Rețete pentru bila leneșă, perfecte după Paște

Publicat pe

Rețete pentru bila leneșă. Dischinezia biliară sau bila leneșă este o afecțiune frecventă care dă bătăi de cap multor persoane, în special în perioada sărbătorilor, când tentațiile alimentare sunt mari, iar preparatele conțin îndeosebi multe grăsimi și glucide. Iată ce puteți mânca fără să vă simțiți frustrați în această perioadă!

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!

Deși dischinezia biliară este o afecțiune des întâlnită, nu se poate spune că internetul abundă de rețete pentru bila leneșă, ci mai degrabă de recomandări… Dar dacă ai senzații de balonare, greață, arsuri, vărsături și senzație de gură amară, cel mai probabil suferi de bilă leneșă sau de gastrită. Drept urmare trebuie să te ferești, cu atât mai mult în perioada sărbătorilor, de consumul de carne grasă și alimente condimentate.

Drept urmare, sunt de evitat preparatele grase, lactatele fermentate cu conținut mare de grăsime (cașcaval, iaurt gras, cremă de brânză, unt), carnea de porc, sarmalele, carnea de miel, sucurile carbogazoase, alimentele procesate cu coloranți și arome artificiale, îndulcitori, orice produs din făină albă (pâine, patiserie, prăjituri, paste, etc.), prăjelile, lactate integrale, snacksuri etc. Chiar dacă lista este destul de lungă, iată câteva rețete pentru bila leneșă care vă vor ajuta să nu simțiți frustrarea produsă de regimul alimentar.

Rețete pentru bila leneșă, perfecte după PașteRețete pentru bila leneșă, perfecte după Paște

Rețete pentru bila leneșă. Ardei umpluți cu quinoa și fasole neagră

Printre preparatele care nu conțin carne însă au un gust absolut savuros se numără ardeii umpluți cu quinoa și fasole neagră. Iată cum se prepară!

Ingrediente

  • 1 lingură ulei extravirgin de măsline
  • 1 ceapă medie, tăiată mărunt
  • 2 morcovi medii, rași
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  • 100 grame de quinoa, spălată și scursă
  • 1 linguriță sare mare
  • 3 ardei grași mari
  • 1 cutie mică de fasole neagră fiartă
  • 200 ml sos de roșii fără sare
  • 1 linguriță boia de ardei iute
  • trei sferturi de linguriță chimen uscat
  • 1 jumătate de linguriță oregano uscat
  • 2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • 100 grame brânza slabă, mărunțită bine.

Mod de preparare:

Se preîncălzește cuptorul la 160 de grade, apoi se tapetează o tavă cu folie de aluminiu. Într-o tigaie antiaderentă se amestecă ceapa și morcovul până devin fragede. Se adaugă apoi usturoiul, quinoa, sarea și două căni de apă.

Se fierbe totul pentru 20-25 de minute, apoi se taie ardeii pe jumătate și se așază cu partea tăiată în sus în tavă și se lasă la copt timp de 15 minute. În compoziția cu quinoa se adaugă pătrunjelul, oregano, chimenul, praful de boia și sosul de roșii și se amestecă.

Fiecare jumătate de ardei se umple cu această compoziție și se reintroduce la cuptor pentru încă 25 de minute. Înainte de a scoate tava din cuptor se presară brânză pe deasupra.

Citește și: Trei rețete de salate ideale pentru slăbit și gustoase

Citește și: Ce să faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște. Rețetele cu care vei salva tot ceea ce vrei să arunci

Citește și: Drob de miel. Rețeta lui Chef Cătălin Scărlătescu

Supă de linte roșie cu ghimbir

Rețete culinare pentru bila leneșă. Supa de linte roșie cu ghimbir este un preparat nu doar extrem de savuros, ci și foarte hrănitor.

Ingrediente

  • 350-400 g linte roșie
  • 1 ceapă, tăiată mărunt
  • 2 morcovi, tăiați rondele
  • 3 cm ghimbir, tăiat marunt (sau 1 1/2 linguriță ghimbir pudră)
  • 1 lingură bulion de roșii
  • 1 frunză dafin
  • sare si piper, după gust
  • pătrunjel, tăiat fin
  • lămâie
  • ulei de măsline

Cum se prepară

Lintea se spală și se pune la fiert împreună cu ceapa, morcovii, ghimbirul și frunza de dafin, în 2-2,5 litri de apă.

Când lintea și legumele au fiert, se scoate frunza de dafin și se pasează totul, cu blenderul sau cu mixerul vertical, până se obține o cremă. Se adaugă bulionul de roșii, se potrivește de sare și piper și se mai dă supa în câteva clocote. Zeama de lămâie, pătrunjelul și uleiul de măsline se adugă în farfurie, la servire.

Friptură de vită la grătar în stil brazilian

Rețete culinare pentru bila leneșă. Carnea de vită este indicată în dischinezia biliară, spre deosebire de cea de porc, aceasta fiind mult mai slabă. Iată cum se prepară o friptură delicioasă!

Ingrediente

  • 6 căței de usturoi pisați
  • o jumătate de ardei iute mărunțit
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 kg carne de vită pentru friptură
  • 400 grame miez de palmier la borcan
  • 4 roșii medii tăiate cubulețe
  • 1 ceapă roșie feliată subțire
  • coriandru proaspăt, tăiat fin
  • 2 linguri de oțet din vin
  • un sfert de linguriță de sare.

Cum se prepară

Grătarul se preîncălzește la o temperatură optimă pentru pregătirea cărnii, apoi se amestecă usturoiul, jumătate din ceapa roșie, ardeiul iute, coriandrul, piperul, oțetul și sarea. Cu acest amestec se asezonează carnea foarte bine pe ambele părți.

Sosul pentru friptură:

Se amestecă miezul de palmier cu roșiile, cealaltă jumătate de ceapă, sare, oțet și coriandru. Se pune carnea pe grătar, câte 6 minute pe fiecare parte, apoi se lasă să se odihnească pentru câteva minute. La sfârșit, se servește cu sosul brazilian obținut.


 
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter