Sauna uscată și cea umedă - diferențe și beneficii

Publicat pe

Dacă nu știi ce să alegi atunci când mergi la spa sau dacă sala ta de fitness are o saună uscată și una umedă, atunci acest articol te va ajuta să înțelegi beneficiile și diferențele dintre cele două. Atunci când termini antrenamentul și vrei să stai puțin în saună, trebuie să te gândești la motivul pentru care vrei să faci asta. Mai jos îți prezentăm câteva beneficii și diferențe dintre cele două și pe care ar trebui să o alegi în funcție de ce îți dorești.

Sauna uscată și cea umedă – diferențe și beneficii

Există două tipuri generale: o saună umedă și o saună uscată. Ambele funcționează în mod diferit și au beneficii diferite.

O saună care folosește o sobă cu lemne sau o sobă electrică mai modernă poate fi folosită ca saună umedă sau uscată. 

Diferența va depinde de temperatura și umiditatea din interior. 

Saunele umede sunt adesea numite saune cu aburi. Cele mai multe saune de astăzi folosesc un încălzitor și un anumit tip de roci vulcanice. 

Citește și: Ce este picătura chinezească

În ambele cazuri, rocile sunt încălzite la o temperatură ridicată. 

Principala diferență între o saună umedă și una uscată este apa care este stropită peste roci într-o saună care este umedă. Deoarece rocile sunt încălzite la o temperatură atât de extremă, apa se vaporizează foarte repede, provocând formarea de aburi. Într-o saună uscată, nu există apă, ci doar roci încălzite.

Atunci când stai într-o saună umedă, transpiri, ceea ce face ca toxinele nedorite să iasă din organism.

Se crede, de asemenea, că utilizarea regulată a unei saune umede poate scădea șansele de a suferi de anumite boli, deoarece mulți viruși nu pot trăi la temperaturi atât de ridicate.

Se crede că saunele uscate ameliorează tensiunea și stresul, stimulează circulația sângelui și ajută la întinerirea pielii prin transpirație. Ca și în cazul unei saune umede, utilizarea unei saune uscate va determina apariția transpirației, invocând astfel unele dintre aceleași beneficii ale unei saune umede. 

Într-o saună uscată, căldura este mult mai tolerabilă, dar efectul real asupra corpului este mai bun, deoarece căldura ajunge direct la acesta, producând astfel rezultate mai rapid.

Citește și: Fructe și legume bogate în vitamina C

Deoarece corpul produce în continuare transpirație, umiditatea este prezentă, astfel încât corpul este în continuare răcit și toxinele pleacă în același mod ca și în cazul unei saune umede. 

Cu toate acestea, se crede că procesul are loc mai rapid cu căldura uscată și că este posibil să poți petrece mai mult timp în acest tip de saune, adică să ai beneficii pentru mai mult timp datorită toleranței.

Sauna uscată și sauna umedă

Sauna uscată modernă este derivată din saunele construite în Finlanda cu sute de ani în urmă și se bazează pe încălzirea unei încăperi mici la temperaturi suficient de ridicate pentru a induce transpirație abundentă.

Cea mai tradițională versiune folosește pietre încălzite la un foc de lemne. De obicei, apa este apoi aruncată peste pietre pentru a crea aburi, ceea ce crește și mai mult temperatura ambientală.

Cu toate acestea, în zilele noastre, în locul celor mai tradiționale pietre fierbinți se pot folosi și sobe electrice sau alte metode de încălzire.

Saunele uscate încorporează guri de aerisire pentru a permite aburului să iasă. Acest lucru înseamnă că umiditatea este de obicei în intervalul 5-30%, astfel încât, deși uneori sunt numite saune „uscate”, aerul din interior păstrează totuși o anumită cantitate de umiditate.

Citește și: Ce este gutiera.Ce rol are și când trebuie folosită 

Pereții sunt de obicei din lemn, pinul, cedrul și molidul fiind alegeri comune. Acești pereți absorb umezeala, ajutând, de asemenea, la reducerea umidității din interiorul saunei.

