De ce România nu mai participă la Eurovision. Explicațiile directorului TVR, Dan Turturică: "Relația dintre Televiziunea Română şi producătorii de muzică din România va fi resetată"

.

România nu va participa nici la ediția Eurovision 2025, care va avea loc pe 17 mai, la Basel (Elveția), acesta fiind cel de-al doilea an consecutiv când Consiliul de Administrație al TVR ia decizia ca țara noastră să nu mai aibă un reprezentat în concursul european. Directorul TVR, Dan Turturică, susține că nu este vorba neapărat despre bani.

CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE MARTIE, GRATIS, AICI!

În 2024, România a decis pentru prima oară să nu participe la celebrul concurs inaugurat în 1956. Decizia a fost luată în luna ianuarie, într-o ședință a CA al TVR, iar motivele au fost „constrângerile financiare şi dorinţa de a reprezenta România la un nivel performant'.

5 (7)5 (7)

De ce nu mai participă România la Eurovision

Participarea României la concursul muzical Eurovision este decisă de Televiziunea Română prin intermediul Consiliului de Administrație și are la bază doi factori principali, este vorba despre bugetul disponibil, dar și reprezentarea de calitate a țării noastre.​

Nici în acest an România nu va participa la Eurovision, la concursul de luna viitoare, pentru a doua oară consecutiv. Motivele au fost explicate chiar de directorul televiziunii publice.

„Va avea rost să ne reîntoarcem cu o participare la Eurovision în momentul în care relaţia dintre Televiziunea Română şi producătorii muzicali, producătorii de muzică din România va fi resetată.

Pentru că unul dintre aceste argumente, nu e cel mai important, dar acesta îmi vine în minte, a fost că Televiziunea Română promovează foarte mulţi artişti cu care se înscriu în concurs casele de producţie, dar beneficiile pe care Televiziunea Română le are în urma acestei colaborări, care ar trebui să fie de tip win-win, n-au fost.

N-au fost de tipul celor pe care le au alte televiziuni publice care promovează artişti', a afirmat Dan Turturică într-o discuție purtată în studioul 2 al TVR cu mai mulți jurnaliști, inclusiv de la Libertatea.

Citește și: Ce petrecere de pomină dă Leonard Miron de ziua lui de naștere și ce surprize l-au așteptat pe croaziera unde a fost cu iubitul lui: ‘Mi-au lansat o invitație ciudată, aceea de a superviza curățenia de pe vas’/ EXCLUSIV

Citește și: Iulia Vântur, despre colaborarea cu Ricky Martin: „M-a făcut să mă simt parte din acea echipă. O să țin minte toată viața'. Ce s-a întâmplat în culisele concertului în deschiderea căruia a cântat / EXCLUSIV

Citește și: Cum arată garsoniera în care locuiește David Pușcaș. Modul neașteptat prin care își plătește chiria, deși nu are un loc de muncă: „Talentul meu unic’

TVR: „Noi nu putem inventa inventa cântăreţii, nu suntem nici compozitori de muzică”

Șeful TVR a adăugat că televiziunea națională nu are puterea de a selecta melodiile, astfel încât să trimită la Eurovision ce este mai bun, iar casele de producție nu sprijină demersul calitativ al TVR.

„Ultima dată când am organizat Eurovisionul şi când am stabilit să se voteze doar de către public, să nu mai existe un juriu care selectează, foarte multe dintre casele de producţie nu şi-au mai trimis cântăreţii și nu și-au mai adus contribuția.

Dar Televiziunea Română… Noi nu putem inventa inventa cântăreţii, nu suntem nici compozitori de muzică, deci puterea noastră de a influenţa calitatea melodiilor care intră în selecţie şi implicit selecţia, astfel încât să trimitem pe scena Eurovision artişti cu care să ne mândrim şi care să fie consideraţi de foarte mulţi oameni ca reprezentanţi ai scenei muzicale din România, a devenit foarte îngustă', a precizat Dan Turturică.

„Ne vom reîntoarce în Eurovision atunci când vom putea cu adevărat să aducem pe scena Eurovision din partea României artişti cu adevărat la vârful industriei muzicale', a subliniat el.

Șeful TVR a mai spus că în trecut au fost case de producție care au câștigat de pe urma participării României la Eurovision, dar, în schimb, TVR a câștigat foarte puțin, ceea ce „nu este echitabil'.

400.000 de euro – costul ultimei participări a României la Eurovision, în 2023

Televiziunea Română este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană încă din 1993. Cele mai bune rezultate ale României la Eurovision au fost în urmă cu 15-20 de ani: de două ori locul al treilea, prin Luminiţa Anghel și Sistem, la Kiev, în 2005, apoi Paula Seling şi Ovi la Oslo, în 2010.

România a mai prins o singură dată locul al patrulea, prin Mihai Trăistariu, la Atena, în 2006. 

Ultima dată, în 2023, România a obținut cel mai slab rezultat din istoria participării la Eurovision: zero puncte, ultimul loc alături de San Marino. Dar cheltuielile pentru participare au fost imense: aproape 400.000 de euro.

 
Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton