Câtă apă trebuie să bei pe zi

Publicat pe

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Este foarte important să bem apă, vital chiar, însă un pahar nu este suficient într-o zi. Auzim des la TV „Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă', dar nu toți respectăm acest sfat, iar consecințele le simțim în timp. Află, așadar, câtă apă trebuie să bei zilnic pentru a fi sănătos!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE SEPTEMBRIE, GRATIS, AICI!

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Apa este esenţială pentru sănătate: putem trăi fără alimente o lună, însă doar o săptămână fără apă. 60% din corpul nostru este format din apă, aceasta fiind vitală pentru multe din funcţiile organismului.

Câtă apă trebuie să bei pe zi? O întrebare aparent simplă, însă nu este suficient să nu-ți fie sete pentru a bifa o hidratare corectă, ci mai mult de atât. Studiile au prezentat recomandări variate de-a lungul timpului, însă cert este că nevoia de apă este diferită de la o persoană la alta şi depinde de mulţi factori, cum ar fi dieta, starea de sănătate, tipul de activitate şi clima.

Citește și: Laurențiu Reghecampf a depus actele de divorț, după 15 ani de relație cu Anamaria Prodan

Citește și: Andreea Bălan și Tiberiu Argint s-au despărțit

Citește și: De ce a durat așa mult procesul de divorț dintre Andreea Bălan și George Burcea:„Pentru că…’

Câtă apă trebuie să bei pe zi

Pentru activităţile de rutină din timpul zilei, într-o climă temperată ca în România, dacă bei suficient astfel încât să nu ai senzaţia de sete şi să produci urină deschisă la culoare, galben-pai, atunci cantitatea de lichide pe care o consumi este probabil adecvată.

Institutul American de Nutriţie recomandă un consum de lichide de aproximativ 3 litri pentru bărbaţi, respectiv 2.2 litri pentru femei. Această cantitate corespunde cu aproximativ 1.31 ml/kcal pentru bărbaţi, respectiv 1.2 ml/kcal pentru femei.

Câtă apă trebuie să bei pe zi

Din cantitatea totală de apă pe care o consumăm, 70-80% este obţinută din lichide, iar restul de 20-30% provine din ceea ce mâncăm: de exemplu supa sau alimente care au un conţinut ridicat (85-90%) în apă, cum ar fi ţelina, roşiile, portocalele şi pepenii. Laptele şi sucurile sunt compuse în mare parte din apă.

Chiar şi berea, vinul şi băuturile cofeinizate – cafeaua, ceaiul şi cola ar putea contribui, însă nu ar trebui să fie o proporţie importantă din cantitatea totală de lichide zilnice.

Câtă apă trebuie să bei pe zi. Beneficiile apei pentru sănătate

  • previne deshidratarea (73% din creierul nostru este format din apa, iar o deshidratare de doar 2% afecteaza memoria, puterea de concentrare si capacitatile cognitive), inlocuind lichidele pierdute prin transpiratie
  • pastreaza organele si tesuturile sanatoase, fiecare celula avand nevoie de apa
  • transporta elementele nutritive si oxigenul catre celulele din corp
  • sustine digestia sanatoasa si eliminarea toxinelor si bacteriilor din rinichi si vezica, prevenind constipatia
  • pastreaza tensiunea arteriala si ritmul cardiac la un nivel normal, stabilizand bataile inimii
  • ajuta la reglarea temperaturii corpului
  • lubrifiaza articulatiile, ochii si intestinele
  • regleaza temperatura corporala
  • mentine echilibrul electrolitic (minerale)

Atenție, prea multă apă strică!

În 2015, un grup de 17 experti din intreaga lume a publicat un studiu de specialitate, avertizand ca un consum prea mare de apa (hiponatremie) poate fi periculos pentru sanatate: rinichii sunt inuntati de lichid pe care nu il pot procesa eficient, nivelul de sodiu din organism nu poate echilibra nivelul de apa, iar celulele si creierul se umfla, rezultatul putand fi chiar decesul!

Sportivii sunt supusi celui mai mare risc, din acest punct de vedere, dar si persoanele care sufera de diverse boli (ale tiroidei, ficatului, rinichilor, de inima) sau iau anumite medicamente, care ii determina sa retina apa (antidepresive, impotriva durerii, antiinflamatoare).

Câtă apă trebuie să bei pe zi în funcţie de greutatea ta

Aportul zilnic necesar de apă este de 40 ml/kilocorp/zi. De ex.: 55 kg x 40 ml = 2200 ml.

Atenţie, acest necesar se referă exclusiv la apă (sau ceaiuri neîndulcite), nu la alte lichide (ciorbe, supe, lapte, sucuri, etc.).

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter