300 - Un film intre mit si realitate

Publicat pe

300 – Un film intre mit si realitate

300 – Un film intre mit si realitate

Regizorului american Zack Sneyder nu este decat la al doilea sau lung-metraj. Dupa ce si-a facut ucenicia in publicitate, Sneyder a pornit-o la lupta cea grea, in cinematografie. Prima „batalie”: filmul „Armata mortilor”. Pare sa fi inceput victorios, intrucat pelicula seducea, la vremea sa, deopotriva, presa si spectatorii. Iar „300” nu a primit inca nota finala, insa ceea ce se poate spune fara gres este ca nu intra in categoria filmelor care trec neobservate.

Din distributie fac parte: Gerard Butler (cunoscut spectatorilor din „Fantoma de la Opera”), Lena Headey (am vazut-o in „Fratii Grimm”), Dominik West (a jucat alaturi de Julianne Moore in „The Forgotten”) ), David Wenham (a aparut in trilogia „The Lord of the Rings”).

Si daca nu ar fi fost, nu s-ar mai povesti…

Istoria a consemnat ca intre anii 481- 480 i. Ch, asupra cetatilor grecesti cobora amenintarea persana. Grecii trebuiau sa lase deoparte neintelegerile si sa-si uneasca fortele pentru a tine piept invaziei. Numeroasa armata a lui Xerxex urma sa fie oprita de un contingent format din cateva mii de soldati (intre 7-10.000). Locul fusese ales: la Termopile sau „Portile calde” numite astfel dupa numeroasele izvoare calde raspandite in zona. Zeii pareau a fi alaturi de greci, trimitandu-si un mesager care a decimat armata persana: o furtuna napraznica. Intr-un final, Xerxes si Leonidas se regasesc fata in fata. Grecul valorifica din plin avantajul terenului propriu, iar persii mor pe capete, aproape 20.000 de persi pierind in lupta. „Nemuritorii”- trupele de elita ale persilor nu au scapat nici ele de furia grecilor. Cronicarii au consemnat si prezenta unui tradator grec, care i-a aratat lui Xerxex cum ar putea sa-i invinga pe greci: printr-o trecatoare secreta, persii puteau ajunge exact in spatele armatei grecesti. Leonidas descopera manevra persilor si decide sa ii infrunte cu ajutorul a 300 de spartani care lupta pana la moarte.

de Florentina Liutic; Foto: www.cinemagia.ro

300 – Un film intre mit si realitate

300 – Un film intre mit si realitate

Adaptare dupa romanul grafic al lui Frank Miller filmul „300” este o ecranizare a Bataliei de la Termopile, din anul 480 i. Ch. Regele Leonidas si cei 300 de soldati spartani au avut de infruntat imensa armata a persilor condusa de Xerxex.

La inceput, a fost cartea
Ca orice opera de fictiune care isi permite sa fabuleze in marginea unor date reale, nici „300” nu face exceptie. Istoria este astfel recreata si povestita dupa cum Frank Miller (creatorul „Sin City”) a receptat faptele petrecute in acea perioada. Autorul a pornit de la un eveniment real, dandu-i insa dimensiuni mitice. S-a aventurat in aceasta poveste pentru a puncta, in mod special, spiritul spartan. Fata in fata cu un dusman numeros, spartanii au dat dovada de un curaj nebunesc. De altfel, toata Grecia a fost miscata de aceasta indrazneala impinsa la extrem.

Miller pare a fi asistat la batalie pentru a o retrai ulterior in vis. Sub aceasta forma, readuce in fata publicului o poveste eterna.

A venit randul, filmului
Filmul „300” se doreste a fi o reprezentatie concreta, insa rezultatul este o combinatie de date reale, prezentate cu foarte multa imaginatie. Iar incercarea cinematografica pare pe alocuri fortata. Reuseste insa sa ilustreze din plin o istorie pasionala, dominata de fapte abominabile, de intrigi politice si de foarte multa traire. Filmului i se reproseaza insa violenta gratuita, scenele mult prea dure. Istoria este scrisa cu un alt condei, caci persii sunt albi in aceasta ecranizare. In plus, sunt infatisati in niste costume care aduc mult cu cele ale unor Ninja, pe care nu le-au purtat, de buna-seama, niciodata. Pe de alta parte, combinatia dintre cadrele reale si cele virtuale are priza la public, filmul plasandu-se in fruntea box-office-urilor.

.

Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Newsletter