Ce să nu faci în Turcia ca turist e bine să știi. Mai ales că tot mai mulți dintre noi își petrec vacanțele în superbele stațiuni turcești. Cum turistului îi șade bine cu vizitatul, e indicat să cunoști regulile locurilor pe unde te plimbi. Asta ca să nu ai parte de neplăceri. Așa că e recomandat să te informezi înainte despre ce să nu faci în Turcia ca turist.
Faptul că e recomandat să știi ce să nu faci în Turcia ca turist nu te împiedică să ai parte de momente memorabile în această țară. Pe lângă renumitele resort-uri all-inclusive, Turcia are o sumedenie de obiective turistice spectaculoase. Și e un loc încărcat de istorie și de peisaje de vis. În plus, e și destul de aproape. Așa că merită să-ți dedici măcar o vacanță în această țară. Dar, înainte de a pleca, informează-te și cu privire la ce să nu faci în Turcia ca turist.
Ce să nu faci în Turcia ca turist
Poziționată în Vestul Asiei și Estul Europei, Turcia este una dintre țările cu puternice influențe ale Imperiilor Roman, Macedonean, Otoman, Bizantin și Persan. De altfel, influența grecească se simte puternic și azi, cu precădere pe coasta și pe insulele Egeei. Nici nu e de mirare că se bucură de un flux intens de turiști, indiferent de sezon. Căci istoria și cultura acestui popor atrag ca un magnet.
Numai că există o serie de diferențe culturale, în special legate de credințele religioase, care ar trebui cunoscute. De altfel, nimănui nu-i place să fie tratat cu lipsă de respect. Mai ales atunci când vine vorba despre propria țară, despre simbolurile ei și despre tradiția religioasă. Așa că iată ce să nu faci în Turcia ca turist, ca să ai parte de o vacanță de vis:
1.Nu te îmbrăca indecent
Hainele care lasă la vedere mult din trup nu se numără printre cele pe care să le pui în bagajele pentru Turcia. Chiar dacă ți se pare ciudat sau consideri că sunt cele mai potrivite pentru temperaturile ridicate. Pentru a nu avea neplăceri, e mai bine să respecți obiceiurile și tradițiile țării în care mergi. Gândește-te că, spre deosebire de alte țări musulmane, Turcia este chiar prea îngăduitoare.
Totuși, atât femeile, cât și bărbații nu au voie să poarte pantaloni scurți. Iar mersul „la bustul gol', cum le place multor bărbați români, este considerat necorespunzător. Așadar, oricât de cald ar fi afară, alegeți îmbrăcăminte din materiale răcoroase dar care să acopere trupul și să lase cât mai puțin la vedere. Nu mergeți în costum de baie în afara zonelor de plajă. Renunțați pe perioada sejurului în Turcia la hainele transparente sau mulate. Ca femeie, dacă vizitezi o moschee, să ai la tine o eșarfă care să acopere capul și părul.
2.Nu sfida locurile de rugăciune
Deși aparții altei religii, dacă ai ales să te afli într-o țară musulmană, arată respect credinței oamenilor de acolo. Moscheele din Turcia nu sunt numai lăcașuri de cult ci și adevărate capodopere arhitecturale. E firesc să le vizitezi, dar numai supunându-te regulilor locale. Așa că e obligatoriu să te descalți înainte de a păși în incinta lăcașului.
De altfel, turcii nu intră încălțați nici în propriile locuințe. E un obicei cu care sigur ești obișnuit și de pe la noi. Refuzul de a te descălța la intrarea într-o moschee este o ofensă adusă localnicilor. E ca și cum le-ai desconsidera credința și ți-ai bate joc de ea. Cel mai elegant lucru care ți s-ar putea întâmpla într-o astfel de situație este să fii dat afară și să ți se permită accesul numai după ce te descalți.
Tot în aceeași categorie de gesturi ofensatoare intră și să treci prin fața unei persoane care se roagă. Enoriașii musulmani se roagă de mai multe ori pe zi. Iar obstrucționarea vederii lor în timpul rugăciunii este o jignire mare. Căci un mulsulman întrerupt într-un moment solemn ca rugăciunea va trebui să o repete, aceasta considerându-se nulă. Așa că ai grijă ca, nici măcar din greșeală, să nu treci prin fața turcilor care se roagă.
3.Nu disconsidera Ramadanul. Trebuie respectat de toată lumea
Chiar dacă ești în vizită și crezi că nu ai nimic de-a face cu asta, disconsiderarea Ramadanului este ceva ce să nu faci în Turcia ca turist. Și turiștii trebuie să respecte procesiunile din timpul Ramadanului. Luna dedicată Ramadanului are o mare însemnătate culturală și religioasă pentru musulmani.
În acest timp, musulmanii țin post pe tot parcursul zilei, fiind unul dintre cei cinci stâlpi ai Islamului. Așadar, nu ai voie să bei și să mănânci în public. Și este total lipsit de respect să oferi mâncare sau băutură, fie ea și apă, unui turc care postește.
4.Nu te adresa direct unei turcoaice în public
Poate părea ciudat, dar e ceva ce să nu faci în Turcia ca turist. Mai ales ca bărbat nu ai voie să i te adresezi direct unei femei din Turcia în public. Poate fi considerat un gest amenințător. Dacă ai nevoie de ajutor, o sugestie, un sfat, cel mai potrivit ar fi să abordezi un bărbat localnic în locul unei femei. Conform tradiției, bărbaţii vor să respecte şi să protejeze virtutea femeii. De aceea, nu se adresează în mod direct femeilor.
Localnicii obişnuiesc să se adreseze persoanei de sex masculin dintr-un grup. Și, ca femeie, nu trebuie să te simți ofensată. Dimpotrivă, e semn de respect din partea lor.
5.Nu ignora bunele maniere în timpul mesei
Mâncarea este una dintre cele mai simple modalități de a cunoaște cultura unui popor. Ori bucătăria turcească oferă printre cele mai delicioase preparate din întreaga lume. Masa este un cult pentru turci, la fel ca și punctualitatea. De aceea, bunele maniere sunt obligatorii în timpul mesei dacă te afli în vizită în Turcia. Dacă inviți pe cineva la masă, la un restaurant, plătește nota de plată.
Să te scobești între dinți cu scobitoarea, ostentativ, în timpul mesei este un gest pe care turcii îl consideră extrem de nepoliticos. Așa că, dacă simți nevoia să scapi de resturile dintre dinți, fă-o cât mai discret, acoperind gura cu mâna. Chiar dacă acest gest nu se încadrează în bunele maniere europene. Localnicii pun foarte mare preţ pe aceste credinţe şi nu vor ezita să îți atragă atenţia.
Să mănânci tot din farfurie e un obicei respectat și pe la noi. Numai că, în Turcia, să lași mâncare pe farfurie poate fi un gest jignitor, ofensator. Se va considera că nu ai fost satisfăcut de bucatele oferite. Așa că pune-ți atât cât poți să mănânci, să nu fie nevoie să rămână ceva în farfurie. Este un semn de reverență extremă să nu laşi resturi în farfurie. Când ai terminat de mâncat, pune cuțitul și furculița alăturate pe farfurie.
6.Nu face abuz de alcool
Localnicii care nu sunt musulmani consumă și alcool. Totuși, musulmanii nu se ating de băuturile alcoolice. Sunt considerate „haram', adică interzise. Prin urmare, ar fi indicat să respecți asta. Turcilor nu le plac oamenii care consumă alcool în exces, chiar dacă mai gustă și ei câte puțin la ocazii speciale. Consumul excesiv sau regulat de alcool este dezaprobat de societatea turcă. Iar întâlnirea cu cineva beat în public nu este ceva care să le placă. Cei care se dezlănţuie sub aburii alcoolului în public nu sunt văzuţi cu ochi buni. Așa că cel mai bine ar fi să nu te îmbeți în locurile publice și nici să nu-i lași pe cei din anturajul tău să o facă. Cel puțin nu în Turcia. Altminteri, aţi putea avea parte de momente stânjenitoare.
7.Nu te opune fumatului în timpul mesei
Știi expresia aceea „fumează ca un turc'? Ei bine, fumatul face parte din cultura turcă. Este un obicei și e considerat chiar firesc la masă. De aceea, este permis aproape oriunde. Așa că dacă te gândești ce să nu faci în Turcia ca turist, e bine să nu comentezi obiceiul fumatului în timpul meselor.
8.Nu cumpăra orice și oricum
Negocierea sau târguiala se numără printre obiceiurile culturii turcești. Și nu ar trebui să te simți ofensat când ești asaltat de oferte de la primii pași într-un bazar turcesc. Dimpotrivă, negocierea poate fi distractivă și te poate ajuta să obții prețuri imbatabile. Comercianții mai în vârstă se simt chiar jigniți dacă întinzi banii fără a schița măcar vreo intenție de târguială.
Pe de altă parte, fii foarte atent la cei care încearcă să-ți vândă pietre sau fosile. Să cumperi așa ceva este ceva ce să nu faci în Turcia ca turist. În cazul în care sunt reale, fapt foarte puțin probabil de altfel, acestea sunt considerate artefacte culturale şi sunt ilegal de exportat. Așa că ai putea să ai de-a face cu legea. Din fericire, majoritatea sunt falsuri, dar pot fi extrem de păguboase pentru necunoscători.
9.Nu te urca în mașini de ocazie
Ai grijă în ce mașină te urci în caz că ai nevoie. La fel ca și pe la noi, șoferii simt turiștii și aceștia devin o sursă profitabilă de venit. Căci, de obicei, turiștii nu cunosc tarifele reale practicate local. Aparatele de taxat se pot modifica. Cum nu cunoști zona, rutele ocolitoare sunt preferatele șoferilor. Așa că cel mai indicat ar fi să nu te urci în niciun alt autovehicul decât în cele care au deasupra sigla „Taxi'. Mai există o aplicație de încredere, BiTaksi App. Sau poți apela cu încredere la transportul în comun.
10.Nu încerca să vorbești turcește dacă nu stăpânești limba
E de bun simț să înveți câteva cuvinte uzuale în limba țării pe care o vizitezi. Astfel vei reuși să stabilești o conexiune cu localnicii mai ușor. „Te rog', „scuze', mulțumesc', formulele de salut sunt necesare întotdeauna. Pe de altă parte, pronunția greșită a unor cuvinte poate duce la conflicte, dacă nu stăpânești limba respectivă. Așa că mai bine eviți să faci conversație dacă nu te simți stăpân pe ce îți iese din gură.
11.Nu face gesturi nepotrivite
Considerația, politețea, respectul și curtoazia sunt foarte importante pentru turci. Ceea ce pe la noi pare inofensiv, în Turcia poate isca conflicte. Printre ce să nu faci în Turcia ca turist se numără și semnul de OK făcut din degete. Turcii îl folosesc pentru a descrie că cineva este homosexual.
Ceea ce noi înțelegem prin a arăta degetul mare pus între arătător și mijlociu se poate lua sub formă de glumă. Dar pentru turci e ca și cum le-ai arăta doar degetul mijlociu ridicat. Nu sta cu mâinile în șolduri atunci când vorbiți cu alte persoane, mai ales cu persoanele mai în vârstă. Nu ține mâinile în buzunare. Nu îndreptai niciodată talpa piciorului spre o persoană. Sunt gesturi lipsite de respect.
Când ajungi într-un anturaj cu localnici, dă mâna cu toți cei prezenți. Strânge mâna mai întâi celor mai în vârstă. Procedează la fel și la plecare. Exprimarea cuvintelor „Da' și „Nu' prin limbajul trupului este diferită față de cum se procedează la noi. „Da' este o ușoară mișcare a capului în jos. „Nu' este o ușoară mișcare a capului în sus.
Poporul turc are un mare respect pentru părintele fondator al Republicii Turce, Ataturk. Este imperativ să nu faci glume despre el și nici remarci răutăcioase ori glume, dacă se vorbește despre el.
Sursa foto: 123rf.com
Alte surse: TravelTriangle.com, Playtech.ro, Libertatea.ro
Citește și Cinci motive să petreci vacanța de vară în Antalya
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!