Beneficiile unei saune uscate

Saunele finlandeze s-au dezvoltat inițial ca o modalitate de a se încălzi iarna, dar, în timp, statul într-o saună fierbinte a devenit o activitate socială plăcută. Acum se știe că saunele oferă o serie de beneficii suplimentare pentru sănătate, iar aici sunt câteva dintre cele mai importante:

 Îmbunătățirea circulației

Statul într-o saună fierbinte face ca ritmul cardiac să crească, ceea ce, la rândul său, mărește circulația. Acest lucru oferă multe dintre aceleași beneficii pentru inimă ca și un antrenament cardio ușor.

Saunele pot ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin la nivelul brațelor, mâinilor, picioarelor și picioarelor.

Scăderea tensiunii arteriale

S-a demonstrat că utilizarea regulată a saunei scade tensiunea arterială pe termen lung – deși atunci când începi să folosești sauna pentru prima dată, tensiunea arterială ar putea crește ușor pe măsură ce corpul se adaptează.

 Risc mai mic de atac de cord și alte afecțiuni legate de inimă

Studiile au găsit o corelație între utilizarea regulată a saunei și cazuri mai mici de probleme legate de inimă, cum ar fi stop cardiac brusc, boli coronariene și boli cardiovasculare. Ceea ce înseamnă, practic, că folosirea unei saune te poate ajuta să trăiești mai mult!

Alimentele care scad pofta de mâncare

Ameliorarea afecțiunilor reumatice

O cercetare care a investigat beneficiile pentru sănătate ale utilizării saunei a constatat că pacienții care suferă de afecțiuni precum artrita reumatoidă și spondilita anchilozantă au raportat o reducere a durerii după tratamente regulate de saună, scrie sunrisespecialty.com.

Îmbunătățirea performanțelor sportive și a recuperării

Saunele sunt utilizate în mod obișnuit de către sportivi pentru a accelera recuperarea după antrenamente.

Îmbunătățiri ale pielii 

Căldura din interiorul unei saune care te face să transpiri îți deschide, de asemenea, porii, ceea ce îți curăță pielea, crescând în același timp fluxul sanguin sub piele.

Sauna umedă și beneficiile sale

O saună umedă – sau o cameră de aburi – este încălzită prin pomparea aburului în ea de la un generator de aburi extern. Încăperea este aproape etanșă pentru a împiedica aburul să iasă și nu există nicio gură de aerisire, ceea ce duce la un nivel de umiditate care se apropie de 100%.

Camerele de aburi nu sunt la fel de fierbinți ca saunele tradiționale, dar, din cauza umidității ridicate, transpirația este mai puțin eficientă în răcirea corpului, astfel încât se poate simți mai cald decât într-o saună uscată.

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Din cauza umidității ridicate – și, de asemenea, pentru a ajuta la menținerea acesteia – camerele de aburi sunt de obicei realizate din materiale precum ceramica, sticla sau plasticul.

La fel ca saunele tradiționale, acestea au deseori și scaune gradate, partea de sus fiind mai caldă, iar cea de jos fiind ușor mai rece.

Deoarece atât camerele de aburi, cât și saunele uscate cresc temperatura corpului și te fac să transpiri, camerele de aburi oferă aceleași beneficii ca și saunele uscate.

Cu toate acestea, datorită aburului și umidității suplimentare, saunele uscate au câteva avantaje în plus față de saunele tradiționale.

Sunt bune pentru afecțiunile respiratorii

Aburul suplimentar și umiditatea fac saunele uscate deosebit de bune pentru persoanele care suferă de afecțiuni precum astmul sau alergiile.

Când se pune grâu la încolțit de Sfântul Andrei

În plus, medicamentele pentru astfel de afecțiuni pot usca oarecum tractul respirator, așa că sălile de aburi pot ajuta prin hidratarea căilor respiratorii și deschiderea plămânilor.

În cele din urmă, dacă suferi de tuse, congestie sau exces de mucus, o cameră de aburi îți poate oferi cel puțin o ușurare temporară, ajutând la curățarea căilor respiratorii.

Afecțiuni ale pielii

Deși saunele uscate pot ajuta în cazul pielii uscate, saunele umede sunt chiar mai bune. Acestea pot umezi pielea, lăsând-o să arate și să se simtă mai bine după un tratament.

Sursa foto: Shutterstock.com

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter