Salariul minim crește pentru o categorie de români. Măsura vine în urma modificării contractului colectiv de muncă și urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și alinierea remunerației din domeniu la un nivel superior. Iată câți bani vor primi în plus acești angajați!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
De la 1 mai 2025, angajații din sectorul bancar primesc vești bune. Salariul minim brut diferențiat a fost majorat la 4.500 de lei, depășind astfel salariul minim pe economie. Măsura vine în urma modificării contractului colectiv de muncă și urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și alinierea remunerației din domeniu la un nivel superior.
Salariul minim crește pentru o categorie de români
Vești bune pentru o parte dintre angajații români. Începând cu data de 1 mai 2025, salariul minim brut diferențiat pentru personalul din sectorul bancar a fost majorat. Conform noilor prevederi ale contractului colectiv de muncă, salariul minim brut pentru angajații din bănci crește de la 4.100 de lei la 4.500 de lei.
Această creștere reprezintă un plus de 400 de lei brut față de nivelul anterior și vine în contextul unui efort mai amplu de modernizare a condițiilor de muncă în sistemul bancar.
Totodată, salariul minim în acest sector devine superior salariului minim pe economie stabilit de guvern, care va fi, tot de la 1 mai 2025, în valoare de 4.050 de lei.
Măsura are ca scop alinierea sectorului bancar la un standard mai ridicat de remunerare, reflectând complexitatea și responsabilitatea activităților desfășurate în acest domeniu. Ajustarea salariului minim diferențiat face parte dintr-o serie de reforme negociate în cadrul dialogului social între sindicatele bancare și angajatori.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-11.jpg)
Ce alte beneficii vor avea angajații din sectorul bancar
Angajații din sectorul bancar beneficiază nu doar de venituri suplimentare lunare, ci și de salarii compensatorii în situația unor concedieri cauzate de restructurări, acestea fiind acordate în funcție de vechimea în muncă.
De exemplu, cei care au lucrat un an primesc echivalentul unui salariu, în timp ce salariații cu o vechime de peste 15 ani pot primi până la șase salarii compensatorii.
Totodată, conform contractului colectiv valabil timp de doi ani, aceștia pot beneficia de sprijin financiar în situații speciale, cum ar fi nașterea unui copil, adopția sau decesul unui membru al familiei. La pensionare, angajații primesc o primă obligatorie, iar în plus, pot beneficia de tichete de masă, prime de vacanță, servicii medicale sau contribuții la pensia privată de tip Pilon III, potrivit informațiilor publicate de economica.net.
Sursa foto: arhivă