Vlad Ciurea dezvăluie cele două alimente care ne pot face mai inteligenți. Aceste produse se găsesc în orice magazin și sunt extrem de benefice pentru sănătatea organismului uman. Iată ce sfaturi a oferit celebrul neurochirurg!
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MAI, GRATIS, AICI!
Cuprins
Într-o lume în care agitația zilnică ne testează constant capacitatea de concentrare și claritatea mentală, profesorul Vlad Ciurea vine cu o recomandare surprinzător de simplă, dar extrem de eficientă. Două alimente comune, pe care le găsim în orice magazin, pot susține funcția cerebrală, îmbunătățind atenția, memoria și starea generală de spirit.
Citește și: Ce alimente să eviți în timpul caniculei. Recomandările făcute de neurochirurgul Vlad Ciurea
Vlad Ciurea dezvăluie cele două alimente care ne pot face mai inteligenți
Ne dorim cu toții să fim mai atenți, mai concentrați și mai eficienți în activitățile zilnice, motiv pentru care profesorul Vlad Ciurea, unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din România, oferă o soluție simplă, la îndemâna oricui, și anume două alimente obișnuite, accesibile și ușor de integrat în dietă, care pot susține sănătatea creierului și pot îmbunătăți performanțele cognitive.
Surprinzător sau nu, este vorba despre ciocolata neagră și cafeaua. Deși le consumăm frecvent, puțini știu că acestea sunt esențiale pentru creier, conform cancan.ro.
Vlad Ciurea consideră ciocolata neagră un „medicament minune' pentru minte, cu condiția să fie bogată în cacao, de preferat peste 70%. Acest tip de ciocolată este o sursă excelentă de flavonoide, compuși cu rol antioxidant care sprijină circulația cerebrală și protejează celulele nervoase.
În plus, teobromina și cantitatea redusă de cofeină din ciocolata neagră contribuie la o stare de alertă mentală și potențează buna dispoziție. Totuși, specialistul recomandă să fie consumată cu moderație, în prima parte a zilei.
Al doilea aliat al creierului este cafeaua. Pe lângă efectul energizant bine cunoscut de toată lumea, cafeaua are capacitatea de a stimula funcțiile cognitive, de a crește atenția și de a reduce senzația de oboseală psihică.
Consumată corect, una sau două cești pe zi, fără adaosuri nocive precum zahărul sau frișca, cafeaua poate contribui inclusiv la prevenirea unor afecțiuni neurologice grave.
Vlad Ciurea a explicat că aceste două alimente, banale la prima vedere, pot avea un impact semnificativ asupra sănătății creierului, mai ales când sunt asociate cu un stil de viață echilibrat, odihnă și mișcare.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/06/001-cover-261.jpg)
Ce alimente să eviți în timpul caniculei
În urmă cu doar câteva săptămâni, Vlad Ciurea a explicat ce alimente să eviți în timpul caniculei. Mititeii se află în capăt de listă. Cu toate că sunt extrem de delicioși, neurochirurgul recomandă consumul acestora cu mare moderație atunci când afară sunt temperaturi ridicate.
„Organismul este deja supus unui stres termic imens pe caniculă. Dacă mai adăugăm și o mâncare grea, cum sunt mititeii, care cade ca un bolovan în stomac, riscăm fenomene periculoase, precum ischemii coronariene sau cerebrale. Când simțim mirosul lor pe grătar, suntem ghidați de instinctele ancestrale. Dar ce place stomacului, nu e neapărat bun pentru creier. Creierului nu îi plac mititeii.
Alimentele grase, prăjite, supraprocesate, precum și energizantele ar trebui evitate. Trebuie să ne protejăm funcția cerebrală prin ceea ce mâncăm și cum ne hidratăm', a transmis atunci Vlad Ciurea în cadrul unei emisiuni TV, potrivit romaniatv.net.
Sursa foto: Freepik/ arhivă