Cinci insecte periculoase pentru sănătatea animalului tău de companie

.

Animalele de companie sunt întotdeauna curioase, pline de energie și dornice să exploreze locuri noi. Însă, în natură există o mulțime de insecte și paraziți, care pot fi adevărați inamici pentru sănătatea câinilor și a pisicilor. Așa că iată care sunt insectele de care ar trebui să îți protejezi animalul de companie!

Puricii

Blana pufoasă a câinilor și a pisicilor este întotdeauna locul ideal în care puricii preferă să se ascundă. Tocmai de aceea, este important să verifici mereu blana animalului tău de companie, pentru a depista rapid paraziții externi. Puricii se hrănesc cu sângele animalelor, iar dacă nu sunt îndepărtați rapid, aceștia pot provoca diferite probleme de sănătate, cum ar fi anemia. Prin înțepăturile pe care le provoacă, puricii creează o stare de disconfort animalelor, care se confruntă ulterior cu inflamații și prurit în zonele afectate. Există cazuri în care animalele ajung să-și provoace singure răni, din cauza mușcăturilor de purici.

Este important ca orice stăpân să aibă grijă de animalul său de companie și să meargă cu acesta la medicul veterinar pentru tratamente de deparazitare externă. 

De asemenea, pentru a îndepărta puricii la câini și pisici există și alte variante, cum ar fi o zgardă antiparazitară sau diferite spray-uri care țin insectele la distanță.

Căpușele

Căpușele sunt paraziți externi care se găsesc, de obicei, în zonele cu multă verdeață. Spre deosebire de purici, căpușele nu pot să sară, așa că îți poți proteja animalul de companie, evitând plimbările în zonele în care se află multă iarbă. Atunci când atacă, căpușa se prinde direct de pielea animalului și nu se desprinde până când nu finalizează procesul de hrănire. Tocmai de aceea, este important să acționezi rapid și să îndepărtezi căpușa de pe pielea animalului. În general, căpușele preferă zonele fără păr, cum ar fi zona abdominală, zona ochilor, zona dintre degete sau pavilionul urechilor.

Căpușele sunt extrem de periculoase, atât pentru animalele de companie, cât și pentru oameni, deoarece pot transmite numeroase boli, cum ar fi borelioza, anaplasmoză sau babesioză.

Țânțarii

În sezonul cald, țânțarii reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea animalelor de companie. Printr-o singură înțepătură, un țânțar poate transmite unui câine viermele cardiac, iar o astfel de afecțiune poate fi fatală, dacă animalul nu beneficiază de un tratament adecvat. Tocmai de aceea, ar fi bine ca în timpul verii să îți protejezi câinele, ținându-l în casă, la umbră, în camere în care există plase pentru insecte.

Viespi și albine

Întotdeauna înțepăturile de albine sau de viespi sunt dureroase, atât pentru oameni, cât și pentru câini sau pisici. Există cazuri în care câinii pot fi chiar alergici la înțepăturile acestor insecte, așa că dacă animalul tău de companie a fost înțepat de o viespe sau de o albină, încearcă să-l ții sub observație. În cazul unei reacții alergice, câinele ar putea saliva abundent, ar avea dificultăți de respirație, iar gingiile s-ar decolora.

Câinii sunt extrem de curioși, așa că întotdeauna există riscul să se apropie de albine sau de viespi, și să fie înțepați în limbă, sau în interiorul gurii, dacă încearcă să prindă o insectă. O astfel de înțepătură poate fi periculoasă pentru că inflamația poate să blocheze căile respiratorii.

Furnica de foc

O simplă mușcătură a unei furnici de foc nu este un semnal de alarmă. Însă, mai multe înțepături de furnică pot provoca o reacție alergică gravă, care poate fi fatală. În general, cei predispuși unei astfel de reacții sunt câinii de talie mică, aceștia fiind mai sensibili în fața unei cantități de otravă mai mari. Pentru a preveni un asemenea risc, ar fi ideal să eviți mușuroaiele de furnici atunci când ieși la plimbare cu câinele tău și să eviți locurile cu multă verdeață, unde s-ar putea ascunde o astfel de colonie de furnici.

Așadar, acestea sunt doar câteva dintre insectele care pot provoca probleme grave de sănătate animalelor de companie. Din fericire, pentru unii paraziți există deja tratamente de prevenție, menite să țină la distanță puricii și căpușele. Iar în cazul în care animalul tău a fost mușcat de o insectă și are o reacție alergică, acționează rapid și mergi cu el la veterinar.

FOTO: https://unsplash.com/photos/LATYeZyw88c

Google News Urmărește-ne pe Google News

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton