Cum să previi sau să ții în frâu alergiile de toamnă ale copilului tău, atât de frecvente începând cu luna septembrie

 bogdan.galca
.

Variaţiile de temperatură, transformarea vegetației, răspândirea polenurilor la plante precum ambrozia, pătlagina și alte buruieni specifice terenurilor lăsate în paragină, umiditatea: toți acești factori favorizează apariția alergiilor de toamnă.

Acestea pot fi foarte supărătoare, mai ales dacă e vorba de copilul tău, care nu poate înțelege de ce tocmai lui i se întâmplă, pe când alți colegi de joacă nu au niciun disconfort. Cum se manifestă? Cu siguranță, aceste simptome nu îți sunt nici ție străine, chiar dacă ai o sănătate de fier: strănut, imposibilitatea respirației pe nas, adică acea congestie nazală, mâncărime, umflarea și înroșirea ochilor, pierderea treptată până la cea totală a mirosului, dureri de cap și de urechi, oboseală cronică, somnolență, erupții cutanate și stare generală de rău. Dacă micuțul încă nu a ajuns în această etapă, dar deja poți vedea primele semne de alergie, atunci este esențial să previi apariția acestora și cronicizarea simptomelor.

Cum? Așa cum fiecare om este diferit, și alergiile se manifestă diferit de la pacient la pacient, însă nu înseamnă că nu poți pune în practică câteva recomandări generale. Iată câteva informaţii utile pe care le poţi aplica în acest sens.

Igienă riguroasă 

Mai ales dacă cel mic are o sensibilitate respiratorie, acesta fiind momentul în care unele plante își eliberează polenul în aer, trebuie să vezi ce alegi să păstrezi și la ce să renunți din locuință pentru a-l ajuta în acest sens. Astfel, mai ales dacă are alergie la polen, poți renunța la câteva plante pe care să le duci la părinți sau să le oferi prietenilor. Dacă locuința nu este aerisită zilnic, se proliferează mucegaiurile și acarienii, aceștia fiind alți factori declanșatori ai alergiilor frecvent întâlniți în sezonul rece.

Printre alte măsuri pe care le poți lua sunt aerisirea zilnică a casei, limitarea timpului petrecut în exterior a copilului alergic, eliminarea, atât cât este posibil, a factorilor declanşatori de alergii, și verificarea nivelului de umiditate din locuință (ideal ar fi valori cuprinse între 35% și 45%). În condițiile date, achiziționarea unui purificator aer e mai mult decât recomandată, mai ales că e un aparat pe care nu trebuie să îl cumperi în fiecare an, ci o singură dată, iar de avut nevoie, vei avea chiar tot timpul anului.

Investigații medicale

Dacă copilul tău strănută des și are ochii înroșiți, există, într-adevăr, o probabilitate destul de ridicată să sufere de o alergie, însă răspunsul nu îl vei afla nici intuitiv, nici prin presupuneri nefondate, și nici apelând la opiniile mămicilor atotștiutoare de pe grupurile de părinți. La orice laborator de analize medicale poți efectua investigații de specialitate, cum ar fi testul Alex – Allergy Explorer (testare 300 alergeni), cea mai complexă investigație de diagnostic pentru sensibilizarea alergică. Astfel, vei ști ce alimente trebuie să evite cel mic, dacă are sau nu intoleranță la lactoză, dacă polenul și/sau mucegaiul îi fac rău. E drept, masca de protecție, folosită ca măsură de prevenție a coronavirusului, îl va ajuta semnificativ în manifestarea simptomelor, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie ignorată cauza.

Totodată, nu uita că în lumea în care trăim, adoptarea unui mod de viață sănătos e singura modalitate care poate contracara bolile, mai ales cum sunt alergiile, afecțiuni atât de frecvente. E foarte dificil să faci față unui oraș cronofag, o metropolă în care totul se desfășoară sub indicele vitezei, să gătești sănătos, când rafturile sunt pline de produse semipreparate, care doar trebuie încălzite înainte de a fi așezate în farfurii, să reușești să mobilizezi familia măcar la final de săptămână pentru mișcare în aer liber și ieșiri în afara metropolei. Totodată, să fii părintele unui copil alergic poate fi destul de dificil, însă e important să cauți soluții în loc să îți faci scenarii optimiste.

Sursă foto: unsplash.com

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton