Kyoto – Oraşul florilor de cireş

 Florentina Liutic
.

Oraşul al cărui nume înseamnă chiar „Capitală' păstrează nealterată savoarea Japoniei tradiţionale, oferind turiştilor ocazia să viziteze o mulţime de temple, altare şi palate străvechi, toate înconjurate de cireşi înmiresmaţi.

Timp de un mileniu a fost capitala Japoniei imperiale şi reşedinţa împăraţilor niponi, consideraţi iniţial fii ai Raiului, iar mai apoi simbol al continuităţii şi unităţii ţării. Secole de-a rândul a trebuit să facă faţă atacurilor şi războaielor distrugătoare, dar valoarea inestimabilă a monumentelor pe care le găzduieşte a făcut ca, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Kyoto să fie cruţat de atacurile vizate de bombele atomice ale Aliaţilor. Decizia a salvat acest oraş preţios, care a reprezentat centrul politic, religios, cultural şi artistic al Japoniei şi locul unde s-au născut toate artele tradiţionale nipone, de la ceremonia ceaiului, până la teatrul Khabuki şi budismul tantric.

Bijuterii arhitecturale şi religioase. Cele zece secole în care Kyoto a avut statut de capitală şi reşedinţă a familiei imperiale şi-au pus amprenta pe arhitectura oraşului. Templele, altarele şi palatele se regăsesc la fiecare pas. Cel mai faimos este castelul Nijo, reşedinţa primului shogun Tokugawa şi unul dintre cele mai mari castele din Japonia, ale cărui podele scot un sunet specific, pentru a-i depista pe asasinii ninja. Palatul Imperi­al din Kyoto constă într-un complex de clădiri, garduri, holuri şi grădini care păstrează aspectul ancestral din vremea marilor dinastii japoneze. Kinkaku-ji sau Templul de Aur este un pavilion placat cu aur pur, aflat într-una dintre cele mai frumoase grădini din oraş. Clădirea iniţială a templului, construită în 1398, a fost incendiată de un călugăr schizofrenic şi reconstruită în 1950, de­venind astăzi una dintre cele mai popu­lare atracţii turistice din Japonia. Dacă vrei să afli mai multe despre religia bu­distă, atunci merită să vizitezi şi templul budist Sanjusangendo, care include şi două dintre cele mai vechi altare nipo­ne. Templul este apărat de o armată de 1000 de soldaţi Bodhisattva sculptaţi în lemn de chiparos, conduşi de 20 de zei, în frunte cu Fujin, zeul vântului, şi Rai­jin, zeul tunetelor şi al fulgerelor.

Pe urmele cireşilor înfloriţi. Pe lângă toa­te construcţiile realizate de-a lungul secolelor de meşteri şi arhitecţi price­puţi, Kyoto are încă un atu, venit de data aceasta de la natura darnică: primăvara, oraşul este o explozie de culoare şi miresme îmbietoare, odată cu înflorirea cireşilor. Japonezii au in­ventat şi un cuvânt pentru a descrie actul prin care ei admiră florile de cireş: hanami. Philosophers Walk este cea mai populară alee din oraş, un drum de piatră care se întinde pe 2 km, între templul Ginkakuji şi templul Nanzenji. Drumul trece pe lângă cafe­nele, magazine şi case tradiţionale, toate încadrate de cireşi înfloriţi primăvara şi multicolori toamna. Aceiaşi copaci fermecători îi poţi vedea în Ma­ruyama Park, cel mai mare parc din Kyoto, în al cărui centru se găseşte un cireş uriaş, decorat seara cu luminiţe aprinse. Dacă ţi se face foame, ai de ales între o mulţime de standuri şi re­staurante temporare. Alte locuri popu­lare pentru hanami sunt cartierul Ara­shiyama, templul Heian – cu grădinile sale de cireşi plângători şi grădinile Haradani-en

.

Shopping. Oricine ajunge în Kyoto ca turist pleacă însoţit de cel puţin un su­venir, fie că este vorba de tradiţionalele umbrele de soare, de un kimono, o păpuşă sculptată în lemn, ceai verde, washi (hârtie japoneză) sau ornamente din ceramică. Cartierul Gion este foar­te popular pentru magazinele de suve­niruri, iar strada Teramachi este prefe­rata amatorilor de manga şi anime cu jucării pentru colecţionari. In moderna clădire a gării din Kyoto găseşti o mulţime de magazine, printre care şi adevă-rate imperii de produse electronice.

Viaţa de noapte. Cum aici există o popu­laţie mare de studenţi, Kyoto se află pe locul 4 în Japonia în topul oraşelor cu cea mai ofertantă viaţă de noapte. În fiecare zi a săptămânii, cluburile au uşile deschise până la 5-6 dimineaţa. Exclusivistul cartier Gion găzduieşte cele mai interesante restaurante, baruri şi cluburi de karaoke. În acelaşi timp, în Gion continuă tradiţia caselor cu ge­ishe (okyia) şi al ceainăriilor în care servesc geishe (ochaya). Okyia şi ocha­ya sunt deschise şi în cartierul Miya­gawacho, cel mai mare centru de diver­tisment de pe malul fluviului Kamo. Tot aici găseşti şi un teatru kabuki, Mi­namiza, pe a cărui scenă au loc uneori reprezentaţii ale geishelor.

RALUCA TĂMAŞ Foto SHUTTERSTOCK

Templul Kinkaku-ji (Pavilionul de aur)Templul Kinkaku-ji (Pavilionul de aur)

 

Cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Citește în continuare
Biografiile Vedetelor
Fii la curent cu tot ce se întâmplă cu vedetele tale favorite

Află totul despre vedetele din România, dar și despre celebritățile internaționale: biografii, carieră, filmografie, discografie si viață personală.

Revista VIVA!
Revista VIVA!
Abonează-mă la newsletter Abonează-mă
Buton