Taj Mahal – Iubire pe viață și dincolo de ea

Publicat pe

O cerere improbabilă în căsătorie. O prințesă stând singură și tristă pe o bancă. Un selfie accidental în anii 60. O vizită grăbită cu gărzile de corp, la primele ore ale dimineții. Toate aceste clipe din viața unor celebrități au în comun un singur loc: Taj Mahal, mausoleul cu o poveste mai spectacu­loasă decât cel mai ambițios scenariu de film.

 

Deși scriitorul Rudyard Kipling i-a făcut o descriere cât se poate de frumoasă, numindu-l „întruchi­parea purității, ne vom opri la o definiție mai potrivită timpurilor pe care le trăim, formulată de Bill Clin­ton, care a vizitat celebrul monument din Agra, India, în 2000: „Sunt două fe­luri de oameni pe lumea aceasta. Cei care au văzut Taj Mahal și au rămas impresionați și cei care nu l-au văzut încă, dar sunt la fel de impresionați..

 

NU EXISTĂ „IMPOSIBIL

E greu să rămâi indiferent în fața uneia dintre marile minuni ale lumii, în fața acestui imens mausoleu de marmură albă, a cărui poveste începe în 1632, când împăratul Shan Jehan decide să ridice un colos în memoria soției lui pre­ferate, pierdută la nașterea celui de-al 14-lea copil. Demersul l-a costat practic propria viață, adică aproape 22 de ani de șantier, 22.000 de muncitori și 1.000 de elefanți, 28 de tipuri diferite de pietre prețioase și semiprețioase și marmură adusă din toate colțurile lumii. Însă dacă a vrut nemurirea, a căpătat-o, căci astăzi circa 3 milioane de oameni vizitează anual monumentul considerat un sim­bol al dragostei eterne și mulți dintre acești vizitatori se întâmplă să fie personalități.

 

BANCA LUI LADY DI

Cel mai popular loc pentru fotografii este banca în spatele căreia se profilează le­gendara clădire. În mod neașteptat, dar deloc întâmplător, acest loc are și un nume: „banca Dianei. Este vorba des­pre bine-cunoscuta prințesă, care în fe­bruarie 1992 și-a urmat soțul într-o vizită de stat în India, din care nu putea lipsi vizitarea celebrului edificiu. Cum Prințul Charles a ales să țină un speech la Delhi în ziua cu pricina, Lady Di a fost nevoită să facă singură turul clădirii. Poate cea mai simbolică fotografie făcută de o cele­britate în fața Taj Mahal este cea cu Prințesa stând pe banca ce acum îi poar­tă numele, vizibil îngândurată. Pe atunci nu se aflase, dar cei doi deja locuiau se-parat: ea la Palatul Kensington, el la reședința Highgrove, din Gloucester-shire. Chiar și fără această informație, era evident că ceva e în neregulă, deoa­rece, cu 12 ani înainte, Charles încheia propria vizită la Taj Mahal promi-țându-și că, într-o bună zi, va reveni aici cu viitoarea soție. La zece luni de la foto­grafia care avea să devină un fel de sim­bol al distanței afective, cuplul regal a anunțat în mod oficial separarea. Ca o încercare de reparare a trecutului, Prințul William a vizitat anul acesta colo­sul din marmură alături de soția sa, Kate, în cadrul turneului de o săptămână In­dia-Bhutan.

 

CEREREA ÎN CĂSĂTORIE

Dacă pentru unii Taj Mahalul a fost ca­drul unei despărțiri, pentru alții a fost de bun-augur. Chiar dacă provizoriu, având în vedere că Russel Brand a ce-rut-o pe Katy Perry în căsătorie în 2009, într-o vizită de Crăciun în India, pentru ca în 2013 să divorțeze. Artiștii au vizitat edificiul a doua zi după cererea în căsăto­rie, experiență pe care cântăreața a bi-fat-o postând pe rețelele sociale o foto­grafie la Taj Mahal, însoțită de mesajul: „A construit asta pentru mine.

 

PRIMUL SELFIE AL UNEI CELEBRITĂȚI

Pe când avea 23 de ani, în 1966, legen­da Beatles George Harrison a vizitat Taj Mahal ca parte a pribegiei sale în India alături de soția de la vremea ace­ea, Pattie. Scopul principal al călătoriei era ca George să învețe să cânte la un instrument tradițional indian, dar bineînțeles că cei doi nu au putut rata monumentul dragostei. Așa a luat naștere o fotografie iconică, o idee origi­nală a artistului, cunoscută astăzi sub numele de selfie. Este poate primul sel­fie făcut de o celebritate vreodată.

 

FACEBOOK SAYS „HI!

Ne întoarcem în zilele noastre, pentru vi­zita la Taj Mahal a lui Mark Zuckerberg, care a ajuns în India nu doar din motive turistice, ci și din interes. Se pare că țara contrastelor este una dintre cele mai ofer­tante piețe pentru Facebook, cu peste 132 de milioane de useri, așa că Zuckerberg nu a pierdut ocazia de a ține o prelegere în New Delhi. S-a declarat atât de impre­sionat de Taj Mahal, încât a postat urmă­torul mesaj: „De când mă știu am vrut să ajung aici. Este chiar mai spectaculos de­cât mă așteptam. Este incredibil ce poate ieși din mâna omului și ce ne poate îm­pinge iubirea să construim..

 

PE LISTA DORINȚELOR

Din ce în ce mai multe celebrități au vizi­tat Taj Mahal în ultimii ani, în parte da­torită popularității create de celebrul film „Slumdog Millionaire (peliculă distinsă cu 8 premii Oscar în 2009), în parte da­torită nucleului spiritual cu care se poate lăuda India, cum ar fi yoga sau budis­mul. Deși ridicat în urmă cu câteva seco­le, monumentul iubirii din Agra rezistă probei timpului, dar și statul a luat mă­suri. De exemplu, pentru ca Taj Mahal să nu fie afectat de poluare, nicio mașină nu are voie să se apropie la mai mult de 500 de metri de clădire.

Nu toți îndrăgostiții își permit să le con­struiască iubitelor palate, așa cum a fă­cut împăratul Shan Jehan, dar o vizită la Taj Mahal poate fi pusă pe lista dorințelor, mai ales pentru cei ce vor să creadă că unele iubiri sunt pe viață.

 

 

ERAM ÎN TRECERE…

  • Leonardo DiCaprio: se afla în India pentru a filma un docu­mentar despre schimbările climatice, când a decis să facă o vizită secretă la Taj Mahal. Chiar și cu barbă și șapca tra­să pe față, Leo a fost recunos­cut de turiști, însă gărzile de corp ale acestuia nu au per­mis nimănui să se apropie.
  • Julia Roberts: filmările la „Eat Pray Love,]în 2009, i-au permis actriței o pauză, pe care a fructificat-o ducându-și familia la celebrul mausoleu.
  • Tom Cruise: aflat în turul pentru promovarea filmului „Mission Impossible: Ghost Protocol (2011), starul nu a ocolit edificiul. Ghidul lui, ac­torul indian Anil Kapoor, a de­clarat: „Tom a fost pur și sim­plu fascinat de Taj Mahal.

 

OANA POPOIAG Foto GULIVER, NORTHFOTO

 

Taj Mahal – Iubire pe viață și dincolo de eaTaj Mahal – Iubire pe viață și dincolo de ea

  

Abonează-mă la newsletter Abonează-mă