Vaccinarea anti-HPV va fi gratuită până la 26 de ani în România, atât la băieți, cât și la fete. Legea a fost adoptată de Parlament și ar urma să aibă efecte importante asupra sănătății publice. Această măsură vine să completeze programele de prevenție, având în vedere rata crescută a mortalității din cauza cacerului de col uterin.
CITESTE TOATA REVISTA VIVA! DE APRILIE, GRATIS, AICI!
Cuprins
Statistic vorbind, România are cea mai mare incidență și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin la nivel european. Cancerul de col uterin este al treilea ca frecvență, după cancerul de sân și cancerul colorectal.
Vaccinarea anti-HPV va fi gratuită până la 26 de ani în România
Proiectul privind extinderea vârstei pentru vaccinarea anti-HPV, inițiat de doi parlamentari PNL, a fost aprobat miercuri, 21 mai 2025, de Camera Deputaților.
În momentul de față, vaccinarea anti-HPV este oferită gratuit copiilor și adolescenților între 11 și 19 ani, atât fetelor, cât și băieților. Pentru femeile cu vârste între 19 și 45 de ani, vaccinul poate fi accesat doar pe bază de recomandare medicală, cu o reducere de aproximativ 50% din cost. În schimb, bărbații din aceeași categorie de vârstă plătesc suma integrală, respectiv 600 de lei.
„Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința. România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE, în ciuda faptului că este un cancer aproape 100% prevenibil.
Anual, peste 1.800 de femei își pierd viața. Nu mai putem accepta această realitate! Prin votul de azi, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030', a scris pe Facebook deputatul PNL Ovidiu Cîmpean, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.
:contrast(8):quality(75)/https://www.viva.ro/wp-content/uploads/2025/05/001-cover-1-147.jpg)
Citește și: CCR a validat rezultatul alegerilor, câștigate de Nicușor Dan. Contestația lui George Simion a fost respinsă
România și rata mortalității din cauza cancerului de col uterin
În România, rata mortalității din cauza cancerului de col uterin este de trei ori mai mare decât media europeană. O femeie din România are un risc de 2,5 ori mai mare de-a lungul vieții de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin şi un risc cumulat de 3,2 ori mai mare de a muri din cauza acestuia, comparativ cu media femeilor din Uniunea Europeană
„Această lege trebuie să fie doar începutul. Avem nevoie de o campanie națională de informare. Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți', a mai adăugat deputatul PNL.
Sursa foto: Freepik