Secretele rufelor perfect spălate

Publicat pe

Spălatul rufelor și curățenia din casă sunt două dintre activitățile domestice pe lista perpetuă de lucruri pe care le avem de făcut în gospodărie. Fiecare dintre aceste activități au secretele lor. Ne oprim asupra unor amănunte importante care te vor ajuta să ai mereu rufe spălate perfect și haine care se păstrează în stare foarte bună pentru mult timp. 

Pregătește atent hainele

Este primul pas care îți garantează rufe perfecte. Pregătirea rufelor pentru spălat înseamnă să le organizezi pe categori și culori. Dacă prosoapele pot fi spălate toate împreună, indiferent de culoarea lor, bluzele și cămășile nu pot fi puse deodată cu pantalonii, chiar dacă au aceeași culoare. În cazul acestora din urmă contează materialul și rezistența la testul de culoare. 

Trebuie luat în calcul gradul de murdărie în funcție de care vei seta programul pentru masina de spalat. Alege o valoare corectă a temperaturii și nu omite niciodată să stabilești numărul  de rotații pentru programul de stoarcere. În felul acesta hainele se vor curăța perfect, își vor păstra forma, culoarea și nu se vor șifona. Folosește de fiecare dată când consideri că este necesar opțiunea de igienizare a hainelor care elimină alergenii, mucegaiurile și bacteriile.

Dozează corect detergenții

Respectă indicațiile referitoare la cantitatea și tipul de detergent utilizat. Este o greșeală să pui mai mult detergent decât îți este recomandat. Rufele nu se vor spăla mai bine, ba chiar din contră, în final este posibil să nu fie clătite suficient de bine. Detergenții sunt eficienți, iar producătorii de mașini de spălat iau în calcul puterea de curățare a acestora când sunt stabilite dozele ideale pentru fiecare ciclu de spălare. 

Mașinile de ultimă generație au programul autodosing, precum și senzori speciali care dozează automat detergentul și balsamul de rufe, în funcție de cantitatea de rufe, gradul de murdărie și tipul de material. Folosește această opțiune pentru a avea rezultate strălucitoare!  

Prea mult detergent înseamnă un consum inutil, ape poluate și, deseori, necesitatea de a repeta un program de clătire și stoarcere.  

Un truc util care te va ajuta să ai rufe spălate perfect este să identifici eventualele pete și să utilizezi soluții special destinate acestora, pe bază de oxigen. O alternativă practică și foarte eficientă este utilizarea apei oxigenate, pentru hainele albe și lenjerie. 

Încarcă mașina corect 

Mașinile de spălat au o capacitate foarte mare, care poate ajunge la 12 kilograme de rufe uscate. Asta înseamnă două seturi de lenjerii de pat matrimonial și chiar mai mult decât atât. Pentru ca programele de spălare să fie eficiente ține cont de gradul de încărcare. Unele mașini o fac automat, altele au posibilitatea de a fi programate pentru a adapta ciclul de spălare la cantitatea de rufe prin stabilirea unui program redus la jumătate. 

Ceea ce trebuie să faci, de fiecare dată, este să pui rufele scuturate și pliate, așezate în straturi și niciodată ghem. Aranjate corect se vor spăla mai bine și se vor șifona mai puțin. 

Alege temperatura corectă

Temperatura apei este un amănunt esențial pentru a avea rufe perfect spălate. Mașinile moderne îți permit numeroase combinații între durata și tipul ciclului de spălare și temperatura apei. 

Setarea temperaturii la peste 50 de grade Celsius este necesară doar pentru lenjeria de pat albă sau din bumbac ori damasc. Țesăturile delicate, subțiri și cele colorate pot fi spălate la un program corespunzător ales, la temperaturi sub 30 de grade Celsius. Blugii, hainele colorate, cele din bumbac și alte țesături naturale se pot spăla cu apă rece sau la cel mult 20 de grade. 

Ține cont și de aceste sfaturi

Ia în calcul și aceste câteva sfaturi și trucuri utile: 

  • nu folosi balsam de rufe pentru prosoape, pentru că le face mai puțin absorbante; 
  • igienizarea și curățarea impecabilă a prosoapelor se face cu soluții pe bază de oxigen, clorul fiind complet contraindicat; 
  • când speli haine negre folosește doar detergent lichid și, la clătire, adaugă oțet alb, pentru că acesta întărește culoarea și elimină riscul urmelor albe; 
  • hainele noi, colorate trebuie testate cu privire la rezistența culorii. 

Folosește mereu toate programele mașinii de spălat și nu te limita la doar câteva, combină-le și adaptează-le la tipul și gradul de murdărie al hainelor pe care le speli. În felul acesta vei avea cu adevărat rufe perfecte și un consum rațional de apă, detergent și energie electrică. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu Beko

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter