Crema de fistic – cum să o faci acasă

Odată cu promovarea intensă a celebrei ciocolate acum la modă, crema de fistic a devenit și ea vedeta zilelor noastre. Deși este parte a tradiției culinare italiene și a Orientului Mijlociu de multă vreme. Se prepară ușor și nu necesită cunoștințe vaste în ale gătitului. Așa că iată cum poți să-ți faci acasă crema de fistic.

Considerat în zilele noastre un superaliment, fisticul are o istorie îndelungată în bucătăria mediteraneană și orientală. De altfel, se consumă încă din Antichitate, atât ca atare sau în preparate dulci și sărate. Bogat în proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți, fisticul este un aliat de nădejde pentru sănătatea inimi și a pielii. Și îi oferă organismului energie de durată.

De ce să consumi fistic cu încredere

Plin de proteine, fibre și grăsimi sănătoase, precum și în antioxidanți, fisticul este și o sursă excelentă de vitamina B6, esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos.

Astăzi, crema de fistic a căpătat popularitate în întreaga lume, devenind un ingredient de bază în multe rețete. În plus, aceasta păstrează beneficiile nutriționale ale boabelor delicioase. Și reprezintă o modalitate savuroasă de a consuma fistic la orice vârstă.

Fisticul este a cincea cea mai populară boabă din categoria nucilor din lume. Este surclasat doar de migdale, arahide, nuci și nuci pecan. Iar Turcia este cel mai mare producător de fistic din lume, urmată de Iran și Siria. O porție de 30 g de fistic are cam 160 de calorii și 6 grame de proteine, tot atât cât un ou.

Totuși, aproximativ 1% din populația lumii este alergică la fistic. Iar fisticul se numără printre sursele comune de alergii alimentare. Persoanele care sunt alergice la fistic pot prezenta simptome precum: mâncărimi, umflarea feței, a limbii sau a gâtului, dificultăți de respirație și chiar șoc anafilactic.

Pe de altă parte, pentru cei care nu suferă de alergii, fisticul este o alegere foarte sănătoasă și hrănitoare. Și vine cu numeroase beneficii pentru sănătate. Consumul regulat poate contribui semnificativ la îmbunătățirea stării generale de sănătate. Dar trebuie consumat cu măsură, fără a depăși 30 de grame pe zi. Și ideal ar fi ca fisticul să fie consumat în stare naturală, nesărat și neprăjit.

Despre fistic se știe că este o sămânță comestibilă, de culoare verzuie. Este rodul aroborelui Pistacia vera, cu o durată de viață de cam 300 de ani. Face parte din categoria nucilor oleaginoase, cu un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, fibre, proteine și vitamine. Fisticul este originar din regiunile muntoase ale Asiei de Vest, unde este cultivat de mii de ani.

Ce este crema de fistic

Cunoscută mai degrabă sub denumirea italiană de Crema al Pistacchio, crema de fistic este cu adevărat delicioasă. Ceea ce o face și mai populară este faptul că e foarte versatilă. Și poate fi utilizată într-o gamă variată de preparate culinare. În general, este preferată de cofetari și patiseri. Dar se poate folosi ca umplutură, cremă pentru prăjituri și torturi, dar și în înghețată, mousse-uri. Și se poate consuma ca atare, fiind tartinabilă.

În bucătăria creativă, aceasta poate aduce o notă gourmet unor preparate sărate, cum ar fi sosurile pentru paste. Crema de fistic este o pastă fină și savuroasă. Se obține în urma măcinării fisticului amestecat cu zahăr, uleiuri vegetale și uneori cu lapte. Are o aromă suavă, delicată, și o culoare cu tentă verzuie distinctă, apetisantă. Se remarcă prin textura catifelată și prin gustul bogat și dulceag.

Cum se prepară crema de fistic

Crema al Pistacchio este unul dintre cele mai delicioase dulciuri italiene. Și se prepară din fistic măcinat, ciocolată albă și lapte. Dar rețeta de bază a cremei este una foarte simplă și la îndemâna oricui. Se face din fistic, zahăr pudră și ulei vegetal. În funcție de gustul fiecăruia, se poate adăuga și puțin lapte vegetal. Deși variantele comerciale sunt preferate, din cauza comodității, prepararea cremei acasă este alegerea potrivită. Oferă control total asupra calității ingredientelor și a nivelului de zahăr adăugat. Dar scade semnificativ și costul produsului final.

Totuși, crema de fistic preparată acasă nu are un termen de valabilitate prelungit. Trebuie păstrată în recipiente ermetice, la frigider. Datorită conținutului ridicat de grăsimi naturale, poate râncezi în contact prelungit cu aerul. Așa că e indicat să o consumi în decurs de câteva săptămâni de la deschidere.

Rețeta clasică de cremă de fistic

Ingrediente:

200g fistic decojit

100g zahăr pudră

2-3 linguri de ulei vegetal

1-2 linguri de lapte vegetal (opțional)

Mod de preparare

Se coace fisticul la cuptor, în tavă, timp de 5-10 minute, la 160° C. Acest pas se face pentru intensificarea aromei. După ce s-a răcit, se macină fin într-un blender. Se adaugă treptat zahărul și uleiul. Se amestecă bine, până se obține o pastă omogenă. Dacă se dorește o consistență mai cremoasă, mai moale, se poate adăuga lapte vegetal, până se ajunge la textura dorită.

Rețeta italiană pentru Crema al Pistacchio

Această rețetă este una cu adevărat specială. Și se folosește cu un efect excelent ca umplutură pentru gogoși, cornuri din foitaj, produse de patiserie și prăjituri. Dar nu dai greș nici dacă o întinzi pur și simplu peste o felie de pâine prăjită, la micul dejun. Este o cremă decadentă, un „păcat' de care merită să te bucuri. Este onctuoasă, dulce și absolut delicioasă.

E drept că cere ceva mai multă migală. Și asta pentru că, pentru a obține consistența fină, cremoasă, trebuie să decojești cu atenție fiecare bob de fistic în parte. Dar merită efortul din plin!

Ingrediente:

150 g boabe de fistic crude, curățate și decojite, nesărate

200 ml lapte integral

30 g unt nesărat

100 g ciocolată albă

1 lingură zahăr pudră

Mod de preparare

Într-o oală potrivită ca mărime se toarnă două căni cu apă și se pune la fiert. Când apa clocotește, se adaugă boabele de fistic și se lasă la fiert cam 4-5 minute. Se scurg apoi boabele și se pun pe un prosop absorbant de bucătărie. Se freacă bine boabele cu prosopul, pentru a îndepărta orice urmă de pieliță.

Apoi, se pune fisticul într-un robot sau la blender. Se adaugă cam 100 ml lapte și o lingură de zahăr pudră. Se amestecă bine timp de 5 minute, până când se obține o pastă fină. Va fi nevoie să întrerupi procesul de amestecare de câteva ori și să cureți resturile rămase pe pereții vasului.

Se adaugă restul de lapte, untul și ciocolata albă într-o crăticioară. Se pune totul la foc mic, amestecând încontinuu, până se topește ciocolata. Se lasă la o parte.

Compoziția din ciocolată albă se toarnă peste pasta de fistic și se omogenizează bine în blender. Poți ajusta consistența adăugând lapte, dacă dorești.

Crema de fistic rezistă la frigider până la două săptămâni.

Rețetă simplă de cremă de fistic

Această rețetă se bazează pe clasica cremă de vanilie, combinată cu pastă din fistic.

Ingrediente:

150 g fistic nesărat, crud, decojit

2 gălbenușuri

100 g zahăr pudră

250 ml lapte integral

1 baton de vanilie

Mod de preparare

Se mixează fisticul cu 50 g zahăr în blender sau în robotul de bucătărie până se obține o pastă omogenă.

Într-un castron mai mare se bat două gălbenuşuri cu 50 g zahăr pudră pâna când amestecul devine spumos. Se pun la fiert 250 ml lapte cu batonul de vanilie. Se dă la o parte. Când laptele este călduț, se toarnă treptat peste gălbenuşurile bătute spumă, amestecând continuu cu o lingură de lemn. Se toarnă amestecul într-o cratiţă și se pune la foc foarte mic. Se amestecă încontinuu, până se îngroaşă. Se lasă să se răcească.

Când crema de vanilie s-a răcit, se adaugă treptat peste pasta de fistic și se omogenizează. Rezultatul trebuie să fie o cremă fină, omogenă, aromată. Se poate consuma ca atare sau ca umplutură pentru o gamă variată de prăjituri.

Cremă de fistic cu lapte condensat

Această cremă poate fi consumată ca atare, unsă pe pâine sau se poate utiliza pentru umplerea cozonacului sau a eclerurilor și fursecurilor. Se poate folosi și ca bază pentru alte creme și pentru glazuri.

Ingrediente:

220 g fistic crud (nesărat, neprăjit)

150 g ciocolată albă

200 ml lapte condensat îndulcit (gros)

Mod de preparare

Se pun la fiert 500 ml de apă într-o crăticioară. Când clocotește, se pune miezul de fistic în apă. Se lasă 1-2 minute, apoi se scurge și se răcește cu apă rece. Se decojește fisticul bob cu bob, ca să nu rămână nicio pieliță.

Ciocolata albă se topește pe baie de abur. Se încălzește puțină apă într-o crăticioară desupra căreia se pune bolul metalic în care se sfărâmă anterior ciocolata și se adaugă laptele condensat. Se amestecă încontinuu, până se obține o compoziție fină, omogenă. Se lasă să se răcorească.

Fisticul se procesează la viteză mare până devine pastă. Se toarnă deasupra amestecul de ciocolată și lapte condensat și se omogenizează la robot sau la blender. Rezultatul trebuie să fie o cremă onctuoasă, fină. Dacă se dorește un pigment verde mai pronunțat, se pot adăuga coloranți sau extract natural de fistic.

La temperatura camerei, crema de fistic este ceva mai moale. Dar devine mai dură odată introdusă la frigider. Se păstrează la rece, în recipiente închise.

Sursa foto: Shutterstock

Alte surse: insidetherustickitchen.com, savoriurbane.com,

Citește și Somon sălbatic sau de crescătorie – care e mai bun. Diferențe și beneficii

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton