Pensionarii români vor primi retroactiv banii începând din luna mai, având în vedere că marea recalculare se apropie de final, după o întârziere de opt luni. Conform noii legi, toate pensiile românilor trebuiau să fie recalculate până în septembrie 2024, însă Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, anunță că procesul este pe final.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! MARTIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Pentru a compensa întârzierile prilejuite de recalculare, statul va plăti retroactiv sumele suplimentare de bani începând cu luna viitoare.
Pensionarii primesc retroactiv banii din luna mai
Marea recalculare a pensiilor se apropie de final, cu o întârziere de 8 luni. „În momentul de față suntem pe finalul acestui proces. Avem peste 90%, deja ne apropiem de 95% din acești 130.000 de pensionari agricultori care au finalizate aceste dosare', a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.
Majoritatea pensionarilor afectați se încadrează în categoria indemnizației sociale și unii dintre ei vor primi sume importante în plus. „Avem un pensionar care, de la 1.281 de lei, a ajuns de la 2.130 de lei pensie în plată după această recalculare', exemplifică Daniel Baciu la Digi24.
Întârzierile în procesul de recalculare sunt cauzate de complexitatea sistemului informatic și de volumul mare de cereri.
„Pentru fiecare categorie de recalculare se dezvoltă practic un nou modul informatic. Faptul că sunt atât de multe cereri care sunt primite la ghișeele caselor teritoriale de pensii, colegii mei n-ar avea timpul efectiv necesar să le finalizeze pe toate într-un termen atât de scurt', a precizat șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
Citeste si: Alertă alimentară în România! Carrefour retrage de la vânzare 12 produse care pot provoca alergii severe
Cine sunt pensionarii care pot primi în plus 533 de lei lunar
Potrivit legislației în vigoare, pensionarii care au peste 65 de ani pot primi, pe lângă pensie, și un ajutor de la stat în valoare de 533 de lei. Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 366 lei/ persoană, respectiv 533 lei în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
Pensionarii pot beneficia de un ajutor din partea statului în valoare de 533 de lei lunar, fiind vorba despre ajutorul de incluziune. Venitul Minim de Incluziune reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Muncii.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/04/001-cover-224.jpg)
VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune și are două componente:
1. SPRIJIN PENTRU INCLUZIUNE
Această componentă are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
2. SPRIJIN PENTRU FAMILIA CU COPII
Această componentă se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.