A reuși în mediul antreprenorial este unul dintre visurile avute de către un număr foarte mare de persoane pentru că atingerea acestui obiectiv oferă independența financiară mult visată și dorită. Pentru a putea reuși în acest domeniu de activitate este nevoie de foarte multă muncă, de un plan de afaceri foarte bine pus la punct, de lucrul alături de o echipă de profesioniști dar și de oferirea de servicii sau produse de cea mai bună calitate. Atât piața din țara noastră cât și piața din străinătate abundă de produse și servicii de calitate îndoielnică motiv pentru care trebuie să ieși din acest tipar în cazul în care chiar dorești să reușești în domeniul antreprenorial.
Certificarea faptului că firma oferă servicii sau produse de cea mai bună calitate este cu siguranța una dintre chestiile care ajută la câștigarea unui segment cât mai mare de clienți. Din ce în ce mai multe persoane înțeleg cât de important este să consume produse de calitate superioară sau să apeleze la servicii premium motiv pentru care respectivele persoane sunt foarte atente la ceeea ce consumă. Existența certificării ISO 9001 este una dintre modalitățile prin care iți poți da seama dacă produsul sau serviciul pe care dorești să îl achiziționezi este de cea mai bună calitate. Chiar dacă nu toată lumea știe ce presupune acest tip de certificare, sunt sigur că foarte multă lume a auzit despre acesta și achiziționează produse sau servicii în funcție de existența sau nu a acestui certificat pe produsele sau serviciile pe care dorește să le achiziționeze.
Ce este ISO 9001 și de ce este atât de importantă deținerea unei astfel de certificări?
Cred că multe persoane s-au întrebat cel puțin o dată ce reprezintă certificatul ISO 9001 având în vedere că foarte multe dintre produsele sau serviciile pe care le achiziționăm sunt certificate ISO 9001. În rândurile care urmează nu doar că voi oferi un răspuns la această întrebare ci voi prezenta câteva dintre motivele pentru care este foarte important ca un produs sau serviciu să fie certificat ISO 9001.
Povestea începe în anul 1987, atunci când Organizația Internațională pentru Standardizare ( ISO ), a publicat cerințele care trebuie îndeplinite de către firmele care doresc să transmită faptul că produsele sau serviciile oferite clienților sunt de cea mai bună calitate. Condițiile care trebuie îndeplinite în momentul de față pentru a putea obține această certificare au fost schimbate în anul 2015 pentru că managementul calității s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani. Spre deosebire de alte tipuri de certificări ISO, certificarea ISO 9001 poate fi obținută de către orice firmă indiferent de produsele sau serviciile pe care le livrează clienților. Acum, pentru că am explicat pe scurt ce presupune certificarea ISO 9001, iată care sunt câteva dintre cele mai importante motive pentru care orice firmă trebuie să dețină o astfel de certificare chiar dacă certificarea ISO 9001 nu este o condiție obligatorie:
- Transmiți încredere potențialilor clienți și te diferențiezi de firmele care nu oferă servicii sau produse certificate ISO 9001. În momentul în care clientul observă pe ambalajul produsului sau în broșura de prezentare a unui serviciu faptul că produsul sau serviciul este certificat ISO 9001, acesta va avea o încredere și mai mare că produsul/serviciul pe care dorește să îl achiziționeze este alegerea corectă.
- Îmbunătățește sistemul de management al calității. Pentru că firma care dorește certificarea ISO 9001 trebuie să îndeplinească anumite condiții legate de nivelul de calitate al produselor sau serviciilor oferite, sistemul de management va fi îmbunătățit, fapt care cu siguranță este un mare avantaj pentru dezvoltarea ulterioară a firmei.
- Ajută la realizarea investițiilor inteligente și la utilizarea mult mai eficientă a resurselor. Acest avantaj are un impact pozitiv în ceea ce privește balanța financiară a firmei.
- Posibilitatea de a putea participa la licitații publice. În cazul în care ești interesat de participarea la licitații publice trebuie să deții acest tip de certificare. Având în vedere că prin câștigarea licitațiilor poți dezvolta firma din punct de vedere financiar și profesional este logică depunerea documentelor în vederea obținerii certificatului ISO 9001.
- Atragerea de noi parteneri de afaceri. În momentul în care un om de afaceri dorește să investească într-o afacere este foarte atent dacă afacerea în care dorește să investească deține sau nu certificarea ISO 9001.
- Creșterea gradului de satisfacție al angajaților. O astfel de situație face ca activitatea firmei sa se dezvolte mult mai bine și mult mai productiv din toate punctele de vedere.
- Nu în ultimul rând, reducerea șanselor de apariție a accidentelor de muncă este un alt important avantaj oferit de către deținerea unui certificat ISO 9001. Pentru că acest tip de certificat transmite foarte clar care sunt atribuțiile fiecărui angajat dar și care este modalitatea în care fiecare angajat trebuie să desfășoare activitatea, șansele de apariție a accidentelor de muncă tind spre zero.
Concluzii
Deținerea unui certificat ISO 9001 este o opțiune facultativă avută la dispoziție de către proprietarii de firme indiferent de domeniul de activitate al acestora. Cu toate că este o opțiune facultativă având în vedere beneficiile oferite de către deținerea unui astfel de certificat este clar că acesta a devenit o necesitate pentru toate firmele care doresc să realizeze produse de cea mai bună calitate. Pentru a nu fi dezavantajat în competiția cu firmele care dețin o astfel de certificare apelează la certificareiso.ro pentru a putea obține în cel mai scurt timp o certificare ISO 9001.