Papa Leon al XIV-lea, primul suveran pontif născut în Statele Unite, a criticat în repetate rânduri politicile lui Donald Trump și afirmațiile vicepreședintelui JD Vance. În februarie, cardinalul Robert Prevost, a distribuit un articol dintr-o publicație catolică prin care se resping comentariile lui Vance cu privire la prioritizarea iubirii pentru familia, comunitatea și concetățenii cuiva.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Experta în problemele Vaticanului, Franca Giansoldati, a caracterizat chiar alegerea Conclavului drept „un vot împotriva Americii', numindu-l pe Prevost principalul adversar al lui Donald Trump în Vatican.
Papa Leon al XIV-lea, critici la adresa lui Donald Trump și a lui JD Vance
Papa Leon al XIV-lea, primul suveran pontif născut în Statele Unite, are deja un istoric de poziționări clare față de liderii conservatori americani. Înainte de alegerea sa, a criticat în repetate rânduri politicile lui Donald Trump și afirmațiile vicepreședintelui JD Vance.
În februarie, cardinalul de atunci Prevost a repostat, după o absenţă de doi ani, un articol intitulat „JD Vance se înşeală: Iisus nu ne cere să ne clasificăm dragostea pentru alţii'. Vance, convertit la catolicism, este în prezent catolicul cu funcţia cea mai înaltă din politica americană.
Această postare a actualului papă a avut loc la câteva zile după ce Vance, discutând despre criticile aduse politicilor de imigrare ale administraţiei Trump, într-un interviu pentru Fox News a făcut referire la un principiu creştin „care spune că îţi iubeşti familia şi apoi îţi iubeşti aproapele, apoi îţi iubeşti comunitatea, apoi îţi iubeşti concetăţenii, iar apoi, după aceea, prioritizezi restul lumii'.
Ca răspuns la criticile online privind poziţia sa, Vance a postat pe X: „Căutaţi pe Google „ordo amoris”. În afară de asta, ideea că nu există o ierarhie a obligaţiilor încalcă bunul simţ de bază”.
„Ordo amoris', un principiu catolic istoric, se traduce prin „ordinea iubirii'.
La zece zile după postarea sa iniţială, Robert Prevost a preluat şi a postat un alt articol dintr-o publicaţie iezuită, intitulat „Scrisoarea Papei Francisc, „ordo amoris” a lui JD Vance şi ceea ce Evanghelia ne cere tuturor cu privire la imigraţie', amintește Digi24.ro.
Papa Leon al XIV-lea a contestat politicile lui Donald Trump privind imigrația
În aprilie, când Donald Trump a avut o întâlnire cu preşedintele din El Salvador, Nayib Bukele, pentru a discuta despre folosirea unei închisori în care au avut loc presupuse încălcări ale drepturilor omului pentru a încarcera membri suspecţi ai bandelor venezuelene aflaţi în SUA, Prevost a repostat un comentariu care spunea: „Nu vedeţi suferinţa? Conştiinţa voastră nu este tulburată?'.
Nu era pentru prima dată când actualul papă se arăta în dezacord cu Trump. Pe măsură ce campania lui Trump se intensifica în iulie 2015, actualul papă a repostat pe X un editorial din The Washington Post al cardinalului Timothy Dolan, arhiepiscop de New York, intitulat: „De ce retorica antiimigraţie a lui Donald Trump este atât de problematică'.
După prima alegere a lui Trump ca preşedinte, în 2016, Robert Prevost a repostat o omilie în care arhiepiscopul de Los Angeles, José Gomez, caracterizând teama multora, inclusiv a elevilor care „cred că guvernul va veni şi le va deporta părinţii, în orice moment', spunea că America este „mai bună decât atât'.
Papa Leon al XIV-lea, un avocat al populațiilor vulnerabile
Născut într-o familie de origine italiană, franceză și spaniolă, Prevost s-a alăturat Ordinului Sf. Augustin în 1977 și a crescut pentru a deveni priorul general al acestuia.
Deține diplome în matematică, teologie și drept canonic, cu o teză de doctorat axată pe conducerea în cadrul ordinului augustinian. În ultimii ani, el a fost un avocat vocal al populațiilor vulnerabile, afirmând că „un episcop nu este un mic prinț care stă în regatul său'.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-1-100.jpg)
În primul său discurs de la balconul Bazilicii Sf. Petru, Prevost l-a lăudat pe predecesorul său, Papa Francisc, dar a ales o ținută mai tradițională – o stela roșie și o pelerină mozzetta până la cot – mai degrabă decât hainele albe pe care le purtase Francisc, citează stirileprotv.ro.
Supranumit „cel mai puțin american dintre americani' de presa italiană, Prevost a fost remarcat pentru comportamentul său calm, reținut și experiența internațională. Înainte de alegerea sa, a slujit ca șef al Dicasterului pentru Episcopi al Vaticanului, rol care l-a adus în contact cu ierarhia catolică globală și i-a consolidat reputația de administrator competent.