Rețetă de Stromboli. Cum să pregătești acasă pizza rulată, un preparat italian delicios. Pentru această delicatesă, care poartă numele unei insule din Italia, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar modul de preparare este unul simplu.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Stromboli (insulă în Italia) este o gustare inspirată din tradiția culinară italiană, însă creată de americani ca o reinterpretare a calzonului. Datorită gustului armonios și a texturii plăcute, Stromboli este potrivit atât pentru mesele principale, cât și ca variantă rapidă de servire în regim de tip take-away sau catering. Poate fi servit atât cald, cât și la temperatura camerei, fiind perfect pentru picnicuri sau evenimente.
Citește și: Rețetă de tartă Tatin, o delicatesă franțuzească savuroasă
Rețetă de Stromboli. Ingrediente
Pentru aluat:
-blat de pizza (se poate folosi cumpărat sau făcut în casă)
-făină
-drojdie uscată
-zahăr
-sare
-ulei de măsline
-apă călduță
-unt (pentru uns aluatul)
-usturoi (pentru untul aromat)
-pătrunjel (pentru untul aromat)
Citește și: Cum pregătește Chef Joseph Hadad pachețele de primăvară
Pentru umplutură:
-salam picant
-prosciutto cotto
-alte mezeluri (opțional: șuncă, pastramă etc.)
-mozzarella pentru pizza
Pentru sos marinara:
-conservă de roșii tăiate cuburi
-ceapă
-usturoi
-pastă de tomate
-oregano
-sare
-piper
-bicarbonat de sodiu (pentru reducerea acidității)
Rețetă de Stromboli. Mod de preparare
Stromboli constă într-un aluat dospit, umplut cu diverse mezeluri, brânzeturi și legume, apoi rulat și copt până când devine auriu și crocant, conform protv.ro.
Într-un bol mare, amestecă drojdia uscată cu zahărul și apa călduță. Lasă 5 – 10 minute până face spumă. Adaugă făina, sarea și uleiul de măsline. Frământă până obții un aluat elastic. Acoperă și lasă la dospit o oră, într-un loc cald, până își dublează volumul.
Amestecă untul topit cu usturoiul pisat și pătrunjelul tocat. Întinde aluatul într-o formă dreptunghiulară, pe hârtie de copt, la grosimea unei foi de pizza. Unge toată suprafața cu untul aromat. Pune în straturi: salam picant, prosciutto și mozzarella. Rulează aluatul strâns, ca pe o ruladă, cu grijă să nu se rupă. Sigilează capetele și pune ruloul pe tava de copt, cu îmbinarea în jos.
Preîncălzește cuptorul la temperatura de 200 de grade Celsius. Coace Stromboli timp de 25 – 30 de minute, până devine auriu și crocant. Lasă-l 5 – 10 minute să se odihnească înainte de tăiere.
Călește ceapa și usturoiul în puțin ulei. Adaugă roșiile, pasta de tomate, oregano, sare, piper și un praf de bicarbonat. Fierbe 10 – 15 minute la foc mic, apoi pasează dacă dorești o textură fină. Stromboli este acum gata de servit. Poftă bună!
Sursa foto: Freepik