Rețete de vin fiert - Cum prepari cel mai bun vin fiert 

Publicat pe

O cană caldă de vin fiert aromat este ideală iarna. Această băutură tradițională de Crăciun poate deveni un adevărat deliciu, dacă pui condimentele potrivite și știi ce vin să folosești. Vinul fiert vine din vremurile antice. Romanii își încălzeau vinul cu mirodenii pentru a se încălzi în frigul iernii. Vinul încălzit și condimentat a evoluat de-a lungul timpului, iar acum include diferite amestecuri de arome, inclusiv ghimbir, piper, cardamom și chiar ierburi. Ți-am pregătit câteva rețete de vin fiert pe care să le încerci iarna aceasta.

Ce este vinul fiert?

Vinul fiert este o băutură caldă creată prin fierberea vinului roșu cu o varietate de condimente. Se poate servi cald sau fierbinte și unii adaugă ingrediente precum miere, ghimbir, cuișoare, piper sau coji de mere ori portocală.

Ce vin să folosești?

Folosește un vin roșu sec cum ar fi Merlot, Malbec sau Cabernet Sauvignon. O sticlă de vin pentru fiert nu ar trebui să coste prea mult. Nu irosi un vin foarte bun fierbându-l. Pentru că adaugi multe condimente și zahăr, vinul nu trebuie să fie de o calitate foarte ridicată. 

Citește și:Ce alimente sunt interzise în cuptorul cu microunde.Aparatul riscă să explodeze

Poți folosi orice vin dorești, doar asigură-te că nu este deja dulce, dacă vrei să pui zahăr sau miere. Dacă folosești un vin dulce, lasă deoparte zahărul sau mierea.

Poți folosi coniac sau lichioruri aromate cum ar fi un lichior din coji de portocale pentru și mai multă aromă.

Dar condimentele pe care le pui depind de gusturile tale. Poți adăuga zahăr sau miere, în orice cantități dorești. Poți aromatiza vinul cu batoane de scorțișoară și bucăți de măr sau pară. Este o băutură care poate fi personalizată în funcție de gusturile fiecăruia. 

Rețete de vin fiert

Vin fiert aromatizat cu coniac

  • 750 ml vin roșu
  • 1 portocală, tăiată în rondele, plus mai multe pentru garnitură
  • 6 cuișoare întregi
  • 3 batoane de scorțișoară
  • 3 bucăți anason stelat
  • 3 linguri de miere
  • 5 linguri coniac

Într-o cratiță medie, la foc mediu, combină toate ingredientele. Adu la fierbere, dar nu lăsa până la punctul de fierbere, pentru că se va evapora alcoolul. Lasă doar să se înfierbânte vinul, apoi redu focul. 

Lasă vinul la foc mic timp de 10 minute. 

Se servește cald și se ornează cu mai multe felii de portocală și bețe de scorțișoară.

Vin fiert cu bucăți de mere

  • 750 ml de vin roșu
  • 1 baton mare de scorțișoară, sau 2 mici
  • 2 bucăți anason stelat
  • 4 cuișoare
  • 2 fâșii de coajă de lămâie
  • 4 linguri de zahăr pudră
  • 2 mere

Curăță și taie merele în bucățele mici. Pune vinul roșu, scorțișoara, anasonul stelat, cuișoarele, bucățile de mere, coaja de lămâie și zahărul într-o cratiță mare. Se fierbe la foc mic timp de 10 minute.

Citește și: Ce alimente te ajută să scapi de celulită 

Se ia de pe foc și se răcește, lăsând la infuzat timp de aproximativ 30 minute.

Pentru a servi, încinge vinul și toarnă-l în căni. Adaugă felii de portocale deasupra și câte un baton de scorțișoară.

Vin fiert cu ghimbir

  • 1 lămâie
  • 2 portocale
  • 8 cuișoare
  • 2 bețe de scorțișoară
  • bucată de ghimbir de 4 cm, decojită și tăiată în felii
  • 60 g zahăr brun deschis
  • 60 ml de vin de porto rubiniu
  • 750 ml de vin roșu 
  • Pentru garnitură
  • ½ portocală, tăiată în feliuțe
  • ½ lămâie, tăiată în feliuțe
  • 6-8 batoane de scorțișoară

Pune toate ingredientele într-o cratiță și adu la fierbere. Când a început să fiarbă, lasă un minute și apoi oprește focul sau dă-l la minim pentru 10-15 minute. Când ești gata să servești, toarnă în căni și adaugă felii de portocală, lămâie și un baton de scorțișoară în fiecare cană.

Vin fiert cu zahăr brun și pere

  • 8 cuișoare
  • 2 batoane de scorțișoară
  • ½ ceașcă de zahăr brun închis
  • ½ linguriță de nucșoară proaspăt rasă
  • 2 căni de apă
  • Coaja de la 1 portocală, tăiată în fâșii lungi
  • 1 pară
  • 750 ml de vin roșu ușor, fructat (cum ar fi un merlot)

Încălzește cuișoarele, scorțișoara, zahărul brun închis, nucșoara, apa, coaja de portocală într-o cratiță mare, la foc mediu. Se aduce la fierbere, se reduce focul la mic și se fierbe timp de 10 minute.

Citește și: Patru diete de slăbit, recomandate femeilor peste 50 ani

Adaugă vinul roșu și para curățată și tăiată bucățele mici. Se fierbe la foc mic încă 5 minute. Se ia de pe foc. Se strecoară și se împarte în pahare rezistente la căldură. Se savurează cât este cald.

Vin rose fiert

  • 750 ml de vin rosé
  • 1 anason stelat
  • 1 bucată de ghimbir curățată și tăiată în felii
  • 5 boabe de piper
  • ¼ grapefruit roz, tăiat în felii
  • 2 linguri de lichior de coacăze negre

Toarnă vinul rosé într-o cratiță mare împreună cu anasonul stelat, ghimbirul, boabele de piper negru și grepfrutul roz. Se aduce la fierbere la foc mediu, apoi se adaugă lichiorul de coacăze negre, se strecoară într-o carafă și se servește în pahare sau pahare termorezistente,

Vin fiert cu rodie

  • 500ml de suc de rodie 
  • 100 ml vermut roșu
  • 200 ml de vin roșu
  • 2 portocale, tăiate felii, plus mai multe pentru a decora
  • 2 lingurițe de miere
  • 1 baton de scorțișoară
  • 4 cuișoare
  • 4 boabe de piper

Pune totul într-o cratiță mare la foc mic și amestecă pentru a topi mierea. Se fierbe ușor timp de 10 minute.

Citește și: Ce alimente să consumi seara dacă vrei să nu te îngrași

Gustă ca să vezi cât e de dulce și ajustează după preferințe, apoi strecoară în pahare termorezistente și decorează cu felii de portocale.

Sursa foto: Pixabay

dinpopor.ro
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter