Salvie - proprietăți, la ce se folosește, curiozități

 Lupescu Anca
.

Salvia comună face parte din familia mentei, alături de oregano, rozmarin, busuioc și cimbru. Este adesea folosită în bucătărie pentru că aromatizează alimentele, fiind un element de bază pentru diverse bucătării din întreaga lume. Are un gust pământiu și este disponibil în stare proaspătă, uscată și sub formă de ulei esențial.

Despre salvie

Genul Salvia include aproximativ 900 de specii din întreaga lume, iar cele mai răspândite specii sunt cea chinezească (S. miltiorrhiza), cea spaniolă (S. lavandulaefolia) și cea grecească (S. fruticial). În Grecia există cel puțin 23 de specii.

Decoctul plantei a fost folosit de mult timp pentru tratarea diferitelor boli. Denumirea botanică Salvia provine din latinescul „salvere”, care înseamnă „vindecă”, ceea ce indică proprietăți curative. 

Citeşte şi: Alimentele care scad pofta de mâncare

Carol cel Mare a ordonat ca aceasta să fie plantată în grădinile de legume și în grădinile mănăstirilor. Francezii îl numesc ceai grecesc, iar chinezii îl consideră o băutură grecească, considerându-l cel mai bun ceai.

Utilizările tradiționale ale salviei din motive de sănătate includ: indigestie, probleme de stomac, inflamații ale gurii și gâtului, tuse și transpirație excesivă, inclusiv cele asociate cu menopauza. 

De fapt, planta are activitate antibacteriană împotriva mai multor bacterii Gram-negative. Prin urmare, este folosită ca pesticid natural și este adăugată ca și conservant în multe produse alimentare. 

Acționează asupra sistemului nervos central și se consideră că stimulează creierul. Studiile pe animale au arătat că scade tensiunea arterială ridicată (hipertensiune). A fost raportată, de asemenea, o acțiune antidiabetică, dar este necesară o confirmare.

Plin de antioxidanți

Această plantă aromatică conține peste 160 de polifenoli. Acidul clorogenic, acidul cafeic, acidul rozmarinic, acidul oleic și rutina se găsesc în salvie. Dintre flavonoidele pe care le conține, cele mai frecvente sunt luteolina, apigenina, camforolul și quercetina. Acești compuși sunt considerați benefici pentru sănătatea umană.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Antioxidanții pot neutraliza radicalii liberi potențial dăunători asociați cu bolile cronice.

Un studiu a constatat că 240 ml de decoct de salvie de două ori pe zi a crescut semnificativ apărarea antioxidantă a organismului. 

Salvia și sănătatea orală

Frunzele de salvie au mari proprietăți antiseptice și antimicrobiene. Unul dintre ingredientele sale, salvina (salvin), are acțiune antimicrobiană împotriva Staphylococcus aureus, o bacterie comună responsabilă de infecțiile pielii și ale tractului respirator superior. 

Alte bacterii pe care decoctul de salvie pare să le combată sunt L. monocytogenes, B. cereus, B. subtilis și E. coli.

Proprietățile sale antimicrobiene pot neutraliza germenii care favorizează placa dentară. Într-un studiu clinic la care au participat 70 de fete, o apă de gură pe bază de salvie a redus semnificativ germenii din placa dentară.

Un studiu în eprubetă a arătat că uleiul esențial de salvie a oprit răspândirea Candida albicans, o ciupercă ce poate cauza probleme bucale.

Nivelul de zahăr din sânge

Cercetările efectuate pe oameni și animale arată că salvia poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Într-un studiu, extractul de salvie a redus nivelul glicemiei la șobolanii cu diabet de tip 1 prin activarea unui receptor specific. Atunci când acest receptor este activat, poate ajuta la eliminarea excesului de acizi grași liberi din sânge, ceea ce, la rândul său, îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Un studiu efectuat pe șoareci cu diabet de tip 2 a constatat că ceaiul de salvie a acționat ca metformină, un medicament prescris pentru a gestiona glicemia la diabetici. S-a demonstrat că extractul de frunze de salvie scade glicemia la șoareci și îmbunătățește sensibilitatea la insulină ca rosiglitazona, un alt medicament antidiabetic.

Cu toate acestea, nu există încă suficiente dovezi pentru a sugera că salvia este un remediu pentru diabet, fiind necesare mai multe cercetări.

Alte posibile beneficii pentru sănătate

Salvia și fitochimicalele sale sunt legate și de alte potențiale beneficii pentru sănătate, care, totuși, nu au fost investigate pe scară largă. Studiile pe animale au constatat că aceasta conține compuși care pot ameliora diareea. 

De asemenea, într-un studiu, decoctul de salvie de două ori pe zi a redus colesterolul „rău” LDL, în timp ce a crescut colesterolul „bun” HDL după două săptămâni. În cele din urmă, salvia este conținută în produsele cosmetice care se aplică local ca o îngrijire naturală a pielii.

Cum se folosește

Salvia se prezintă sub mai multe forme și poate fi utilizată într-o varietate de moduri.

Frunzele proaspete de salvie au o aromă puternică și este bine să fie folosite cu moderație în mâncăruri.

Iată câteva moduri în care puteți adăuga salvie proaspătă în dieta ta:

Presar-o ca garnitură pe supe.

Folosește-o pe friptură

Combină frunzele tocate cu unt pentru a face unt de salvie.

Adaugă frunze tocate în roșii.

Servește în omletă.

Salvia uscată este deseori preferată de bucătari și vine măcinată sau în frunze întregi.

Iată câteva moduri în care poți folosi salvia uscată:

În marinate pentru carne.

Ca un condiment pentru legume prăjite.

Combinată cu piure de cartofi sau cu dovleac pentru o aromă mai pământie.

De asemenea, poți achiziționa produse din salvie, cum ar fi ceaiul de salvie și suplimentele de extract de salvie.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită

Curiozități despre salvie

  • Salvia face parte din familia mentă.
  • Există sute de varietăți ale acestei plante.
  • Salvia crește pe un tufiș.
  • Florile plantei pot fi albastre, mov, albe sau roz.
  • Planta preferă lumina soarelui și crește pe pajiști și câmpuri.
  • Arbustul poate crește bine cu puțin sol.
  • Planta poate crește până la 2 metri înălțime.
  • Un tufiș poate trăi între 6 și 10 ani.
  • Planta este folosită în alimentație de cel puțin 2.000 de ani.
  • Grecii și romanii antici foloseau planta ca și conservant pentru carne.
  • Vechii romani foloseau planta pentru a trata durerile de gât, rănile, mușcăturile de șarpe și ulcerele.
  • Salvia face parte din medicina tradițională chineză.
  • În timpul anilor 1600, chinezii au schimbat planta cu europenii pentru ceai.
  • Nativii americani au folosit planta pentru a trata răni și a vindeca gingiile umflate.

Citește și: Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

  • În anii 1800, americanii își frecau dinții cu planta pentru a-i face mai albi.
  • Planta este originară din regiunea mediteraneană.
  • Planta este cultivată în Italia, Albania, Turcia, Portugalia, Spania, Cipru, Anglia, Canada și Statele Unite.
  • Salvia poate fi consumată întreagă sau măcinată.
  • Este posibil să ai o alergie severă la salvie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton