părțile aeriene de trei-frați-pătați, florile, frunzele și rădăcinile de nalbă mare.

Se mai culeg acum fructele de chimion, de măceș și mălin, scoruș de munte, soc, zmeur, mur. Poți aduna și frunze de laur, mătrăgună, măselariță, nuc, pătlagină, pedicuță, pelin, urzică. Conurile de hamei, păducel roșu și pin sunt și ele bune de cules. Se mai recoltează ungurașul, cicoarea, cimbrișorul, coada-calului, gălbenelele, lichenul de piatră, păpădia, lumânărica, mușețelul, pufulița zburătoare, sulfina, sovârful, troscotul.

Septembrie

Toamna dă semnalul că trebuie să ne pregătim pentru sezonul rece. Așa că ai grijă să nu-ți lipsească din casă coada-șoricelului. Regretatul dr. Ovidiu Bojor spunea că „are o compoziție chimică atât de complexă, ceea ce explică de ce acțiunea farmacodinamică este foarte variată. Combate febra, provoacă transpirația, este antiinflamatoare, tonic-amară și digestivă, hipotensivă, suprimă spasmele, favorizează menstruația'.

Se recomandă în inflamații, ca antiseptic, protector împotriva radiațiilor și ca cicatrizant. Părțile aeriene ale plantei sunt de folos în anorexii, pentru stimularea poftei de mâncare și pentru stimularea imunității. Ele reduc timpul de coagulare a sângelui, fiind recomandate în afecțiuni hemoroidale, menstruații abundente și în alte hemoragii.

Tot acum se culeg afine, măceșe, căline, cătină, fructe de soc și boz complet coapte. Se recoltează rădăcina de angelică, de cicoare, ciuboțica-cucului, brusture, păpădie, valeriană. Se mai culeg tulpini sterile de coada-calului, părți aeriene de talpa-gâștei, țintaură, traista-ciobanului. Poți recolta și rizomi de ghintură, obligeană și stânjenel.

Octombrie

Continuă recoltarea rădăcinilor și a fructelor. Măceșele sunt vedetele sezonului și sunt recunoscute pentru întărirea sistemului imunitar. Se mai culeg rădăcini de angelică, valeriană, cicoare, anghinare, ciuboțica-cucului, osul-iepurelui și hrean. E și vremea fructelor de coacăz, călin, ienupăr, boz. Încă se mai pot culege frunze de nuc și de coacăz de munte.

Noiembrie

Încă se mai găsește cătină în regiunile muntoase, iar fructele acesteia nu trebuie să lipsească din casă în sezonul rece, chiar și conservate. Încă se mai pot recolta rădăcini de ciuboțica-cucului, iarbă mare, tătăneasă și osul-iepurelui.

Decembrie

Chiar dacă natura intră în hibernare, nu trebuie să elimini această lună din calendarul culegerii plantelor medicinale. Încă mai poți găsi plante de leac. Iar mătreața-bradului este un foarte bun imunostimulator pentru organism. Se mai găsesc rizomi de captalan, stânjenel, precum și rădăcini de ciuboțica-cucului, iarbă mare și tătăneasă. Din noiembrie până în februarie se mai pot recolta scoarță de salcie, conuri de pin și molid.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: bioterra-family.ro, faunusplant.ro,

Citește și Cum ne afectează astenia de primăvară

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton