Căpuşele pot transmite boli deosebit de grave, precum boala Lyme, encefalita sau febra hemoragică. De aceea este important să prevenim contactul cu ele și să acționăm corect atunci când găsim o căpușă pe corp. Ideal este să ajungem imediat la spital, pentru ca medicul să o extragă corect, însă dacă nu putem face asta, sunt câțiva pași pe care trebuie să-i face.
Abonați-vă la canalul de Whatsapp VIVA! Primiți pe telefon cele mai importante articole!
Cuprins
Căpuşele pot transmite boli foarte grave la oameni, dar riscul de a ne infecta după muşcătura de căpuşe nu sunt atât de mari. Cu o extragere corectă şi cu un tratament preventiv administrat la timp, nu este cazul să ne panicăm.
Cum prevenim mușcătura de căpușă
În doar câteva zile, 20 de persoane s-au prezentat la UPU Buzău cu mușcături de căpușe. Pe parcursul ultimelor săptămâni, numărul persoanelor ajunse la spital cu mușcături de căpușe a crescut față de anii precedenți.
Tratamentele pentru combaterea căpușelor au început, în Capitală, la sfârșitul lunii martie, însă cu toate acestea, biologii recomandă o atenție sporită asupra spațiului verde în această perioadă a anului.
Biologul Aurelian Pintilescu a explicat că există două valuri pentru căpușe, mai exact în această lună de primăvară și în toamnă, în jurul lunii septembrie.
Pentru a ne lua măsuri de protecție asupra căpușelor, biologul recomandă să nu îi lăsăm pe cei mici în iarbă înaltă, să stropim cu soluție insecticidă și să tundem iarba în mod regulat. Specialiștii recomandă ca după fiecare ieșire în natură sau în parc să ne inspectăm cu atenție corpul.
Mai mult de atât, este indicat ca oamenii să poarte haine deschise la culoare și să folosească spray-uri repelente.
Ce avem de făcut dacă descoperim că ne-a mușcat o căpușă
Se întâmplă însă destul de rar să ne îmbolnăvim după muşcătura de căpuşe, iar dacă avem totuşi acest ghinion, sunt toate şansele să facem o formă uşoară de boală, ne asigură dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul „Matei Balş' din Bucureşti.
„Căpuşele produc îmbolnăviri în foarte puţine cazuri. Ele sunt infectate şi transmit boala Lyme în aproximativ 20% din cazuri. Dintre cei 20% care, într-adevăr, fac boala Lyme, între 2% şi 3% fac complicaţii. Într-adevăr, acele cazuri pot fi grave', spune specialistul.
Nu este cazul să intrăm în panică dacă găsim o căpuşă pe corp, dar trebuie să urmăm câţiva paşi importanţi pentru a preveni îmbolnăvirea.
Pentru a transmite bacteria care provoacă boala Lyme, căpuşa infectată ar trebui să rămână fixată în piele o perioadă de 24-72 de ore. De aceea, se consideră că o căpuşă identificată şi extrasă în primele 24 de ore de la ataşarea pe piele este foarte puţin probabil să ne infecteze cu Borrelia burgdorferi.
Nici fosforul din beţele de chibrit, nici vaselina, acetona, oja, alcoolul sau iodul puse pe căpuşă nu vor îndepărta căpușa de pe piele. Din contră, riscăm ca aceste soluţii iritante să o „enerveze', provocându-i hipersalivaţie sau regurgitare. Astfel, un eventual agent patogen are toate şansele să ne infecteze, potrivit smartliving.ro.
Cum se extrage corect o căpușă prinsă în piele
Dacă vă considerați siguri pe manevră, puteți extrage singuri căpușa, fie cu o pensetă cu vârf subțire (alta decât cea folosită la pensatul sprâncenelor), fie cu o pensetă specială pentru extragerea căpușelor, de tip cârlig.
- Prindeți căpușa cu penseta cât mai aproape de piele, astfel încât să îi puteți extrage și capul. Dacă acesta rămâne în piele, riscul de infectare va fi mai mare, fiindcă saliva poate fi eliberată în organismul gazdei.
- Dacă folosiți o pensetă cu vârf subțire, trageți căpușa în sus, drept, cu o mișcare fermă. Aveți grijă ca în timpul manevrei să nu apăsați corpul căpușei. Presiunea aplicată îi poate provoca regurgitare și va crește riscul de infectare. Dacă folosiți o pensetă specială pentru căpușe, răsuciți căpușa de 2-3 ori, rapid, după ce o prindeți de „umeri'.
- Extragerea căpușei nu este o manevră complicată, dar dacă o considerăm astfel și nu ne simțim siguri, este de preferat să ne adresăm unui cabinet medical sau unui spital de boli infecțioase.
- Odată îndepărtată căpușa de pe piele, curățați zona cu apă caldă și săpun și aplicați betadină până la vindecarea completă a leziunii. Spălați-vă riguros mâinile după această manevră;
- Nu striviți căpușa cu degetele. O puteți distruge într-o soluție alcoolică sau o puteți arunca la gunoi fie într-o punguță sigilată, fie înfășurată în scotch.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-55.jpg)
Tratamentul după mușcătura de căpușă
Chiar dacă ați extras căpușa în primele 24 de ore de la fixarea pe piele, veți avea nevoie de un tratament profilactic pentru a preveni infectarea cu bacteria care provoacă borelioza (Lyme). Potrivit Protocolului de profilaxie post mușcătură de căpușă emis de Ministerul Sănătății, este recomandat un antibiotic după mușcătura de căpușă, administrat astfel:
- Pentru adulți, se recomandă o doză dublă de antibiotic după mușcătura de căpușă, într-o singură administrare. Antibioticul prescris cu predilecție este doxiciclina, 200 mg în priză unică, respectiv două comprimate a câte 100 mg;
- În cazul copiilor mai mici de 8 ani, se prescrie profilactic cu amoxiciclină sau claritromicină, în doze calculate în funcție de kilograme. Doxiciclina le este contraindicată din cauza potențialelor efecte adverse;
- Pentru copiii mai mari de 8 ani, se poate prescrie doxiciclina în priză unică, la fel ca la adulți, dar într-o doză calculată pe kilogram/corp.