Lapte de măgăriță. Beneficii și cum se consumă

Publicat pe

Ai auzit până acum de lapte de măgăriță? Ei bine, laptele de măgăriță a fost menționat ca supliment de sănătate și produs de înfrumusețare încă din cele mai vechi timpuri. Se spune că însăți Cleopatra se îmbăia în lapte de măgăriță ca tratament pentru îngrijirea pielii.

Despre laptele de măgăriță

În zilele noastre, laptele de măgăriță este un ingredient la modă în unele iaurturi sau brânzeturi. De asemenea, apare și în produsele de îngrijire a pielii datorită reputației sale de hidratare a pielii. 

Există beneficii pentru sănătate ale laptelui de măgăriță dintr-un motiv întemeiat. Cercetări recente arată că laptele de măgăriță ar putea avea beneficii reale pentru sănătate.

Rețetă lapte de bou. Un deliciu tradițional

Laptele de măgăriță este considerat un „aliment farmaceutic”, deoarece are efecte notabile asupra sănătății. Cercetările au arătat că poate stimula funcția imunitară, poate îmbunătăți circulația și poate reduce inflamația în studiile de laborator. Poate chiar să reducă simptomele diabetului de tip II.

Beneficiile pentru sănătate ale laptelui de măgăriță

Laptele de măgăriță are proprietăți care îl fac un adaos de înaltă calitate la o dietă sănătoasă. Este foarte hrănitor, iar persoanele care nu pot tolera laptele de vacă îl pot bea adesea.

 Nu poate înlocui medicamentele prescrise, dar poate reduce anumite simptome, cum ar fi inflamația sau zahărul necontrolat din sânge.

Risc scăzut de alergie

 Un beneficiu al laptelui de măgăriță este cât de asemănător este cu laptele uman. Este un substitut mai bun pentru laptele uman decât laptele de vacă. A fost folosit pentru a hrăni sugarii timp de secole. 

Citește și: Rețetă de Sangria.Perfectă pentru tine și prietenii tăi!

Laptele de măgăriță este, de asemenea, mai puțin alergenic decât laptele de vacă. Persoanele care nu pot tolera laptele de vacă din cauza alergiilor sau a intoleranței la lactoză pot adesea să bea lapte de măgăriță fără probleme.

Antimicrobian

 Laptele de măgăriță nu conține, de obicei, agenții patogeni de origine alimentară pe care îi putem găsi în alte tipuri de lapte. Asta înseamnă că are o perioadă de valabilitate mai lungă înainte de a începe să se strice. 

Oamenii de știință cred că conținutul de proteine din laptele de măgăriță îi conferă efecte antimicrobiene. Unele studii au arătat că acesta poate ajuta la reducerea bolilor de stomac cauzate atât de viruși, cât și de bacterii.

Citește și: Rețetă de conopidă în saramură pentru iarnă

De asemenea, laptele de măgăriță poate ajuta la promovarea creșterii bacteriilor care sunt bune pentru intestin. 

A fost folosit în unele țări ca medicament popular pentru viruși precum tusea convulsivă. Dar nu există încă nicio cercetare științifică care să dovedească acest lucru.

Beneficii pentru sistemul imunitar

 Laptele de măgăriță conține proteine care pot avea un efect pozitiv asupra sănătății. În laborator, acesta poate stimula eliberarea unor celule puternice de răspuns imunitar numite macrofage, celule ucigașe naturale și celule T citotoxice. 

Aceste celule pot reduce reacțiile inflamatorii ale organismului.

Citește și: Rețetă de vinete umplute cu ciuperci.Un deliciu!

Laptele de măgăriță poate, de asemenea, să stimuleze eliberarea de oxid nitric. Această substanță chimică poate deschide vasele de sânge pentru a îmbunătăți circulația și pentru a preveni acumularea plăcii în artere.

Cercetătorii au sugerat că laptele de măgăriță ar putea îmbunătăți funcția imunitară generală în rândul adulților în vârstă.

Anti-diabetic

 Unii cercetători cred că laptele de măgăriță ar putea ajuta la tratarea diabetului de tip II. Laptele de măgăriță are un conținut ridicat de proteine din zer. Astfel, ar putea îmbunătăți metabolismul glucozei și rezistența la insulină. 

Nu există încă cercetări medicale care să demonstreze acest lucru. Sunt necesare mai multe studii înainte ca oamenii de știință să poată identifica în mod clar toate beneficiile pentru sănătate ale laptelui de măgăriță.

Laptele de măgăriță în produsele cosmetice

Povestea despre Cleopatra și băile ei cu lapte de măgăriță ar putea fi o legendă urbană antică. Dar există dovezi că laptele de măgăriță este bun pentru piele. 

Citește și: Rețetă ciorbă de pește somn.Ușor de făcut acasă

Cercetările arată că proteinele din laptele de măgăriță atrag și rețin apa. Acest lucru face ca produsele de îngrijire a pielii care conțin lapte de măgăriță să fie foarte hidratante. Efectele antiinflamatorii pot fi, de asemenea, liniștitoare pentru pielea iritată.

De unde poți cumpăra lapte de măgăriță

Laptele de măgăriță este greu de produs, deoarece măgărițele nu produc mult lapte. În prezent, există mai mulți producători în Europa decât în Statele Unite.

Citește și: Rețetă cartofi wedges.Simplu și rapid!

Unele magazine specializate pot avea brânză, iaurt sau băuturi care conțin lapte de măgăriță. Acesta este disponibil și sub formă de pudră.

Sursa foto: Shutterstock.com

substantial.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter