Cine sunt cei 5 cardinali favoriţi pentru a-l înlocui pe Papa Francisc. Cum se alege, de fapt, noul Suveran Pontif

.

Cei 5 cardinali favoriţi să devină noul Suveran Pontif, după moartea Papei Francisc. Biserica Catolică se pregăteşte acum de alegerea unui nou Papă, procesul de selecţie urmând a se desfăşura pe o perioadă de timp cuprinsă între 15 şi 20 de zile.

Vezi și acest video VIVA!:

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

Potrivit LaStampa, Pietro Parolin, Matteo Zuppi, Pierbattista Pizzaballa, Jean-Marc Aveline și Luis Antonio Gikim Tagle sunt cei 5 cardinali care au cele mai mari şanse de a intra în „finala” pentru Sfântul Scaun.

Pope Francis Bergoglio attends the celebration of the Epiphany of the Lord Holy MassPope Francis Bergoglio attends the celebration of the Epiphany of the Lord Holy Mass

Cei 5 cardinali favoriţi să devină noul Suveran Pontif

După moartea Papei Francisc, Biserica Catolică se pregătește de o tranziția care-i va determina direcția pentru viitorul apropiat.

Pentru a putea măcar fi nominalizat, un cardinal trebuie să fi fost în prealabil un consilier de taină al fostului Papă. Votul pentru alegerea noului Papă se va desfăşura în Capela Sixtină, iar înainte de a-şi exprima opţinea cei 120 de cardinali care vor vota vor trebuie să depună un jurământ cu mâna pe Sfânta Evanghelie. Votul va fi secret şi doar cardinalii care au împlinit 80 de ani pot vota.

Pietro Parolin are 70 de ani şi este considerat a fi unul dintre cardinalii cu cele mai mari şanse la succesiune. Este secretar de stat al Vaticanului şi este considerat drept un diplomat de carieră şi unul dintre puţinii oameni din cadrul Bisericii Catolice capabil să gestioneze cu tact şi înţelepciune atât conflictele interne, cât şi conflictele cu care se confruntă întreaga lume.

Matteo Zupi, în vârstă de 69 de ani, e arhiepiscop de Bologan şi este văzut ca fiind cel mai îndreptăţit succesor al Papei Francisc dat fiind faptul că a fost cel mai mare susţinător al reformelor propuse de fostul Papă. A militat pentru drepturile migranţilor şi a fost trimisul special al Vaticanului la Kiev în încercarea a aduce pacea între Rusia şi Ucraina.

Pierbattista Pizzaballa este cel mai tânăr dintre cei cinci cardinali, la doar 59 de ani. Este patriarhul latin al Ierusalimului şi s-a făcut remarcat pentru vastele cunoştinţe care i-au permis apropierea oamenilor în tensionata zonă din Orientul Mijlociu. De asemenea, s-a făcut cunoscut şi pentru implicarea sa în comunităţile creştine din Fâşia Gaza.

Surse din interiorul Vaticanului, citate de LaStampa, susţin că Pizzaballa ar putea fi totuşi ignorat în cursa pentru Sfântul Scaun tocmai din pricina vârstei sale.

Jean-Marc Aveline are 66 de ani şi este un preot francez născut în zona Magrebului, în Algeria mai exact. Este considerat a fi o figură progresistă în cadrul Bisericii Catolice şi un susţinător al drepturilor omului în general şi susţinător al drepturilor migraţilor, în special. Aveline este licenţiat în greacă, ebraică şi teologie.

Citește și: Cine a fost Papa Francisc. S-a născut într-o familie cu cinci fii, a obținut diploma de tehnician chimist, iar apoi a ales preoția

Citește și: Papa Francisc a murit la 88 de ani, în a doua zi de Paște: „Episcopul Romei, Francisc, s-a întors în casa Tatălui

Citește și: De ce a murit Papa Francisc. Boala care l-a ținut o lună în spital și l-a răpus la vârsta de 88 de ani

Citește și: Ultima întâlnire oficială a Papei Francisc. Ce a discutat cu JD Vance, la Vatican, cu o zi înainte să moară/ Mesajul vicepreședintelui american după moartea Suveranului Pontif

Luis Antonio Gokim Tagle are 67 de ani şi este supranumit „Chipul Asiei catolice”, fiind originar din Filipine. Carisma sa, precum şi implicarea în cazurile sociale şi ajutorul oferit oamenilor nevoiaşi i-au adus o popularitate crescută la Vatican, acestea fiind şi motivele pentru care este nominalizat printre favoriţi.

De asemenea, Tagle poate fi considerat echivalentul a ceea ce în lumea laică numim „influencer”. Este un comunicator excelent şi are conturi pe platforme precum Facebook şi YouTube unde ţine permament legătura cu credincioşii din Asia.

Conform LaStampa, citat de Observator, ar mai exista şi o şasea varianta, una surpriză, în persoana lui Robert Sarah. În vârstă de 79 de ani, acesta este un reprezentant al conservatorilor din Biserica Catolică. A avut numeroase divergenţe de opinie cu Papa Francisc pe teme precum imigraţia sau căsătoria persoanelor de acelaşi sex. Sarah este originar din Guineea Conakry, iar influenţa sa pe continentul african l-ar putea propulsa printre favoriţi.

Cum și când se alege noul papă

La două până la trei săptămâni după funeraliile papei, Colegiul Cardinalilor se va întruni în Capela Sixtină pentru a ține un conclav, procesul extrem de secret de alegere a unui nou papă. În teorie, orice bărbat romano-catolic botezat este eligibil pentru papă, dar în ultimii 700 de ani, papa a fost întotdeauna ales din rândul Colegiului Cardinalilor.

La încheierea alegerilor, noul papă este întrebat dacă acceptă demnitatea și ce nume dorește să ia. Lumea află vestea alegerii unui nou papă atunci când un oficial arde buletinele de vot cu substanțe chimice speciale care generează un fum alb, ce iese pe coșul capelei.

Aceștia folosesc alte substanțe chimice pentru a produce fum negru care indică un vot neconcludent. Decanul Colegiului Cardinalilor urcă apoi în balconul central al Bazilicii Sfântul Petru pentru a anunța „Habemus Papam’ (Avem papă).

Noul papă apare apoi și dă binecuvântarea sa mulțimii din piață. Apoi, proaspăt alesul papă, după ce și-a ales un nume papal (cel mai probabil unul care onorează un sfânt sau un predecesor) și a îmbrăcat o sutană albă, iese pe balcon pentru a-și ține primul discurs către public. Și cu asta, lumea catolică are un nou lider.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton