Ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate

De la carnețelul rufos denumit Buletin, am ajuns la cartea de identitate. Dar și aceasta a evoluat. Și încă din faza de proiect, noua carte electronică de identitate a iscat numeroase controverse. Cu toate astea, Guvernul României a aprobat punerea ei în circulație la nivel național, gradual. Și a stabilit cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document. Așa că iată tot ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate.

Ce este cartea electronică de identitate (CEI)

Cartea de Identitate sau CI este documentul care atestă identitatea, cetăţenia română şi domiciliul stabil în România. Și se eliberează începând cu vârsta de 14 ani. Începând cu 1 ianuarie 2007, cartea de identitate poate fi folosită şi ca document de călătorie, doar în interiorul Uniunii Europene şi în alte câteva ţări. În sensul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.97/2005, republicată, cu modificarile si completarile ulterioare, prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.

Tipuri de cărți de identitate

În prezent, cetăţenilor români li se eliberează cărţi de identitate sau după caz, cărţi de identitate provizorii. Cartea electronică de identitate se emite începând cu 20 martie 2025, în județul Cluj. Punerea în circulație la nivel național se va realiza gradual.

Cartea de identitate

Se eliberează în situaţia în care persoana fizică depune cererea pentru eliberarea actului de identitate însoţită de toate documentele care fac, potrivit legii, dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă.

Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este, după cum urmează:

– 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;

– 7 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani;

– 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani;

– nelimitat după împlinirea vârstei de 55 de ani.

Cartea Electronică de Identitate

Ceea ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate este că noile documente au dimensiunea unui card bancar și conțin date personale. Pe document, nu mai apar la vedere, ca până acum, locul nașterii și adresa de domiciliu. Acestea sunt stocate pe cipul cărții electronice de identitate. Proiectul pilot cu noile cărți de identitate a fost implementat din 2021, în județul Cluj.

Noile cărți de identitate trebuie să înlocuiască, până în luna august a anului 2031, documentele actuale de identitate. Excepție vor face cei care vor solicita cărți de identitate simple, fără cip. Numai că acest tip de carte de identitate nu va putea fi folosit decât pe teritoriul României.

Tot de la data realizării condițiilor tehnice, cererea pentru obținerea unei vize de flotant va putea fi formulată electronic. Procedura evaluării și aprobării va fi stabilită prin normele metodologice de aplicare unitară a prevederilor legale. Pentru titularii cărții electronice de identitate, aplicarea vizei de flotant se va face doar în format electronic.

Date fiind noile condiții, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea cărții de identitate electronice. Iar valabilitatea acestora este după cum urmează:

-2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani;

-4 ani, pentru persoanele cu vârsta până în 14 ani;

-5 ani, pentru persoanele cu vârsta 14 – 18 ani;

-10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani.

-După împlinirea vârstei de 70 de ani valabilitatea este nelimitată.

Ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate

Noua Carte Electronică de Identitate este deja document oficial. Guvernul României a aprobat, în ședința din 13 martie 2025, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne, trei hotărâri de guvern. Acestea definitivează din punct de vedere normativ procesul de emitere a Cărții Electronice de Identitate (CEI). Hotărârile de guvern stabilesc cadrul tehnic și procedural pentru implementarea noului document de identitate la nivel național.

Este vorba despre Hotărârea privind data realizării condițiilor tehnice necesare emiterii CEI, conform Ordonanței Guvernului nr. 12/2023, Hotărârea privind procedurile de colectare și ștergere a datelor biometrice, în vederea emiterii și gestionării CEI și de Hotărârea pentru actualizarea normelor metodologice privind evidența persoanelor și actele de identitate.

Ce date conține

Datele înscrise în Cartea Electronică de Identitate sunt:

În format tipărit

-nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă.

În format electronic

-toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, impresiunile papilare (amprentele) a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică. De menționat că amprentele urmează a fi apoi șterse ireversibil din baza de date a autorității care realizează imprimarea. Este aceeași procedură cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.

De ce este mai utilă CEI decât CI

Principalul beneficiu al CEI este dimensiunea standardizată, conform normelor europene, asemănătoare celei a cardurilor bancare. În plus, CEI deține elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și a furtului de identitate. Pe lângă faptul că poate înlocui cu succes pașaportul ca document de călătorie, mai are un beneficiu major. CEI oferă acces facil la servicii electronice și oferă posibilitatea de a fi utilizată pentru semnătura electronică.

Ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate în plus este faptul că aceasta se eliberează deocamdată gratuit. În perioada 20 martie 2025 – iunie 2026, contravaloarea Cărții Electronice de Identitate este suportată din fonduri externe nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Când și cine beneficiază de CEI

Cetăţenilor români li se eliberează acte de identitate începând cu vârsta de 14 ani, în baza cărora se face dovada identităţii, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă. În cazul minorului căruia nu i s-a eliberat primul act de identitate, dovada identităţii se face cu certificatul de naştere. Dovada cetăţeniei acestuia se face cu certificatul de naştere însoţit de actul de identitate sau paşaportul unuia dintre părinţi.

Cartea de identitate se eliberează cetăţeanului român cu domiciliul în România. Și se eliberează numai de către serviciul public comunitar pentru evidenţa persoanelor din raza de domiciliu a solicitantului. Începând din luna mai, CEI va fi disponibilă la nivel național, prin serviciile publice comunitare de evidență a persoanelor.

Din 2 iunie 2025, vor putea obține cartea electronică de identitate și copiii sub 14 ani. În cazul acestora, CEI va fi utilizat ca document de călătorie, precum și pentru stabilirea identității în cadrul unor proceduri administrative (o soluție mai eficientă decât utilizarea certificatului de naștere).

Persoanele cu domiciliul stabilit în străinătate pot solicita autorităților de evidența populației, în ţară, o carte de identitate provizorie, pe durata şederii în România. Mențiunea domiciliului din străinătate apare în paşaportul românesc. Iar cei ce doresc cartea de identitate provizorie trebuie să se adreseze autorităţilor de evidenţa populaţiei pe raza cărora şi-au stabilit temporar rezidenţa.

Cum se eliberează

Cadrul legal în vigoare stabilește condiţiile şi documentele necesare eliberării actelor de identitate. Acestea sunt reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi de Normele Metodologice de aplicare unitară a dispoziţiilor legale privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, precum și pentru stabilirea formei și conținutul actelor de identitate, ale dovezii de reședință și ale cărții de imobil, aprobate prin H.G. nr. 295/2021.

Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal. Minorii trebuie să depună cererea pentru eliberarea actului de identitate, însoţiți de unul dintre părinţi sau, după caz, de reprezentantul legal, de persoana desemnată din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenţă socială sau de persoana căreia i-a fost încredinţat în plasament.

În situaţia cetățenilor români care au domiciliul în România și se află temporar în străinătate, eliberarea cărții de identitate se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procură specială. Aceasta trebuie să fie autentificată la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Cetățenii români aflaţi temporar în străinătate pot depune cererea pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Mențiuni speciale

Primul act de identitate nu se eliberează pe bază de procură specială. În conformitate cu prevederile legale, cetățenii sunt obligaţi să se prezinte, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reședința, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.

Nerespectarea acestor prevederi atrage răspunderea contravenţională. Și se sancţionează cu amenda cuprinsă între 40 lei şi 80 lei. Conform dispoziţiilor art. 15 alin. (5) din O.U.G. nr. 97/2005, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este până la 30 de zile. Acesta poate fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: mai.gov.ro,

Citește și Ce este codul IBAN și unde îl găsești

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton